Et sundhedshus vil gavne borgerne og tiltrække arbejdskraft

SYNSPUNKT | RØNNE | ABONNENT | 7. JUN 2022 • 07:30
Af:
Bestyrelsen for Rønne Center for Sundhed
Trivsel/Sundhedshus i Rønne
SYNSPUNKT | RØNNE | ABONNENT
7. JUN 2022 • 07:30

Vi ønsker flere dygtige kolleger til øen og mener, at et fælles sundhedshus netop er det, der kunne tiltrække den arbejdskraft, vi står og mangler, påpeger bestyrelsen for Rønne Center for Sundhed og Trivsel.

 

 

Af tandlæge Camilla Ulrich og Dorte Westergaard

Fysioterapeut Jesper Upul Westh Olsen og Anne Holz Hansen

Dermatolog/Hudlæge Matthias Gerber

 

 

Vi i bestyrelsen i for Rønne Center for Sundhed og Trivsel (navnet på det forhåbentlig kommende sundhedshus) undrer os gevaldigt. Vi har siden august 2019 talt med både politikere samt en række embedsfolk. Vi har rådført os med arkitekter, folk med erfaring indenfor sundhedshuse og kommunale arbejdsgange. Alligevel er det ikke lykkes os at få andet end et fåtal af møder med beslutningstagerne. Vi synes, at vores idé om et sundhedshus er fornuftig, fremtidsorienteret og et tilbud om moderne og tidssvarende arbejdsrammer, som Bornholm i den grad mangler for de private sundhedsaktører.

Hvis folk tænker, at det er noget vi i sundhedsgruppen ønsker kun for egen vindings skyld, så er det helt forkert. Vi kunne blot have moderniseret og bygget nye klinikker hver især. Det er netop det at stå sammen i et samlet hus og kunne udvikle et bedre tværfagligt samarbejde, der trækker.

At kunne servicere borgeren/patienten bedre, men også at give vores patienter tilgang til flere sundhedstilbud under samme tag er det vi ønsker.

Vi ønsker selvfølgelig også et sundhedshus for vores egen skyld, fordi vi tror på, det kan løse

• konstant at skulle melde om lange ventetider

• at mangle akut tider til smerte patienter

• at have for mange lange arbejdsdage med dagligt overarbejde og de mange dertilhørende frustrationer.

Vi er her jo primært for at hjælpe andre mennesker, øens borgere, men også de mange turister, som kun er blevet flere igennem de seneste år. Det er en større udfordring at hjælpe andre, for ikke at sige umuligt, når man mangler både plads og hænder.

Vi ønsker flere dygtige kolleger til øen og mener, at et fælles sundhedshus netop er det, der kunne tiltrække den arbejdskraft, vi står og mangler.

Når vi er samlet ét sted, er det lettere at sparre og henvise videre til en kollega i huset. Vi vil meget bedre kunne løfte bornholmernes sundhed i samlet flok. Og vi kan se, at sundhedshuse skyder i vejret i flere andre kommuner i landet med stor succes.

Vores ønske og vision for sundhedshuset baserer sig på Bornholms Regionskommunes egne vedtagne sundshedsstrategier/visioner, på andres erfaringer og vores håb om at gøre en forskel for bornholmernes sundhed.

At et Sundhedshus skulle dræne det eksisterende hospital for resourcer/personale eller medvirke til, at al sundhedsvirke bliver centraliseret i Rønne, afviser vi.

Vi ønsker derimod at styrke samarbejdet mellem den private og offentlig sektor. At Bornholms Hospital bliver en tættere og bedre samarbejspartner for igen at give alle patienter et lettere forløb igennem deres sygdomsforløb.

Alle borgere vi har talt med, har set den gode idé i et sundhedshus og håbet på, at det kunne blive til noget. For ja, det ville være godt for Bornholm, nu og ikke mindre i fremtiden. Men at tro at vi private sundhedsaktører kan etablere et komplet sundhedshus alene er utopi. Vi har fra start håbet på et offentligt-privat partnerskab.

Men som minimum at regionskommunen og Region Hovedstaden ville lægge nogen funktioner ind i huset for at blåstemple projektet, men også vise omverdenen, at det her er noget, vi på øen mener seriøst og står sammen om.

Der er flere partier, der rent politisk har en overordnet strategi om at private sundhedsaktører må klare sig selv, men her er der behov for at gøre en undtagelse. Vi må og skal stå sammen, hvis vi skal løse Bornholms nu alvorlige og uacceptable mangel på sundhedsaktører.

Vi private sundhedsaktører har ikke formået at kunne få et bæredygtigt projekt op at stå helt alene, for vi er fagpersoner på helt andre felter. Vi har afsat tid til møder, læst juridiske dokumenter og lovstof, ønsket om foretræde for de politiske beslutningstagere, men mødt flere embedsmænd end politikere, lavet beregninger eller vurderet andres. Vi har haft vores almene logik og håb om, at andre med erfaring rådgav os klogt.

Vi har kort sagt lagt meget energi i projektet, brugt meget tid og mange penge. Vi har fortsat et brændende ønske om, at et sundhedshus kan blive en realitet. Når vi efter så lang tid ikke kan vinde mere gehør politisk, mister vi modet. Det bliver meget svært at løfte opgaven alene, såfremt vi skal bygge et sundhedshus, der rummer de funktioner, der skal til for at gøre det spændende og attraktivt for nye sundhedsaktører.

Lige nu er alt strandet på, at kommunalbestyrelsen har stoppet den lokalplan, der var sat i gang. Det eneste konkrete, der er sket på de toethalvt år, vi har forsøgt at få projektet op at stå, er blevet forkastet. Vi har skrevet til de involverede politikere undervejs og hele tiden ønsket en dialog. I stedet for har flere politikere draget deres egne konklusioner på et helt uoplyst grundlag.

Vi håber, at politikerne i kommunalbestyrelsen og i natur-, miljø- og planudvalget, som nu skal genoptage sagen, indser, at det var en stor fejl at sætte en stopklods op, og at lokalplanen for et kommende sundhedshus hurtigst muligt bliver sat i gang igen. Og at vi får den dialog med politikerne, der skal til for at følge op på projektet. Vi ønsker fortsat, at sundhedshuset bliver til virkelighed, ikke kun en vision. For alle borgernes skyld og øens skyld bør vi etablere et sundhedshus, for hvordan skal vi ellers kunne tiltrække nye øboer, når vi ikke engang kan tilbyde de eksisterende borgere den hjælp, de skal have indenfor sundhedsvæsnet.