'Vi havde booket tider til vaccinationer med Astra Zeneca i den kommende tid, som nu ikke vil finde sted'

'Vi havde booket tider til vaccinationer med Astra Zeneca i den kommende tid, som nu ikke vil finde sted'
Helle Holm, leder af Vaccinations- og testcenter Bornholm. Foto: Berit Hvassum
| 11. MAR 2021 • 13:39
Julia Aka Wille
Journalist

11. MAR 2021 • 13:39

VACCINE

Astra Zeneca-vaccinen er i karantæne. Det sker efter flere tilfælde med blodpropper blandt vaccinerede med netop Astra Zeneca. Det kunne Sundhedsstyrelsen oplyse torsdag formiddag.

Coronavaccinen, der er udarbejdet i samarbejde med Oxford Universitet, er indtil videre sat på pause i Danmark i 14 dage.

På Vaccinationscenter Bornholm er et ukendt antal personer blevet vaccineret med Astra Zeneca, siden den blev godkendt til brug i EU i februar. Nu da vaccinenen er sat på pause, fortæller Helle Holm, leder af Vaccinations- og testcenter Bornholm, at det påvirker vaccinationsprogrammet på Bornholm.

– Ligesom resten i regionen og landet vil vi ikke vaccinere med Astra Zeneca, indtil vi får andet at vide. Jeg har ikke tal på, hvor mange, der er indtil videre er blevet vaccineret med vaccinen, men vi havde booket tider til vaccinationer med Astra Zeneca i den kommende tid, som nu ikke vil finde sted alligevel.

Der har, i blandt andet Region Hovedstaden, været tilfælde, hvor vacciner er blevet smidt ud. Det har skyldtes udfordringer med at finde modtagere, der kan og må få vaccinen.

Helle Holm oplyser, at de i vaccinationcenteret på Bornholm ikke har været nødsaget til at smide vaccinedoser ud.

Breve sendes ud

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fortæller til TV 2, at de 14 dage, som vaccinen er sat på pause i, er valgt, fordi det giver mulighed for at se, hvornår man eventuelt vil se bivirkninger af vaccinen.

Lægemiddelstyrelsen vil nu sende et brev til alle, der har fået vaccinen fra Astra Zeneca inden for de seneste 14 dage.

Der vil der blandt andet stå, hvad man skal være opmærksom på i forhold til symptomer fra blodpropper, og at personer, der har fået vaccinen, skal tale med deres læge, hvis de oplever nye symptomer fra deres krop efter vaccinen.

Flere rapporteringer om blodpropper

Til TV 2 siger Lægemiddelstyrelsens enhedschef, Tanja Erichsen, at myndighederne i mandags, blev klar over, at en dansker, der havde fået Astra Zeneca-vaccinen, oplevede stærke bivirkninger, og tirsdag blev det oplyst, at personen var død. Der har også været andre alvorlige tilfælde af blodpropper blandt vaccinerede. Det skal nu undersøges, om der kan være en sammenhæng til vaccinen.

142.102 personer i Danmark har indtil videre fået første stik med vaccinen fra Astra Zeneca. Det fremgår af tal fra Statens Serum Institut.

Fem lande udover Danmark har suspenderet Astra Zeneca-vaccinen.