Debat: Havvindmøller kan medføre uoprettelige ødelæggelser

LÆSERBREV | ABONNENT | 24. JAN 2022 • 15:30
Af:
Alex Winther
Slamrebjergvej 7
Nexø
LÆSERBREV | ABONNENT
24. JAN 2022 • 15:30

Vi bornholmere er til grin, hvis vi bare siger ja.


I lederen skriver du: ”Lad os ofre Bornholm for miljøet”.

Det er bare for meget, Kristoffer Gravgaard!

Hvis du tror, at havvindmøller er godt for miljøet, må du tro om igen. Det er muligt, at de formindsker CO2-udledningen, men til gengæld bidrager de med et meget kedeligt miljøaftryk. Det væsentlige er, at de kaster plastik af sig under driften. Derudover er de en alvorlig trussel mod især vores rovfugle. Rovfuglene er desværre ikke som mange andre fugle bange for vindmøllerne. Det gælder blandt andet fiskeørn og kongeørn, som i øvrigt er total fredede, men åbenbart ikke når det gælder vedvarende energi. Så må de gerne smadres.

Og så den planlagte ødelæggelse af Bornholms natur med kabelføringer ind over land med tilhørende transformatorstationer i seks etagers højde.

Når jeg læser din leder (21. januar) hæfter jeg mig ved, at du betegner vores færgetrafik som ”sort som kul”. Jeg forstår, at du mener, at vi bør skamme os, at vi bor på en ø, hvor vi har en så forfærdelig færge, og derfor bør vi bare sige ja til, at industrien for vedvarende energi kan få lov til at smadre vores unikke og smukke ø. Nu ved at ødelægge en af vores mest uberørte kyststrækninger.

Du mener: Med dét sorte klimaaftryk Bornholm afsætter, er det kun rimeligt at give noget igen – vi bør betale aflad.

Er det ikke det, du mener?

Når industrien for vedvarende energi ønsker at etablere elsystemer, der kan forsyne både store områder i Tyskland og England samt det øvrige Danmark, sikrer de sig dermed en gedigen økonomisk gevinst, hvis ellers de kan få lov til at bruge Bornholm.

Og her er der tale om ødelæggelser, som er uoprettelige, og som vi som bornholmere bare skal acceptere, fordi vi har en ”sort” færge. Det er helt hen i vejret.

Så bør vi stille krav om en kompensation. Det kunne for eksempel være gratis el til Bornholm i 30 år.

Hvis de de siger nej tak det, så må de finde et andet sted, de kan ødelægge.

Tænk på: I denne kontekst er det hverken miljø eller CO2, der betyder noget. Det er penge – og kun penge der tæller.

Og i det spil er vi – vi bornholmere – simpelthen til grin, hvis vi bare siger ja.

 

Svar

Kære Alex Winther,

Tak for dit læserbrev. Vi skal naturligvis ikke ofre Bornholm helt. Men vi er nødt til at ofre os en del for klimaet. Her er de nye vindmølleparker en vigtig brik, der kan skabe bæredygtig energi til vores samfund. Vi er en ø, der i den grad har behov for at kunne transportere mennesker og gods frem og tilbage for at få vores samfund til at fungere. Det er en grundpræmis for Bornholm. På den baggrund skal vi arbejde med at gøre vores klimaaftryk mindre blandt andet ved at gøre vores færgetrafik grøn. Energiøens landanlæg vil ikke pryde den bornholmske natur. Men det er vigtigt for at skabe den grønne udvikling, som skal drive Bornholm frem. Gratis el lyder herligt men er måske for optimistisk. Foreløbig er det lykkedes os at få 'gratis' tilslutning til det nye elsystem, så vi har udnytte den. Du har en god pointe med, at vi som grøn ø, der ofrer natur for Energien, bør have privilegeret adgang til den nye strøm, så vi kan producere power to x og andet energikrævende til stærke priser.

Venlig hilsen Kristoffer Gravgaard