Venstre taler valgforbund med to små, blå partier

Venstre taler valgforbund med to små, blå partier
Gruppeformand og spidskandidat til årets kommunalvalg, Venstres Søren Schow. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 10. MAJ 2021 • 18:33
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
10. MAJ 2021 • 18:33

KOMMUNALVALG

Først Konservative, Radikale og Kristendemokraterne. Så Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten. De borgerlige partier er begyndt at finde de valgforbund, der skal hindre stemmer i at gå til spilde ved november måneds kommunalvalg.

Det største af dem har dog ikke meldt noget ud endnu. Venstre har set andre partier gå i valgforbund med hinanden uden endnu selv at have et forbund på plads. Nu kan det dog være nært forestående, for Venstre har talt med Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Hos Nye Borgerlige bekræfter spidskandidat Philip Brandt kontakten med Venstre. Han siger samtidig, at han gerne ser et samarbejde, der handler om andet og mere end valgteknik, men også om nogle principper, der samler partierne i et valgforbund, hvor Nye Borgerlige er med.

– Vi taler med nogen, men der er ikke nedkommet noget endnu. Men vi påtænker da at indgå et valgforbund med dem, der har lyst til at være i valgforbund med os, siger gruppeformand og spidskandidat Søren Schow (V).

Jeg kunne også godt tænke mig, at det her bliver til mere end et valgteknisk samarbejde, men at vi også har nogle principper, som vi kan stå sammen om i valgkampen.

Philip Brandt (NB), spidskandidat

Der er Nye Borgerlige og Liberal Alliance tilbage, der ikke har indgået valgforbund endnu. Har I været i kontakt med dem, og hvordan ligger det i så fald med det?

– Det ligger sådan set godt nok. Vi vil meget gerne indgå et valgforbund med dem. Det er den vej, vi ser, men der er ikke nogen fast aftale endnu.

Hvorfor er der ikke nogen aftale endnu?

– Det er for det første fordi, der stadig er god tid til valget. Vi har ikke haft så travlt med det. Vores valg af spidskandidat blev udsat på grund af corona, og jeg havde det sådan, at jeg ikke ville tage den snak med andre partier om valgforbund uden at vide, at jeg blev Venstres spidskandidat, siger Søren Schow.

Hvem af jer har henvendt sig til hvem?

– Vi taler med Liberal Alliance og Nye Borgerlige, og det er ikke mig, der har talt med Liberal Alliance, men en af vores folk på nordlandet. Men Nye Borgerlige har jeg talt med gennem længere tid.

Har I en aftale?

– Det går jeg ud fra, at vi har. Men vi har det også sådan, at det ikke behøver at være os, der melder den ud, siger Søren Schow.

Principper skal samle

Og den er god nok, bekræfter spidskandidat Philip Brandt (NB). Venstre og Nye Borgerlige taler sammen. Det er de bare ikke færdige med endnu. Nye Borgerlige har for sin del ikke talt med Liberal Alliance, og Philip Brandt tør ikke sige, om et valgforbund med Venstre ender som et samarbejde mellem to eller tre partier.

– Jeg kan kun bekræfte, at vi taler varmt med Venstre. Men vi er ikke i mål endnu. Vi har ikke talt færdig, siger Philip Brandt.

Hvor meget er der at tale om? Et valgforbund er et teknisk samarbejde, der skal modvirke, at stemmer bliver spildt?

– Ja, det er det, men jeg kunne også godt tænke mig, at det her bliver til mere end et valgteknisk samarbejde, men at vi også har nogle principper, som vi kan stå sammen om i valgkampen.

– Jeg kan godt lide den tanke, at det netop ikke kun er et valgteknisk samarbejde, men også nogle principielle fælles meldinger, så vælgerne ved, hvad de får, hvis de stemmer på et af partierne i vores valgforbund, siger Philip Brandt.

Ender det med at bestå af to eller tre partier?

– Det ved jeg ikke endnu. Vi har ikke talt med Liberal Alliance, men jeg har hørt, at Venstre har.

Hvor Venstre har fået arbejdet med valgforbund forsinket af coronavirus og det udsatte valg af spidskandidat, har Nye Borgerliges skift af frontfigur fra Michelle Boss Weie til Philip Brandt selv stået for forsinkelsen hos Nye Borgerlige.

Hvornår kan vi regne med, at I har noget klar?

– Det ved jeg ikke. Jeg ville ønske, at jeg vidste det, men vi har jo også haft nogle udfordringer i vores lejr. De har taget noget af den fokus, som vi ellers ville have brugt på at udvikle politik, og ja, indgå valgforbund, siger Philip Brandt.