Debat: Konservative vil fjerne 2.230 bornholmeres mulighed for Arne-pension

Debat: Konservative vil fjerne 2.230 bornholmeres mulighed for Arne-pension
Samlet er 2.230 bornholmere søgeberettigede til Arne-pensionen. Arkivfoto
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 12. JAN 2022 • 10:30
Af:
Lea Wermelin
miljøminister
folketingsmedlem (S)
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
12. JAN 2022 • 10:30

Pape og co. vil i stedet bruge pengene på skattelettelser til dem, der har mest, må vi forstå.


Politik gør en forskel. Her i 2022 er vi ikke bare hoppet ind i et nyt år, vi har også for første gang i mange år sikret en ny rettighed til dem, der har været længst på arbejdsmarkedet. Arne-pensionen eller retten til tidligere pension for dem, der har knoklet i rigtig mange år er blevet til virkelighed, og de første har nu fået tilkendt pension. For Bornholm drejer det sig om 142, der har søgt og fået muligheden for for eksempel flere gode år med børnebørnene. Samlet er 2.230 bornholmere søgeberettigede, og tallene taler allerede deres tydelige sprog. Der er ifølge beskæftigelsesministeriet relativt flest håndværkere og slagteriarbejdere, der har fået tilkendt den tidlige pension.

Og hvorfor nu det? Lad os bare tage et par eksempler. 81 procent af fødevarearbejderne arbejder dagligt i kulde, træk eller varme. For resten af befolkningen er tallet 26 procent. 96 procent af vvs’erne har gående eller stående arbejde. For resten af befolkningen er tallet 41 procent. 75 procent af malerne tager smertestillende medicin for at klare arbejdsdagen. For resten af befolkningen er tallet 34 procent. Tilbage i valgkampen talte jeg selv med slagteriarbejdere, som kunne fortælle om behovet for smertestillende medicin for at passe arbejdet efter årtier med hårdt slid. Derfor er jeg stolt af, at vi har indfriet vores valgløfte her i 2022. Kort og godt handler det om værdig tilbagetrækning.

Af samme grund er det bekymrende, at Det Konservative Folkepartis formand Søren Pape vil rulle rettigheden tilbage, hvis blå blok får flertal efter næste valg. De vil i stedet bruge pengene på skattelettelser til dem, der har mest, må vi forstå. Jeg er dybt uenig, men det er klar tale. Står det til de konservative, så mister 2.230 bornholmere deres nye rettighed til en tidligere pension med Pape og co. ved magten. I alt har knap 11.000 danskere over hele landet fået ret til en tidligere pension. I Socialdemokratiet mener vi, at det er retfærdigt, at dem der har arbejdet længst også kan gå lidt før. Alle skal kunne trække sig værdigt tilbage, inden de er helt nedslidte.