Debat: Borgerhøring om Dams Gaard og Bornholms bibliotek er ren proforma

Debat: Borgerhøring om Dams Gaard og Bornholms bibliotek er ren proforma
"Centralt i høringen er spørgsmålet om hvorvidt øens hovedbibliotek skal flytte med til Dams Gaard? Det er stort set det eneste spørgsmål, som deler de politiske vande. Ihvertfald det mest problem-fyldte. Det spørgsmål bør ikke i høringen pakkes ind i en generel drøftelse af scenarierne, men have en selvstændig plads i høringen", skriver Poul Steen Larsen fra Sorthat-Muleby. Foto: Jacob Jepsen
LÆSERBREV | RØNNE | ABONNENT | 11. OKT 2021 • 20:06
Af:
Poul Steen Larsen
 Jens Koefoeds Vej 15
Sorthat-Muleby
LÆSERBREV | RØNNE | ABONNENT
11. OKT 2021 • 20:06

De stramme kriterier for scenariernes forskellighed har lagt faste rammer for høringen – og peger tilbage på, at hele projektet er støbt af kommunens administration og ikke født af borgernes ønsker.


På kommunalbestyrelsens møde den 24. juni i år besluttede man at gennemføre en skriftlig høring af borgerne om de tre scenarier for et kulturhus i Dams Gaard. Man endte med at vedtage kommunaldirektørens forslag om (citat:)

"[A]t der indlægges en ny fase, hvor rådgivernes bud på tre scenarier for kulturhuset drøftes med borgere, foreninger og erhvervsliv, og hvor der gennemføres en skriftlig høring. Derudover inddrages de berørte medarbejdere i regionskommunen gennem bl.a. CenterMED. Resultatet af dialog og høring forelægges kommunalbestyrelsen ultimo 2021, hvor der træffes endelig beslutning om hvilket scenarie, der skal realiseres."

Seneste nyt er nu (Tidende 6. oktober), at kommunen i uge 43 og 44 vil afholde dialogmøder og rundvisninger på Dams Gaard forud for høringen, så vi alle kan orientere os om både de tre scenarier og om de bygningsmæssige forhold på stedet.

Centralt i høringen er spørgsmålet om hvorvidt øens hovedbibliotek skal flytte med til Dams Gaard?

Det er stort set det eneste spørgsmål, som deler de politiske vande. I hvert fald det mest problemfyldte. Det spørgsmål bør ikke i høringen pakkes ind i en generel drøftelse af scenarierne, men have en selvstændig plads i høringen. Man kunne for eksepel godt tænke sig adspurgte, der gerne ser scenarie 3 gennemført med en café – men helst uden biblioteket. Eller biblioteket som del af scenarie 1.

De stramme kriterier for scenariernes forskellighed har lagt faste rammer for høringen – og peger tilbage på, at hele projektet er støbt af kommunens administration og ikke født af borgernes ønsker. Man skal vælge mellem kun tre muligheder. Men ønsker vi faktisk et af de tre scenarier for et kulturhus i Dams Gaard? Eller vil vi noget helt andet med Dams Gaard? Hvis så, skal kommunen ikke kunne tolke blanke stemmer eller ringe valgdeltagelse som stiltiende accept af scenarierne. Derfor skal der på stemmesedlen være plads også til helt afvisende stemmer.

Teksten fremhæver specielt, at "de berørte medarbejdere i regionskommunen" skal høres – og

det igennem CenterMEDs mange afdelinger! Taler vi ikke kun om skolernes og bibliotekets ansatte? Det er jo ikke specielt kommunens ansatte, det drejer sig om. Det er først og fremmest et kulturhus' brugerne ude på hele Bornholm. Og hvor er så de?

Hvad biblioteket angår, så ligger kommunen inde med navn, og adresse på samtlige, registrerede brugere. Man vil meget nemt kunne gennemføre en skriftlig høring af alle os. Her vil man så se, hvor bredt vi er spredt på øen. Øens eneste fuldgyldige bibliotek er for alle – ikke mest for Rønnes borgere.

Høringen bliver forhåbentlig gennemført af et nyt, uafhængigt bureau. Og tilrettelagt så vi borgere i god tid forinden kan skaffe os Urlands rapport. Den skal være let at finde på regionkommunens hjemmeside og ikke noget man først opdager som bilag nummer 1 til dagsorden punkt 15 under kommunalbestyr-elsesmødet den 24. juni. Rapporten bør snarest også foreligge i trykt form og kunne købes billigt på rådhuset og i boghandelen.