Venstre putter gerne penge i Toftegården

Venstre putter gerne penge i Toftegården
Søren Schow vil gerne være med til at bevilge penge til en renovering af Toftegården i Hasle. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 6. MAJ 2021 • 06:03
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
6. MAJ 2021 • 06:03

ÆLDRE

– Vi har et behov for Toftegården, som det er nu, og det fungerer udmærket. Hvis der er nogle ting, der skal laves, så putter vi penge i det.

Det siger Venstres gruppeformand Søren Schow, der også er medlem af social- og sundhedsudvalget, hvor man i denne uge har drøftet fremtiden for Plejehjemmet Toftegården i Hasle og et eventuelt byggeri af et plejecenter i byen.

Pilen peger nu på en bevarelse af Toftegården, mens et nyt plejecenter endnu en gang bliver sparket til hjørne. Både udvalgsformand Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) og socialdemokraten Kirsten Wendell har tidligere givet udtryk for den holdning, og Søren Schow erklærer sig enig.

En pseudodebat

Toftegården har ellers i flere år syntes dømt til lukning:

– Jeg synes, at vi har kørt en pseudodebat om Toftegården i de seneste syv år. Vi har fået at vide, at det hele var ved at styrte sammen om ørerne på dem, og at det bare skulle rives ned. Men vi kan se, at folk er glade for at bo der, og det er billigere at bo der end på plejecenter. Det viser sig jo også, at vi kan vedligeholde plejehjemmet og fortsætte driften af det. Så jeg kan ikke forestille mig andet, end at vi bevarer det, indtil det er bevist, at noget andet vil være nødvendigt, siger Søren Schow.

42 millioner?

Kommunens administration har vurderet , at en istandsættelse af Toftegården vil koste 42 millioner kroner, men Søren Schow mener, at man nødvendigvis ikke behøver at renovere for så mange penge.

– Jeg tager tallet med et gran salt, siger han.

Udvalget har bedt administrationen om at arbejde videre med en yderligere "kvalificering" af scenariet med både plejehjem og et nyt center.

– Vi bliver væsentligt flere ældre, og prognosen siger, at ventelisten til plejeboliger vil vokse. Men ventelister er lidt vanskelige, for man kan godt stå på en venteliste, uden egentlig at stå og akut mangle en bolig. Det et måske ikke sådan en type venteliste, vi skal basere et nyt plejecenter på. Det skal vi også have kigget på, siger Søren Schow.

Bofællesskaber

– Vi er heller ikke sikre på, at folk om 10-20-30 år ønsker at bo i den form for boliger, vi kan tilbyde i dag. Det kan være, at vi skal tænke i bofællesskaber, der også skal kunne rumme de ældste ældre.

– Vi afventer lidt, og vi skal have nogle flere tal på bordet op til budgetforhandlingerne. Men for at være helt ærlig tvivler jeg på et nyt plejecenterbyggeri nu, for vi bliver nødt til at gøre noget ved forholdene for kommunens medarbejdere, siger Søren Schow.