Venstre forsvarer valgforbund med nyt kontroversielt parti

Venstre forsvarer valgforbund med nyt kontroversielt parti
Søren Schow tror, at Lavere Skatter og Afgifter vil få stemmer på Bornholm. Ikke nok til at komme i kommunalbestyrelsen, men alligevel ikke helt få. Foto: Berit Hvassum
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 7. OKT 2021 • 16:00
Jakob Marschner
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
7. OKT 2021 • 16:00

Vi behøver ikke at være enige med partiet Lavere Skatter og Afgifter for at være i valgforbund med dem, siger borgmesterkandidat Søren Schow (V). Venstre vidste noget, men ikke alt om det nye partis kandidater, da man indgik samarbejdet.


Venstre står bag sit valgforbund med det kontroversielle nye parti Lavere Skatter og Afgifter, hvis to bornholmske kandidater både er corona-skeptikere og varsler en mulig retssag om "massiv valgsvindel" efter at have følt sig forskelsbehandlet af de bornholmske medier.

Af valgforbundet kan man samtidig ikke slutte, at Venstre er enig med sin nye valgpartner, for det er Venstre på ingen måde, siger borgmesterkandidat Søren Schow (V).

Hvordan har du det med lavere skatter og afgifter?

– I Venstre går vi faktisk ind for lavere skatter og afgifter. Men hver gang vi lægger forslag frem om det, lykkes vi ikke rigtig med det i kommunalbestyrelsen. Så det er ikke noget, som vi har haft den store succes for. Men det er da noget, som vi går ind for.

Hvordan gik det til, at Venstre er gået i valgforbund til kommunalvalget med partiet Lavere Skatter og Afgifter?

– Vi er jo også i valgforbund med Nye Borgerlige, og det var Nye Borgerlige, der kendte til, at partiet her ville stille op, og at Lavere Skatter og Afgifter gerne ville i valgforbund med Nye Borgerlige. Så det er på den måde det er startet.

Mødtes du med Lavere Skatter og Afgifter, efter at Nye Borgerlige havde fortalt det?

– Nej. Jeg snakkede med deres formand. Jeg kendte faktisk slet ikke deres stifter eller partiet.

Undersøgte du ikke på forhånd, hvem du talte med?

– Nej, men det gjorde vi, før vi indgik valgforbundet med dem. Der havde (Venstre Bornholm-formand, red.I Niels Plum en snak med deres spidskandidat. Men det var jo ikke nogen, som vi kendte, så vi havde ikke noget stort kendskab til dem på forhånd

V deler ikke LSAs kritik

Begge partiet Lavere Skatter og Afgifters to kandidater ved det bornholmske kommunalvalg mener, at coronavirus er "ét stort svindelnummer", og at "vaccinerne er det rene gift", sagde partiets spidskandidat Martin Tidsvilde til Bornholms Tidende torsdag.

Henrik Andreas Bøggild, listens nummer to, har desuden kopieret det Facebook-opslag, hvori Nye Borgerliges daværende spidskandidat Philip Brandt i juli kaldte Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm "en morder og et korrupt møgsvin".

Lavere Skatter og Afgiter har i den seneste tid delt løbesedler om "massiv valgsvindel" ud. Løbesedlerne har beskyldt både TV2/Bornholm og Bornholms Tidende for at ignorere partiet og ikke give det de samme muligheder for at komme til orde som valgets øvrige partier. Lavere Skatter og Afgifter varsler derfor på løbesedlen, at situationen kan ende med en retssag.

Bornholms Tidendes chefredaktør Kristoffer Gravgaard afviste for sin del beskyldningerne i torsdagsavisen.

Begge Lavere Skatter og Afgifters kandidater er meget skeptiske og kritiske over for coronavirus og vacciner mod corona?

– Det ved jeg ikke, om man kan sige. Det er jo ikke partiet, der står for det, men en af deres kandidater, der skrev det der. Men det vidste vi jo heller, da vi indgik valgforbundet, siger Søren Schow.

Står du bag den kritik, som de kommer med?

– Nej, det kan jeg jo ikke, for det er jo dem, der kommer med den kritik.

Lavere Skatter og Afgifter taler også om "massiv valgsvindel" og varsler en retssag om forskelsbehandling?

– Den del af kritikken hørte jeg om, da jeg var til møde i kommunens valgbestyrelse forleden. Her sagde kommunens folk, at de havde klaget. Men kommunen kan jo i hvert fald ikke give nogen en opmærksomhed, før man ved, om de stiller op, siger Søren Schow.

– TV2/Bornholm har vel heller ikke vidst, at de stiller op, da de lavede de programmer, som de beklager, at de ikke deltager i. Men det må jo være en sag mellem TV2/Bornholm og det her parti.

Nu er du blevet lidt klogere på partiet Lavere Skatter og Afgifter. Tror du, at valgforbundet med dem bliver en fodel eller det modsatte for Venstre?

– Det er svært at gætte på. Jeg synes ikke, at vi i Venstre har behov for at bakke op om de synspunkter, som deres to kandidater her kommer med. Nye Borgerlige havde jo den samme situation, og den kandidat (Philip Brandt, red.) tog de jo væk efter det, som han skrev. Men vi har ikke de synspunkter, og det kan jeg også forstå, at Nye Borgerlige heller ikke har, siger Søren Schow.

Gæt på 150 stemmer

Søren Schow tror, at Lavere Skatter og Afgifter vil få stemmer på Bornholm. Ikke nok til at komme i kommunalbestyrelsen, men alligevel ikke helt få.

Hvor mange stemmer får Lavere Skatter og Afgifter ved valget på Bornholm?

– Det var dog en farligt masse gode spørgsmål du stiller, siger Søren Schow.

Ja, er det ikke? Hvor mange tror du, at de får?

– De får 150 gode stemmer. Og deres stemmer er jo lige så meget værd som alle andre stemmer. Den holdning fik jeg allerede, da Mogens Glistrup blev valgt ind. Jeg mener ikke, at det skal ekskludere folk fra politik, hvis de har nogle stærke holdninger til det ene eller andet, siger Søren Schow.