Debat: Giv Bornholm en ny hurtigrute

Debat: Giv Bornholm en ny hurtigrute
Arne Ipsen fra Helsingør tilslutter sig ideen om, at der bør etableres en hurtigfærge-forbindelse mellem Bornholm og København. Arkivfoto.
| ABONNENT | 3. FEB 2021 • 19:43
Af:
Arne Ipsen
Skydebane Allé 1
Helsingør.
| ABONNENT
3. FEB 2021 • 19:43

LÆSERBREV

I en tid med restriktioner og grænseproblemer mellem Danmark og Sverige var det opmuntrende at læse om folketingspolitikeren Søren Espersens forslag: En ny rute med hurtigfærge mellem København og Bornholm. Og opbakningen i Bornholms Tidende lunede. Først chefredaktør Øjvind Hesselagers medlevende leder. Derefter et læserindlæg, skrevet af en fagkyndig person: Hasleboen André Jensen, som er tidligere styrmand på Bornholmslinjen.

Hvad skal vi i Køge? lyder et spørgsmål i debatten. Ja, man kan undres over, at færgeforbindelsen i 2004 blev flyttet væk fra København. Jeg har aldrig selv benyttet ruten fra Køge, men kan godt forstå dens betydning for transport og for mennesker, der bor på Sydsjælland og Sydhavsøerne.

Folk med en barndom på Bornholm i årene omkring 1950 og før den tid mindes de ikke alt for store natfærger. Østbornholmske Dampskibsselskab sørgede for, at folk i de store byer ved kysten kunne tage natturen med ”damperen” fra deres hjemby. Folk havde mulighed for både at modtage udenøs gæster og følge dem ”te sajls” i hjembyen. Selskabet eksisterede i godt 100 år, fra 1876 til 1978.

Men ellers benyttede de fleste af os primært 66-Selskabets færger, der sejlede hver aften. De første var ikke for store. Jeg har aldrig været rigtig søsyg, men vi passagerer ville selvfølgelig ikke have for meget søgang. Folk i salonen sagde til hinanden, at nu nærmede vi os ”Hammervandet”. Så gjaldt det om at holde godt fast i sofaen eller stolen. Senere fik vi store færger som en slags flydende hoteller. Fartøjernes stabilisatorer kunne sikre en rolig overfart. Men der er vist ingen, der ønsker tiden med natfærgerne København-Bornholm tilbage.

Forbindelsen mellem Ystad og Rønne er udmærket. Nogle af os kan godt lide variationen mellem landskaberne og havet. Men principielt skal det ikke være en selvfølge, at vi skal igennem et andet land for at komme til en landsdel, der hører til vores eget land. Og derefter være underkastet eventuelle grænselukninger.

Nu må der sættes gang i forhandlingerne på Christiansborg om en hurtigrute mellem København og Rønne.

Tag lige i betragtning, at Bornholm er en dansk landsdel!