Debat: Bilfri havnegade, kunstpavillon og udvidelse af hallen – sker der noget?

Debat: Bilfri havnegade, kunstpavillon og udvidelse af hallen – sker der noget?
Hvis ikke man på forhånd kendte til udtrykkene “at træde vande” eller “væbne sig med tålmodighed”, så gør man det i hvert tilfælde nu, mener Danny Christensen om områdefornyelsen i Allinge. Foto: Jacob Jepsen
SYNSPUNKT | ALLINGE | ABONNENT | 30. NOV 2021 • 11:46
Af:
Danny Christensen
Nørregade 42
Allinge
kredsformand for Danske Seniorer
frivillig i ovennævnte Foreninger
SYNSPUNKT | ALLINGE | ABONNENT
30. NOV 2021 • 11:46

Af en eller anden grund spørger planlæggerne altid den lille historiske byforening. Det er som om, regionskommunen tror, at det er en borgerforening?


Hvert halve eller hele år får nogle engagerede borgere i Allinge en mail fra Bornholms Regionskommune om borgermøde om Allinges områdefornyelse. Og I et forfængeligt håb om, at der er noget nyt, møder vi så op. Enten nyt om planerne for Kjærenæs-grunden, eller om folkemødepladsen? Eller om Nordlands Huset, det tidligere Nordlandshallen og dens store udvidelsesplaner? Eller måske er der noget nyt fra arkitektfirmaet Keingart? Der mangler stadig økonomi til at finansiere projektet.

Byggeriet er budgetteret til i alt 70 millioner, heri er indregnet det bevilgede, men nu igen udsatte byggeri af et nyt børnehus til 19 millioner kroner. Lad ikke det blive en sovepude.

Der fundraises på livet løs, vist nu på tredje år? Nu har fundraisingen så fået en ny tidsfrist til juni 2022. Spændende, om den ambitiøse haludvidelse bliver gennemført i sit fulde omfang? Og om hele foreningslivet, fortsat støtter op om det?

Denne gang drejede indkaldelsen sig om spørgsmålet omkring kystpromenaden/kyststien. Delprojektet, som ingen rigtig mere husker, hvorfor fik en så uforholdsmæssig stor opmærksomhed, er indtil videre det eneste projekt, der rent faktisk er blevet sat i gang? Her er tale om et decideret turistpræget projekt. Ikke meget helårsby over det, som vi ellers var mange, der havde håbet på. For af alle de mange gruppers forslag gennem de seneste snart 10 år, er der vist intet andet, der er blevet sat i gang?

Ikke et ord hører vi f.eks. mere om naturlegeplads eller skaterbaner til børnene? Heller intet nyt fra det underudvalg, som jeg selv sad i, der handlede om byens torve og pladser? Men fuld opmærksomhed til denne ejendommelige kyststi, udført i de så berømmede douglas-brædder.

Nu spekuleres der så over, hvordan man får denne kunstige gangbro ført forbi Kampeløkke Å og Havn. Held og lykke med de fine brædder. For ingen børn skal da mere ud og kravle i klipperne eller hvad? Kjærenæs-grundens planer hænger ligeledes stadig i dyndet.

Modsatrettede interesser og forslag støder nemlig også her på hinanden. Nogen håber stadig på billige lejeboliger. Andre på de alt for mange, åbenbart helt uundværlige parkeringspladser.

Men endnu flere håber dog gudskelov på små grønne anlæg, naturlegeplads og en smuk kunstpavillon. Men af en eller anden grund spørger planlæggerne altid den lille historiske byforening. Det er som om, regionskommunen tror, at det er en borgerforening? En sådan har Allinge slet ikke. Hvorfor spørger man ikke Seniorklubben, Børn på Nordlandet eller den lille erhvervsforening? Folk der har fingrene nede i det pulserende liv. Nutidens Allinge og ikke fortidens. Dette sker gang på gang, og jeg er netop blevet gjort opmærksom på, at det kan skyldes det faktum, at byforeningen er med i en sammenslutning, der hedder Bornholmske Borgerforeningers Samvirke? Og de lader altid spørgeren forblive i troen.

Denne lille byforening tog også for nylig "æren" af og modtog en plakette, fordi 518 personer, blot 18 procent af medlemmerne i en anden lille forening, havde kåret den særdeles nedslidte Allinge Havn til Danmarks smukkeste. Denne ejendommelige happening foregik, mens byens almindelige erhvervsaktive indbyggere var på job. Så det var der kun ganske få, der opdagede. Men bør det ikke i stedet være fremtidens borgere i den erhvervsdygtige alder, børnene og de unge, der bør præge og bestemme over Allinge bys fremtid? Den by hvor de skal tilbringe mange årtier i endnu.

Senest blev byforeningen så også hørt i spørgsmålet om det udmærkede borgerforslag om, at gøre Allinge Havnegade bilfri i højsæsonen eller bare i weekenderne?

Et andet eksempel på den vanskelige demokratiske proces i et lille bysamfund. Hen over sommeren var der en stor debat i byen blandt ældre medborgere, der følte sig utrygge ved at færdes i Havnegade, fordi fortovene konstant flød med borde og stole, så de gamle mennesker igen og igen måtte ud blandt biler og busser med deres rollatorer, ligesom de mange unge mødre med barne- og klapvogne måtte det. Stor ståhej. Fotodokumentation til regionskommunen og politi gav ikke de svageste trafikanter megen hjælp. Påtaler og fy fy skamme. Så kom ideen fra en nytilflyttet børnefamilie om, at prøve med en bilfri Havnegade, bare i sommermåneden juli eller måske endda bare i weekenderne? Men nej, igen blev byforeningen spurgt, og også her udtalte de sig kritisk! Men de to personer er altså ikke talsmænd for byens borgere.

Kommunens indkalder nu igen interessenter til et møde om Domen. Her kan alle deltage, også folk der aldrig nogensinde har lejet eller brugt Domen. Der har længe kørt en debat om den korrekte brug af Domen. Denne spændende iglo, der blev skænket af BL til det bornholmske foreningsliv. En flok helt tilfældigt sammensatte interessenter møder så op i håb om, at der er kommet nye og konstruktive ideer på banen. Alle håber vi så også på, at der vil være nogle seriøse beslutningstagere til stede? Både fra den ædle giver BL og fra modtageren regionskommunen samt repræsentanter fra foreningslivet, altså brugerne, og det politiske liv. Dette er imidlertid ikke sket indtil videre. Snakken går frem og tilbage. Nogle ønsker stritter også her i hver sin retning, og fællesnævneren og ambitionsniveauet er ikke sat særligt højt. Hvis ikke man på forhånd kendte til udtrykkene "at træde vande" eller "væbne sig med tålmodighed", så gør man det i hvert tilfælde nu.