Debat: Kommunalpolitik er industripolik – indfør obligatorisk erhvervspraktik i folkeskolen

Debat: Kommunalpolitik er industripolik – indfør obligatorisk erhvervspraktik i folkeskolen
Frem mod 2030 kommer Danmark til at mangle cirka 100.000 faglærte. Derfor er der brug for kommunale folkevalgte, der vil arbejde sammen med fagbevægelse og industri om at sikre, at vi uddanner særligt de unge mennesker til et liv med beskæftigelse, påpeges det i dette synspunkt. Foto: Berit Hvassum
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 21. OKT 2021 • 09:00
Af:
Regional-
Industripolitisk Udvalg for Bornholm
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
21. OKT 2021 • 09:00

Af Regional- og Industripolitisk Udvalg for Bornholm v/ Klaus Holm, formand for Dansk Metal/Bornholm, Merete Koch, næstformand 3F Bornholm, Henrik Munk, økonomidirektør hos Beck Pack Systems, Morten Rask, adm. direktør, Jensen Denmark og Michael Almeborg, direktør, Ole Almeborg

I andre kommuner har man ansat en erhvervsplaymaker, der skal sørge for, at kommunens unge kommer ud og prøver kræfter som faglært. Det er et skridt i den rigtige retning.


Den 16. november skal vi bornholmere til stemmeurnerne. Foruden vigtige emner som folkeskolen, ældreplejen og adgang til sundhed, er der for os i industrien et helt afgørende valgtema, som også er drønhamrende vigtigt for kommunalbestyrelsen her på Bornholm: Nemlig den stadigt voksende mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Hver dag producerer smede, industriteknikere og andre dygtige faglærte danske varer, der bliver eksporteret til hele verden. Hos Jensen Denmark produceres automatiseringsanlæg til industrielle vaskerier i hele verden, hos Almeborg producerer vi internt transportmateriel til blandt andet fødevare- og medicinalindustrien, og hos Beck Pack Systems produceres emballage til fiskeindustrien verden over. Men uden nok hænder til at producere, stopper tandhjulene og maskinerne med at køre rundt, og vi må takke nej til ordrer. De ordrer, der genererer jobs, vækst og finansierer vores fælles velfærd.

Derfor er industripolitik også kommunalpolitik. Fordi det handler om, at vi også her på Bornholm sikrer, at vi uddanner og efteruddanner vores unge og ledige til der, hvor der er jobs at få – og det er i særlig grad tilfældet i industrien.

Frem mod 2030 kommer Danmark til at mangle cirka 100.000 faglærte. Derfor er der brug for kommunale folkevalgte, der vil arbejde sammen med fagbevægelse og industri om at sikre, at vi uddanner særligt de unge mennesker til et liv med beskæftigelse. Vi – industrien på Bornholm – foreslår konkret, at den nye kommunalbestyrelse efter valget sørger for, at alle elever i udskolingen kommer ud og besøger lokale virksomheder og erhvervsskoler. Vi opfordrer til, at det bliver obligatorisk for alle unge mennesker at komme i en uges erhvervspraktik hos en lokal virksomhed. Og de ældste folkeskoleelever skal opleve de spændende muligheder, en faglært uddannelse giver, f.eks. via faglige læringsforløb i samarbejde mellem skoler og virksomheder og et årligt besøg hos DM i Skilts – danmarksmesterskabet for unge fra erhvervsuddannelserne.

I andre kommuner har man ansat en erhvervsplaymaker, der skal sørge for, at kommunens unge kommer ud og prøver kræfter som faglært. Det er et skridt i den rigtige retning. En sådan playmaker skal i samarbejde med folkeskolerne, virksomheder og fagbevægelsen sikre skolepraktikaftaler med virksomhederne, og at de faglige, juridiske og planlægningsmæssige rammer for erhvervspraktikken er i orden. Det skal både være en spændende og øjenåbnende oplevelse for de unge mennesker, og samtidig ikke en bureaukratisk byrde for virksomhederne.

Det skal en erhvervsplaymaker sikre – og det har vi brug for på Bornholm.

Den danske industri giver os gode, lokale arbejdspladser og velstand, men kun så længe at båndene løber, og hænderne er til stede. Derfor er det vigtigt at huske erhvervslivet i stemmeboksen den 16. november.