Leder: Bornholms kultur findes i Allinge

Leder: Bornholms kultur findes i Allinge
LEDER | ABONNENT | 23. MAJ 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
23. MAJ 2022 • 05:30

2.000 gæster har fået et ordentligt skud bornholmsk kultur de seneste to weekender. Det er slut for denne gang. Men Bornholm blev en hel del åndeligt rigere.

”Lille Gadegaard - snak og røven går”

Vinbonden blev taget under kærlig behandling sammen med en lang række andre bornholmske kendisser i Nordlandshallen lørdag aften i Allinge. Det var den sidste af Allinge-Sandvig Gymnastikforenings revy opførsler i år, og der blev spillet for fulde huse efter en lang ufrivillig corona-pause.

Rækken af kommunaldirektører, borgmestre og driftige erhvervsfolk blev kærligt karikeret med både spidsfindig og lummer humor. Cirka 500 gæster nød lørdag aften to retter mad, varmt samvær, masser af satire og for de festglade også en svingom på dansegulvet, inden klokken blev 02, og Nordlandshallen blev tømt.

Med fire næsten udsolgte forestillinger og en generalprøve fik over 2000 gæster fornøjelsen af det imponerende setup, hvor frivillige både foran, på og bag scenen har knoklet for at give os en oplevelse. Satire og revy er en herlig form for bearbejdning af vores samtid og en måde at spejle alt det, vi blandt andet her i Tidende skildrer hver dag i en langt mere nøgtern og tør form. A/S revyens tekster styrker vores kultur og fortælling. Men den gør mere end det. Revyen er skrevet og opført på bornholmsk. I en tid, hvor næsten ikke et eneste barn taler bornholmsk, og hvor et fåtal at skolelærerne stadig benytter øens sprog, er det pragtfuldt, at ASGs Revy holder fast og leverer et kulturelt sansebombardement på formfuldendt bornholmsk. Med et utrænet 'førder-øre', skal man lytte godt efter for at få det hele med. Men sikke en oplevelse. ASGs revy er stærk bornholmsk kultur, som vi kan være både stolte af og taknemmelige for. Bornholms kultur findes i Allinge. Det kan ASG og hele byen i den grad være stolte af.