Debat: S og V rammer de mest udsatte elever og jager familier og ekspertise væk fra øen

Debat: S og V rammer de mest udsatte elever og jager familier og ekspertise væk fra øen
"Nedskæringen rammer få børn, men det kommer til at ramme hele familier og på den måde vil den sparede million være pist forsvundet i tabte skattekroner. Og hvad værre er: den værdifulde ekspertise går tabt, og det ovenikøbet i en tid, hvor det er svært at skaffe arbejdskraft. Altså en yderst tvivlsom beslutning, som må og skal omgøres. Det er en ommer," siger Gerd Lyng fra Allinge.
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 9. SEP 2021 • 11:30
Af:
Gerd Lyng
læge
Allinge
kandidat KV21
Bornholms Radikale Venstre
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
9. SEP 2021 • 11:30

Det kan let blive dyrt at spare på specialundervisning i DASK som foreslået i det netop vedtagne budgetforlig mellem Socialdemokratiet og Venstre. Sparet helt væk giver det én million kroner årligt til kommunekassen.

Det handler om store skolebørn, der har prøvet det ene skoletilbud efter det andet uden at trives og med stor belastning af de berørte familier. Det drejer sig helt præcist om ni elever. De fleste af børnene er hen ad vejen diagnosticeret med autisme og andre psykiatriske diagnoser, og det er entydigt årsagen til, at det generelle folkeskoletilbud ikke passer til dem. De kan simpelthen ikke fungere som integrerede i almindelige skoleklasser på trods af massiv støtte.

For de fleste familier har det været forløsende at se ungerne trives i det tilbud, der har været gældende i flere år under navnet DASK (DAgbehandlings- og SKoletilbud under Folkeskolelovens §20 stk. 5 for unge mellem 13 og 18 år).

Resultatet af besparelsen vil i mange tilfælde være, at familierne med en eller to udearbejdende voksne bliver tvunget til at forlade vores ø.

Nedskæringen rammer få børn, men det kommer til at ramme hele familier og på den måde vil den sparede million være pist forsvundet i tabte skattekroner. Og hvad værre er: Den værdifulde ekspertise går tabt, og det ovenikøbet i en tid, hvor det er svært at skaffe arbejdskraft. Altså en yderst tvivlsom beslutning, som må og skal omgøres. Det er en ommer.