Debat: Energiøen i Østersøen er kommet godt fra land

SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 14. JAN 2022 • 20:22
Af:
Thomas Bendtsen
adm. dir. Port of Roenne A/S
Jens Chr. Olsen
formand FH-Sektion Bornholm
Kenn Kjellberg
formand DI Bornholm
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
14. JAN 2022 • 20:22

I 1991 var Danmark det første land i verden til at bygge en havvindmøllepark. Og om få år bliver Danmark også det første land i verden med en energiø.

Ideen om en energiø i Østersøen er kun få år gammel, men allerede nu er visionen kommet godt fra land. Og nok så vigtigt har den skabt grobund for planer og udvikling, der kan skabe vækst lokalt og nationalt.

Som vi siger på Bornholm, så har vi allerede bygget øen. Og vi er også klar på at høste de mange fordele, som energiøen vil give for Bornholm, øens beboere og de lokale virksomheder.

Forleden kom nyheden om en tilkobling af energiøen til det bornholmske elnet. Det betyder, at Bornholm ikke længere behøver at have dieselgeneratorer stående som reservekapacitet til søkablet for at sikre forsyningssikkerheden.

Når der kommer en samfundsøkonomisk besparelse ved tilkoblingen af det bornholmske elnet, kommer strømmen fra vindmøllerne samtidig de bornholmske borgere og virksomheder til gode.

Det samme gælder, når det handler om at høste de fordele, en tilkobling kan give i forhold til produktion af grøn strøm på øen.

Havnen i Rønne arbejder på et projekt om at gøre Bornholm til en grøn tankstation for de mange skibe, som årligt sejler til og fra og rundt om Bornholm.

Ideen med en grøn tankstation tager afsæt i, at der både kan ske import, produktion og eksport af grønne brændsler til skibe.

Men produktionen af grønne brændsler kræver, at en del af energien fra energiøen også tænkes ind i lokal power-to-x-produktion af grøn energi.

For at det kan lykkedes, er der stadigvæk mange usikre spørgsmål, som skal besvares. Hvilken type brændstof skal produceres, hvor og hvordan tankning skal ske?

Men lige meget svarene på de spørgsmål, så sender projektet et signal om, at vi på Bornholm som udgangspunkt ser mulighederne ved energiøen.

Skal mulighederne blive til konkrete projekter og arbejdspladser, er der ingen tvivl om, at det kræver politisk støtte og opbakning. Lokalt, men i høj grad også nationalt.

For opbakning fra øens borgere og virksomheder er der – det er vi sikre på, så længe det står klart, at energiøen også skaber værdi lokalt.