Forbyd nytårsfyrværkeriet

Forbyd nytårsfyrværkeriet
I Sverige og Norge må privatpersoner som udgangspunkt ikke skyde fyrværkeri af, og samme model bør overvejes i Danmark, mener Tidendes chefredaktør, Kristoffer Gravgaard.
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 29. DEC 2021 • 05:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
29. DEC 2021 • 05:30

Vi danskere står meget alene med den vilde, private omgang med krudt ved årsskiftet.

Nytåret står for døren, og for de fleste af os betyder det et festfyrværkeri af dimensioner på himlen. Allerede nu lyder der brag, og natten lyses op af alle dem, der ikke kan vente til nytårsaften og allerede nu har tændt lunterne til noget af alt det fuldt ud lovlige fyrværkeri, de har købt.

Ganske vist er produktet så farligt, at det ikke kan sælges fra almindelige butikker, men udleveres i særlige udsalg, hvor afstanden til bygninger og andre mennesker er passende.

Det handler naturligvis om nytårsfyrværkeri – en sæsonvare, der skaber omsætning for omkring 400 millioner kroner hvert år, og som i Danmark hører sig nytåret til.

Men Danmark står meget alene med at lade alt og alle med adgang til ild fyre krudt af i december og januar. Langt det meste krudt fyres af den aften, hvor størstedelen af den voksne befolkning er berusede af alkohol og dermed endnu dårligere kan styre de farlige varer.

De fleste af os elsker at lege med krudt. Det er spændende og flot. Vi lærer vores børn at "krudte". Først med knaldperler og heksehyl. Derefter med romerlys og raketbatterier.

Men hvert nyt år indledes med en opgørelse over, hvor mange ulykker nytårsfyrværkeriet har skabt. Hvor mange øjne og fingre, der er røget.

Ved sidste nytår var der kun 165 mennesker, der skulle på skadestuen som følge af fyrværkerifestlighederne. Det er et lavere tal end årene før, hvor niveauet lå mellem 200 og 300. Men 165 er 165 for mange. På Bornholm havde vi kun en enkelt fyrværkeriulykke nytårsaften i Aakirkeby sidste år. Men den var så alvorlig, at en ung mand måtte flyves over til behandling.

I Sverige og Norge har man forbudt private at fyre raketter af. Kun borgere med en særlig tilladelse kan affyre raketter, og nytårskrudt, der ligner legetøj, er også blevet forbudt. I Norge er det lykkedes at halvere antallet af ulykker ved det tiltag.

Men hvorfor skal man overhovedet fyre krudt af som privat person? Har man haft udenlandsk besøg i Danmark nytårsaften, taber de oftest både mund og ører, når de forstår, hvad vi har gang i. Det har få uden for rigets grænser fantasi til.

Med faldet i ulykker sidste år, der også var et corona-nytår, de stigende krav til rammerne for udsalg og udvalg af fyrværkeri er vi på vej mod den rette løsning. Lad os håbe, at det går så stærkt, at de 165 kan blive til nul inden for en kort årrække, og at vi i år vender tilbage til nul fyrværkeriulykker på Bornholm.