Debat: Vi ønsker et Bornholm, som familier flytter til, fordi børn kan få en god barndom

Debat: Vi ønsker et Bornholm, som familier flytter til, fordi børn kan få en god barndom
Vi vælgere vil have et Bornholm, som børnefamilier flytter til, fordi der er fællesskab og fordi der bor politikerne, der lytter til deres vælgere. For på Bornholm er der mulighed for den bedste barndom, skriver Alette Franch Nielsen i dagens synspunkt. Arkivfoto
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 19. OKT 2021 • 07:30
Af:
Alette Franch Nielsen
initiativtager
stifter Børnene_BornholmsFremtid
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
19. OKT 2021 • 07:30

Vi vælgere ønsker politikere, der har visioner, der rækker længere end til sommerbrune turister, der holder i kø ned gennem Gudhjem.


Hvis vi virkelig er så økonomisk pressede, hvordan kan Schow og Thors så få råd til at bygge et rådhus? Ovenikøbet i en tid, hvor materialer er steget med op til 100 procent. Prisstigninger har de ikke taget højde for i sin tid, da budgettet blev udformet.

Når Schow igen og igen siger, at det har vi ikke råd til, er det så sandt, eller er det et bevidst udsagn til bornholmerne for at få dem til at "holde sig måtten"?

Således ingen af stemmerne sætter forventninger om at kunne rejse Bornholm udover det støvede image som udkantsdanmark. Som en dejlig feriedestination som selv New York Times beretter om.

Thors skal til krisemøde hos indenrigsministeriet, skrev Tidende den 10. Samtidigt er Thors og Schow som de absolut eneste ikke i stand til at forhandle med de andre partier.

Vi vælgere kan derfor spørge os selv, hvordan kan det så være muligt for Thors at forhandle med Indenrigsministeriet, hvis han ikke kan forhandle med andre end Schow?

Vi vælgere kan også spørge os selv, hvorfor Thors ikke har benyttet sig af sin hotlinemulighed og forlængst booket et krisemøde, når nu vi er så økonomisk pressede, som de siger igen og igen.

I Tidende den 13. oktober tager Schow initiativ til at henvende sig til Tidende. Schow siger blandt andet, at “vi har over 300 millioner kroner liggende i kassen”. Det er den fine opsparing Schow så gerne vil bygge rådhus for. Muligvis et afskedsprojekt for borgmester Thors? Fine kontorer til de nye politikere der vil komme til?

Hvad er det så lige Schow og Thors gerne vil have os vælgere til at tro på? At kommunen er økonomisk presset og ser ind i kommende afgrundsdybe udgifter, men samtidigt kan bygge et rådhus, hvor de kan være sikker på, at budgettet stiger med alt mellem 50 og 1.000 procent?

Beklager! Vælgere, Thors og Schow, men der er simpelthen for meget der ikke hænger sammen.

Og spørger man flertallet på Bornholm, er der ikke engang stemning for et nybygget rådhus. Ansvarlige politikere burde følge tidens konsekvenser og renovere eksisterende bygninger og optimere, hvad som allerede er samtidigt med, de lytter til andre partier og de bornholmske stemmer.

En ansvarlig politiker vil vide at en opsparing skal bruges, hvor den kan generere økonomisk vinding. Studier og forskning viser, at investering i børn og børnefamilier giver et rigtigt godt afkast. Se bare på Paradisbakkeskolen. En af øens eneste skoler der ligger over landsgennemsnitttet. Hvorfor? Blandt andet fordi der investeres i skolen. Så i stedet for at bygge til 235 ansatte burde der investeres i de tusinder af børn og børnefamilier på øen. På den måde rækker opsparingen længere end til himmeldyre nye byggematerialer.

Men på Bornholm har der alt for længe ikke været særlig fokus og forståelse for børn og børnefamiler. Bornholm er et af de få steder af udkantsdanmark, hvor børn fra fjerde klasse, de ni- ti årige, får lov at hænge ud på gaderne alene efter skole. Eller de små sidder foran computeren indtil en af deres voksne kommer hjem fra arbejde. På Bornholm er der nemlig ingen klubtilbud!

Er kommunens nedprioriteringer af børnene muligvis også en konsekvens, der ses i de uheldige misbrugs- og trivselsproblematiker, der hviler som en skygge på solskinsøen?

På Bornholm kan børnene heller ikke nødvendigvis komme med en skolebus. Hvis der er mulighed for en BAT-bus til skolen, skal de små seksårige stå på den mørke landevej før syv morgen i regn og snestorm. Er det ansvarligt? Er det sikkert? Er det rimeligt?

På Bornholm er der ingen garenti for hverken skolebus og endog gratis kørsel med BAT-bus til og fra skole. Jo, jo, De læste rigtigt! Sådan er øens største partier, V og S, kommet af sted med nedprioriteringen af de bornholmske børn og børnefamilier.

Kan De se paradokserne hobe sig op? Så samtidigt med Schow kalder på ressourcestærke tilflyttere, har han glemt, at de der skal tilflytte for at passe øens ældre, selv har brug for at få deres egne børn både passet og kørt til og fra skole.

I hjemmeplejen og på hospitalet er mødetiden kl. 07.00, omklædt. Desuden forekommer der oftest akut overarbejdet. Hvordan Schow har tænkt, at han kan skaffe nok hænder til at varetage disse funktioner, når han end ikke kan garentere sin ønskede arbejdskraft pasningsmulighed eller skolebuskørsel er jo helt ud i..... skoven.

Vi vælgere ønsker politikere, der har visioner for Danmarks smukkeste ø. Politikere der kan hæve øen væk fra at være et stagneret støvet udkantsdanmark. Politikerne der forstår meningen med at gøre Bornholm til en attraktiv tilflytningsmulighed for alle de børnefamiler, som forsat søger væk fra hovedstadens svimmlende boligpriser.

Vi vælgere ved, tilsyneladende modsat Schow og Thors, at ressourcestærke familer ikke flytter til udkantsdanmark, medmindre de som minimum kan få deres børn passet forsvarligt efter skoletid, og når de som minimum kan få deres børn bragt sikkert og trygt til/fra skole, og hvor det ikke er selvbetalt skolebuskørsel.

Vi vælgere ønsker politikere, der har visioner, der rækker længere end til sommerbrune turister, der holder i kø ned gennem Gudhjem.

Vi vælgere vil se trivsel, vækst og kvalitet, som varer længere end sæsonens solcreme.

Vi vælgere vil have et Bornholm, som børnefamilier flytter til, fordi der er fællesskab og fordi der bor politikerne, der lytter til deres vælgere. For på Bornholm er der mulighed for den bedste barndom.

"Ælle bælle mig fortælle om øen i søen der med sine visioner rejste sig op som den klippekæmpe øen end ikke vidste den var"...