Debat: Ja til kunstpavillon – nej til den kedelige plads til biler?

Debat: Ja til kunstpavillon – nej til den kedelige plads til biler?
Kunstpavillonen skal placeres her på Kjærenæsgrunden i Allinge. Foto: Berit Hvassum
LÆSERBREV | ALLINGE | ABONNENT | 19. OKT 2021 • 08:53
Af:
Danny Christensen
 Nørregade 42
 Allinge 
LÆSERBREV | ALLINGE | ABONNENT
19. OKT 2021 • 08:53

ALT ville pynte på den grimme, kedelige plads, der helt uforståeligt har fået lov til at stå tom i over 10 år.


I en ret ensidig beskrivelse af den kommende placering af en topmoderne, spændende kunstpavillon på Kjærenæsgrunden i Allinge, kommer tre borgere til orde i Tidende. De er alle tre modstandere af projektet.

Man kunne nemt have fundet hundreder af tilhængere. De to ud af de tre adspurgte borgere forsvarer den grimme, hullede og rottebefængte øjenbæ og tillader sig endog at kalde det en dejlig plads og har kun Folkemødets og restauratørernes store behov for parkeringspladser for øje. Den tredje adspurgte taler om, at pavillonen vil tage havudsigten? Ja, men det gør alle bygninger vel? Både Nordbornholms Røgeri, Domen, Netto og Kongeskærskolen? Vil vi have en helårsby eller kun en folkemødeby? Den evige diskussion. Stop nu ikke udviklingen og se så bare at få opført den visionære bygning til ære for Sonja Ferlov Mancobas skønne skulpturer.

Tag godt imod folkegaver. Som også vi gjorde det med Domen, som der nu er ved at komme rigtig godt styr på. For nu er det jo bare sådan, at ALT ville pynte på den grimme, kedelige plads, der helt uforståeligt har fået lov til at stå tom i over 10 år. Ligesom andelsvaskerigrunden har det. Så et bygningsværk, udført af en af verdens mest anerkendte arkitekter, nemlig japaneren Tadao Ando, er en gave af format til Allinge by. Kunne der så samtidig skabes noget liv til børnene og de unge, også i den ende af byen, på resten af Kjærenæsgrunden, med løbehjuls- og skaterfaciliteter, som vi har skreget på i de samme 10 år? Grønne områder, der bliver vedligeholdt. Københavnerbænke og bocciabane, skakborde og et måske et lille kaffe- og ishus?

Så må bilerne op på nogle nyanlagte parkeringspladser i udkanten af byen. Der er vel ingen, der er tilhænger af de tåbelige løsninger, vi ser i Gudhjem og Svaneke og andre byer, hvor folk nærmest skal springe for ikke at blive påkørt, hvor bilisterne nærmest parkerer helt inde mellem bordene i restaurationerne.

Sæt bilen og nyd de smukke bornholmske byer, er det da ikke derfor, I er kommet? Og få så lavet sommergågade i Havnegade i Allinge. Enten i otte højsæsonuger hele døgnet eller i de tre sommermåneder, bare i weekenderne, for eksempel fra fredage kl. 15 til søndag midnat. Drop det eneste busstop der er i Havnegade og ophæv parkeringen i Nørregade.