Debat: Kommunen løber fra sit spildevandsansvar - kommunen afviser

Debat: Kommunen løber fra sit spildevandsansvar - kommunen afviser
Klaus Hermansen har i tidligere artikler i Bornholms Tidende udtalt kritik af, hvad, han mener, er, kommunens negligering af både Nexøs kloaknet og havmiljøet. Og nu tager han sagen op igen i tirsdagens debatsektion. Men kommunen afviser. De mener han blander tingene sammen og inviterer Klaus Hermansen til et dialogmøde. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 16. MAR 2021 • 10:24
Af:
Klaus Hermansen
Hans Hermans Gænge 1
Nexø
| ABONNENT
16. MAR 2021 • 10:24

LÆSERBREV

Den 22. februar reagerer BRKs Byg og Udvikling på bekymringerne omkring spildevandsproblemerne på Bornholm, dog uden at forholde sig konkret til de rejste punkter.

Af indlægget kan jeg få den opfattelse, at kommunen ikke mener, at det er et problem, at man 60 til 100 gange om året leder urenset spildevand direkte ud i Østersøen fra Nexøs kloaker.

Man mener åbenbart, at problemet er løst ved, at spildevandet bliver fortyndet og ledt bort af havstrømmen.

Kloaknettet i Nexø er forældet, gående tilbage til 1960'erne, med nogle strækninger tilbage fra 1910!

Den rørlagte del består overvejende af gamle utætte cementrør. Dette medfører, at store mængder urenset spildevand siver uden om rensningsanlægget Sydøst for byen. Med risiko for havmiljøet til følge.

Hvis Strandparken gennemføres vil den selvsagt modtage en del af dette urensede spildevand.

Ved skybrud vil vandet yderligere blive ledt uden om rensningsanlægget med fare for, at lagunen vil modtage fækalier inficeret med blandt andet colibakterier. Man ser scenariet for sig, hvor turisterne skal advares i højsæsonen mod røde flag mod at bade i den forurenede indsø!

Østersøen er det mest forurenede hav i verden. Og faktisk døende. Bornholm er forpligtet internationalt til at passe på Østersøen gennem Helsinki Konventionen (Helcom), men ønsker også at profilere sig som grøn, bæredygtig ø gennem Bright Green Island.

Hvordan stemmer Bornholms åbenlyse uansvarlighed og ligegyldighed overens med vores fine målsætninger og forpligtelser overfor det marine miljø?

Tilstanden for kloaknettet i Nexø, ja hele Bornholm, er kritisk. Hvis vi skal gøre os håb om at overlevere et levende hav til vores efterkommere, er det på høje tid at handle!


Regionskommunen:
Nej, vi løber ikke fra vores ansvar

Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

På billedet: Det nuværende overløbsrør ved Nexø sørger ved hjælp af en pumpe for, at spildevandet pumpes ud i havet ved overløb ved kraftige regnskyl. For at sikre at spildevandet ikke løber ind i den planlagte lagune, er der blevet forslået, at forlænge overløbsrøret til 200 meter. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Den 15. marts 2021 spørger Klaus Hermansen om regionskommunen vil løbe fra sit ansvar for forureningen af Østersøen. Baggrunden er strandparkprojektet i Nexø, hvor det er planen at forlænge det aktuelle overløb ud på den anden side af den planlagte strandpark for at sikre tilstrækkelig badevandskvalitet. Svaret til Klaus Hermansen er: nej regionskommunen har ingen intention om at løbe fra sit ansvar, og den måde det ansvar bliver forvaltet er i spildevandsplanen.

Det er i den sammenhæng afgørende, at en kommende havledning, der leder udløbet ud på den anden af strandparken, og en kommende renovering af kloaknettet finansieres forskelligt.

Hvis vi først ser på renovering og opdatering af vores kloaknet og spildevandsanlæg så finansieres den udgift af de spildevandstakster, som vi betaler for at være tilknyttet det fælles kloaknet. Det er BEOF, som varetager denne opgave, og de arbejder ud fra de retningslinjer, som regionskommunen beslutter i spildevandsplanen. Planen skal revideres og digitaliseres med udgangen af 2021 og processen omkring dette er allerede i gang. Er man optaget af kloaknettets tilstand og kapacitet er det derfor den plan, som skal debatteres.

Hvis vi dernæst ser på finansieringen af strandparken, så kommer disse midler fra regionskommunen og staten. Der er tale om byfornyelsesmidler, som kan bruges til at løfte en by, der har brug for et løft til at komme videre. Her er en håndtering af overløbet en forudsætning for at realisere strandparken.

Forlængelsen af overløbet er med andre ord ikke udtryk for, at regionskommunen ikke tager ansvar for kloaknettets fremtid og havets tilstand. Strandparken og det forlængede overløb er alene udtryk for et ønske om at skabe bedre rammer for Nexøs fremtid. Kloaknettets tilstand og antallet af årlige overløb håndteres i spildevandsplanen, og vi vil gerne opfordre Klaus Hermansen til at deltage i debatten om den, når den sendes til offentlig høring senere på året.

Vi vil i øvrigt gerne invitere Klaus Hermansen på tur til den kommende strandpark, hvor vi kan drøfte sagen direkte og forhåbentlig finde en fælles forståelse af både strandparken og det fremtidige arbejde med det bornholmske kloaknet. Bornholms Tidende er også meget velkomne til at deltage.

Michael Brandt-Bernbom, leder af Natur og Miljø, Bornholms Regionskommune
Søren Møller Christensen, leder af Udvikling og Plan, Bornholms Regionskommune