Leder: Beofs heltedåd i el-butikken

Leder: Beofs heltedåd i el-butikken
LEDER | ABONNENT | 7. OKT 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
7. OKT 2022 • 05:30

Energiselskaberne skovler millioner ind i denne tid. Kommunens eget energiselskab er ingen undtagelse. Men her skal pengene på el-handel tilbage til os forbrugere.

Der er ingen, der er sluppet fri af de vilde prisstigninger, som vi ser på det håbløse el-marked i denne tid. Priserne er steget med flere hundrede procent på el, og de mange penge ender naturligvis et sted.

En af dem, der skovler pengene ind i denne tid, er vores eget energiselskab Beof. Her lød det forleden fra både direktør og bestyrelsesformand, at bestyrelsen har besluttet at sende overskuddet fra el-handlen tilbage til forbrugerne, så selskabet ikke kommer til at have overskud i 2022.

Beof handler med el til næsten hele Bornholm, og den fortjeneste, som de i denne tid laver på det skyhøje marked, skal forsøges kanaliseret tilbage til os forbrugere. Det er ualmindelig god stil ikke at beholde millionerne i denne tid, men finde en måde at sende dem tilbage til de bornholmere, der ufrivilligt har betalt dem ud af husholdningsbudgettet og som i den grad mangler dem for at få det hele til at løbe rundt.

Med sådan en udmelding får man næsten mod til at tage imod regeringens kviklånsordning eller Beofs afdragstilbud, når den kommende skyhøje elregning presser sig ind i e-boksen i det nuværende kvartal.

Men det skal man nu passe på med.

Beof er en koncern, der driver flere forskellige butikker. Selskabet Bornholms Energi sælger el til forbrugerne. Den el køber Bornholms Energi blandt andet hos søsterselskabet Bornholms El-Produktion, der producerer og sælger el. Den rigtig gode forretning ligger ikke i at handle med el, men i at producere og sælge el på det dyre marked. Prisen på flis og diesel er slet ikke er vokset lige så meget som elpriserne, og det er derfor i dette led, at vores el-betalinger ender.

Beof har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med det potentielt langt større overskud i Bornholms El-produktion. Det er også svært at beslutte, fordi EU har varslet, at de vil beskatte den type selskaber, så de voldsomme betalinger for energi ender i samfundets kasse i stedet.

Når EU har afklaret, hvordan og hvor meget af ’el-fløden’, der skal skummes, så tegner det godt for os forbrugere, at Beofs tilgang til millionoverskud i krisetider skal tilbage til bornholmerne.

Lad os håbe, det ikke bare gælder det lille overskud i Bornholms Energi, men også det langt større i Bornholms El-produktion, hvis ikke særskatten snupper det hele.