Debat: Vision om Dams Gård som Rønnes kulturcentrum

Debat: Vision om Dams Gård som Rønnes kulturcentrum
Dams Gård er et kulturelt aktivitetscenter, som blev indviet i 2022, lyder fremtidsvisionen fra Alice Østerbøg. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SYNSPUNKT | RØNNE | ABONNENT | 13. NOV 2021 • 07:30
Af:
Alice Østerbøg
Østervoldgade 40
Rønne
SYNSPUNKT | RØNNE | ABONNENT
13. NOV 2021 • 07:30

'Dams Gård opfattes i dag af borgerne, som en vigtig del af byens identitet'.


Efter at have oplevet begge møder om Dams Gård som kulturhus under overskriften borgerinddragelse, må jeg rive mig i håret. De fremmødte borgere var pensionerede gymnasielærere, arkitekter, bibliotekarer og andre kulturarbejdere, hvilket bevirkede, at hovedtemaet blev, at biblioteket IKKE skulle presses ind i noget prestigeprojekt. Ikke meget andet.

Jeg begyndte derfor at lede after kONKRETE ideer til, hvad sådan et kulturhus skal kunne. Og udenfor råbte man på måder at aktivere de unge. Her er et løsningsforslag.

Pludselig stødte jeg ind i dette eksempel, som bare skulle oversættes til de navne, vi kender. Et hus, der med solceller på tagfladen mod syd og brugernes egen indretning kunne være en gradvis start. NU! Samtidig med ventilationsrenoveringen.

Dans Gård – Rønnes Kulturcentrum – (hjemmesidetekst tyvstjålet fra et kulturhus vistnok på Sjælland, Fiktion fremskrevet til Rønne 2026 )

Hvem er vi?

Dams Gård er et kulturelt aktivitetscenter, som blev indviet i 2022. Grundlaget for beslutningen om at etablere Dams Gård som kulturcenter var, at befolkningsaktiviteten i bymidten var faldende, at det lå dør om dør med Musikhuzet og kulturskolerne, der desuden manglede lokaler. Og ikke mindst at der konstateredes en absolut

mangel på tilbud, specielt til byens børn og unge, som ofte var alene i dagtimerne på grund af forældrenes begrænsede muligheder for være der for dem.

Oprettelsen har været præget af et unikt samarbejde mellem kultur- og fritidsforvaltningen og

børne- og ungeforvaltningen, lokalt manifesteret i henholdsvis Kulturhuset Dams Gård for alle – derunder Remisens Fritids- og Ungdomsklub.

Dams Gård består af flere afdelinger: Hjertekamre der er gensidigt afhængige. Dette samarbejde er aldrig formelt beskrevet, men er opstået hen af vejen. En af udfordringerne ved samarbejdet er, at både fritidsklub og kulturcenter har kerneopgaver, som det forventes, at vi løser.

Fritidsklubben betjener børn i alderen 10-14 år som en traditionel fritidsklub, dog med den forskel fra andre klubber, at man er i stand til at udnytte de mange spændende muligheder, der rummes i huset – og udenfor.

Man bestræber sig også i klubben på at skabe en glidende overgang for de ældste børn til det mere selvstændige ungdomsliv, der venter dem i aktivitetscenterets regi. Derfor har klubben besluttet at udstationere en medarbejder i centerdelen 37 timer om ugen med dette formål. Desuden forestår et samarbejde med Natteravnene.

Klubben er siden åbningen i 2022 vokset fra 70 til 150 indskrevne børn – en forøgelse, der naturligvis også har vidtrækkende konsekvenser for såvel børnenes videre brug af Kulturhuset, som den totale personalesammensætning i huset.

Gennem sin tilstedeværelse i byen har Dams Gård og Remisen med deres mange relevante tilbud skabt alternativer til at hænge på hjørnerne, begå hærværk osv. I stedet giver stedet børnene og de unge mulighed for en fritid med indhold og kulturelle værdier. Vi kan i dag konstatere, at såvel brugere, de handlende, forældre og andre borgere udtrykker tilfredshed og glæde ved husene.

Fritidsklub – også for voksne

Der er et stort behov blandt de voksne og specielt seniorerne i byen for et samlingspunkt for kulturelle og sociale aktiviteter i og udenfor husets fysiske rammer. Ikke mindst de mange frivillige med deres meget varierede kompetencer har gjort det til ”Vores hus”. Dams Gård opfattes i dag af borgerne, som en vigtig del af byens identitet.

Det er lykkedes os at få foredrag, koncerter, film, familiefester, rejser, børnedisco, mm. i gang, ligesom Dams Gård er et yndet mødested for diverse foreninger osv. Denne brede vifte af tilbud har været medvirkende til at gøre Dams Gård kendt og populær ikke kun i byen, men i hele kommunen.

Vi vil blive ved med at knytte forbindelser til og mellem foreninger, interessegrupper, institutioner og enkeltpersoner på hele øen.

Fritidsklubben har to grupper. Den ene hedder "Gyngerne" og er for vores yngste medlemmer. Det vil sige dem, som går i 3. til 4. klasse. Den anden kalder vi ” Karrusellerne”. Det er resten af de unge.

Vores fritidsklub har forskellige kreative værksteder, hvor man kan dygtiggøre sig inden for f.eks. tekstil, film, musik, træ, glas, genbrug, reparation, "grønne fingre" og andet som der er lyst, frivillige og pædagogisk hjælp til. Vi har computerrum med diverse spil og vi har også wifi, så der kan arbejdes videre med eksempelvis opgaver fra skolen – lektiehjælp efter behov.

Hver dag er der mulighed for at købe et varieret måltid mad i cafeen.

Vi vægter bevægelse højt og forsøger derfor at inddrage udendørsaktiviteter.

I Remisen har vi klatretårn og en skaterrampe og samarbejder med roklubben og sejlklubben om vandaktiviteter. Sidstnævnte af gode grunde dog kun om sommeren.

I fællesrummene har vi dagligt samvær, hvor vi snakker, spiller spil med mere.

Historik

Dams Gård er beliggende med indgang fra henholdsvis Store Torv og Krystalgade. Huset blev bygget som hotel i 1910 og senere omdannet til VUC i 1977. Efter udflytningen til campus i 2018 blev Dams Gård opkøbt af kommunen som en naturlig forlængelse af kulturskolens tilbud i musikskolens bygning.

Fritidsklubben har desuden senere erhvervet den tidligere busremise på kystvejen, som i dag rummer en udendørs skaterbane og indendørs bærer præg af de unges skiftende behov for kraftig udfoldelse.

Fællesnævneren for alle aktiviteter i klubben er, at det i høj grad er op til klubmedlemmerne, hvilke aktiviteter der finder sted. Det er deres klub, og vi må og skal opfange signaler, inddrage og støtte medlemmerne i realiseringen af deres drømme og ønsker.

En udvidelse af Dams Gård med et egentligt bibliotek, har været forsøgt planlagt siden åbningen,

men det allerede velfungerende og ikke mindst velplacerede bibliotek med hensyn til parkeringspladser nyder stor velvilje hos hele øens trofaste brugere, og desuden har man set, at kulturhusets funktion som samlende faktor for bymidten godt kan klare sig uden bibliotekets flytning.