Fair udligning, tak!

Fair udligning, tak!
LEDER | ABONNENT | 8. AUG 2022 • 05:30
Af:
René Danielsson
Dansk Folkeparti
LEDER | ABONNENT
8. AUG 2022 • 05:30

Tidende har overladt lederspalten til kommunalbestyrelsens medlemmer henover sommeren. Dagens leder er skrevet af René Danielsson fra Dansk Folkeparti.

Vi skal til det igen. Der skal spares. Og denne gang ser vi ind en budgetproces, som kan blive ligeså slem som i 2013.

Men hvorfor er det sådan? BRK’s indtægter består af cirka en tredjedel udligning og tilskud. Lige inden sommerferien får vi det kommende års indtægter at vide. Og i år er det gået helt galt! Ingen kan rigtigt forklare hvorfor en kommune som Billund vinder, mens Bornholm, Lolland og Hjørring taber stort. Regeringen stod bag en lappeløsning, som nu ser ud til at straffe alle de pressede kommuner i årene fremover.

Der kommer samlet set ikke flere penge. Sker det, bliver det på bekostning af sundhedsvæsenet og/eller psykiatrien. Områder, Folketinget har kastet deres interesse på. Men hvad med skatterne? 99 ud af 100 gange bliver kommunerne straffet for at hæve skatten – og det er i øvrigt altid de fattigste, der betaler prisen, da det er dem som også betaler klart mest i kommuneskat, målt på deres indkomst i procent. Selv selskabsskatten taber vi penge på! Vi mister faktisk godt 2,8 millioner kroner næste år i BRK, alene af den grund, at det går godt i det bornholmske erhvervsliv. Åndssvagt!

Men hvordan løser vi det?

Kludetæppet af dårlige løsninger skal erstattes af noget som kan forklares – og derfor forsvares. Vi har tidligere talt for en ensartet kommuneskat på 25 procent. Og det gør jeg stadig! Den fælles mængde penge bør så fordeles ud fra hvor mange børn, ældre og handicappede, den enkelte kommune har. På den måde får vi bedre chancer for at lave god planlægning, man kan se hvad indtægterne bliver fremover – og så handle på det. Modstandere vil sige, at det går imod det kommunale selvstyre, hvilket tydeligvis er noget vås. Ingen skal/vil bestemme, hvordan kommunerne bruger pengene, da det skal være op til de lokale politikere, som borgerne har muligheden for at skifte ud til kommunalvalgene.

Det ville klæde socialdemokraterne at tage fat i nældens rod – udligningssystemet. Lige nu skader regeringen velfærden mere end de gavner ved at vende den anden kind til!

Imens vi venter, skal vi løse udfordringerne med den svingende finansiering. Og det betyder, at der skal prioriteres. For mig handler det om at redde så meget velfærd som muligt. Og så må bier, blomster, øko-mad, gøgl og moderne kunst ryge. Når Christiansborg ikke vil være deres opgave voksen, så må vi andre – også selvom det kommer til at gøre voldsomt ondt, for sådan er loven.

Der er snart valg. Husk at spørge jeres lokale folketingskandidater, hvad de vil gøre for jeres lokale velfærd. Det er for vigtigt til, at de stadig må gemme sig!

Med ønsket om en forsat rigtig god sommer!