Debat: Husk biblioteket under kommunalvalget

Debat: Husk biblioteket under kommunalvalget
Biblioteket som kulturbærende institution bør fylde mere i debatten til kommunalvalget, mener Tine Segel formand for Forbundet Kultur og Information. Arkivfoto: Jacob Jepsen
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 28. SEP 2021 • 19:30
Af:
Tine Segel
formand for Forbundet Kultur
Information
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
28. SEP 2021 • 19:30

Coronakrisen har lært os, at kulturen er nødvendig for fællesskabets helbred, og her spiller bibliotekerne en central rolle, mener formand.

Selvom vi under coronanedlukningen har mærket, hvor fattigt vores samfund bliver, når biblioteker, teatre og museer lukkes, så vil kulturen næppe fylde meget i de politiske debatter op til kommunalvalget den 16. november.

Ved kommunalvalget i 2017 var de vigtigste temaer for danskerne – ifølge en måling foretaget for Altinget – først ældreplejen, så folkeskolen og på en tredjeplads miljø og klima. På en 11. plads kom kultur og fritidstilbud. Måske fordi borgere og politikere overser, at den største kulturinstitution i kommunen – biblioteket – også bidrager til trivslen hos ældre, elevers evner til at læse og navigere i informationer, og at bibliotekerne er med til at oplyse og skabe aktiviteter om miljø, klima og FN's Verdensmål.

Derfor bør biblioteket fylde mere i det kommunalpolitiske arbejde.

Det mener jeg som formand for bibliotekarerne, og det mener KL, der tidligere i år sendte et bibliotekspolitisk debatoplæg til alle kommuner. Og som borger kan du også stille krav til, at politikerne fører en ambitiøs bibliotekspolitik, så biblioteket fortsat kan forebygge ensomhed blandt ældre med læseklubber, foredrag, hjernegymnastik eller Bogen Kommer-ordningen. Ifølge Ældresagen er der 55.000 ensomme ældre over 65 år i Danmark, så opgaven er yderst væsentlig, for ensomme ældre er i større risiko for at blive ramt af sygdom end ældre, der trives.

Også i forhold til danskernes næst vigtigste emne i kommunerne, folkeskolen, bidrager biblioteket aktivt. For det er en væsentlig forudsætning for læring, at elever er stærke læsere. Det bliver de kun, hvis de læser af lyst, og det understøtter børnebibliotekaren, som kan hjælpe med at finde læseglæden i så forskellige tilbud som en jumbobog, en fagbog om fodbold eller en fantasyroman. Desuden lærer bibliotekarer skoleelever at søge i informationer og at skelne mellem fup og fakta.

Endelig har bibliotekerne taget på sig at samle borgerne om FN's verdensmål. Netop at hjælpe borgerne til i fællesskab at gøre en forskel er blandt det mest håbefulde, vi kan gøre for de kommende generationer. Biblioteket er demokrati, deltagelse og fællesskab. Biblioteket er dit bibliotek.

Godt kommunalvalg.