Unge radiomagere får live-debut til Folkemødet

Unge radiomagere får live-debut til Folkemødet
– Det er jo politik, som jeg interesserer mig rigtig meget for, og jeg er også medlem af nogle ungdomspartier, så jeg er spændt, fortæller radiomageren Nana Strand på 15 år. Foto: Jens Erik Larsen
| ABONNENT | 10. MAJ 2021 • 11:56
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
10. MAJ 2021 • 11:56

UNGE

Når dette års Folkemøde bliver afholdt, er det ikke kun de store medier med erfarne journalister, der får lov til at dække arrangementet og snakke med politikere og festivalgæster. Et hold på seks unge radiomagere i alderen 13 til 18 år får debut i deres nye ungdomsradio, når de næste måned skal prøve at sende live fra Folkemødet.

Lørdag var de nye radiomagere til workshop i Folkemødehuset for at forberede sig på netop det. Workshoppen skal hjælpe dem til at komme godt i gang med planlægningen af deres live-debut.

– Vi skal lære at forberede os på, hvordan man dækker et event. Jeg elsker Folkemødet og har været der mange gange før, og jeg glæder mig til at se, hvad vi skal lave i radioen, fortæller den nye radiomager, Nana Strand. Hun er 15 år, går på Hans Rømer Skolen og interesserer sig for politik.

– Jeg glæder mig rigtig meget til at snakke med nogle gæster og politikere og lære, hvordan man laver radio og dækker Folkemødet. Det er jo politik, som jeg interesserer mig rigtig meget for, og jeg er også medlem af nogle ungdomspartier, så jeg er spændt, siger Nana Strand.

En ny vinkel på Folkemødet

Workshoppen er arrangeret af Demo, der er et projektværksted for unge på Bornholm mellem 16 og 30 år. På Demo lærer man om og arbejder blandt andet med projekter, events, planlægning og kommunikation.

Under lørdagens workshop blev de nye radiomagere vist rundt på Folkemødepladsen og introduceret i, hvordan man udvikler en radiopodcast.

– Vi vil gerne give de unge noget presseindflydelse ved Folkemødet. De får pressekort og får lov til selv at bestemme, hvordan de vil dække mødet. Vi vil gerne arbejde på, at de unge bornholmere får noget ejerskab over festivallen, og at de får lov til at have en stemme, fortæller Fiona Ross, der er projektkoordinator for Demo, frivillighed og forplejning i Folkemødehuset.

Hun håber på at få flere unge involveret i Folkemødet, og at ungdomsradioen kan give en ny og vigtig vinkel på begivenheden.

– De er en spændende gruppe, fordi alderen strækker sig fra 13 til 18 år. Det er spændende at se, hvad der kommer ud af det, fordi de måske har forskellige synspunkter og tilgange til emner sammenlignet med uddannede journalister, fortæller Fiona Ross.


Der blev i lørdags holdt workshop for den nye ungdomsradio i Folkemødehuset. Foto: Jens Erik Larsen

Forskellige interesser

Det er Ungdomsskolen, der har besluttet at lave en ungdomsradio som et tilbud for øens unge, fordi man vil give de unge mulighed for at lave deres eget medie, der tager udgangspunkt i deres liv og udfordringer på Bornholm.

Nana Strand fortæller, at der er forskellige interesser i gruppen.

– Jeg interesserer mig for politik, hvor nogle af de andre interesserer sig mere for andre emner. Vi er næsten lige startet op, så det er helt nyt, men indtil videre planlægger vi en podcast, og vi er i gang med at lære, hvordan sådan en bygges op.

Ungdomsradioen har to redaktionsgrupper: Kønsidentitet og Ung indflydelse.

– I ung indflydelse snakker vi for eksempel om transport og skole, hvor vi ikke synes, at vi får nok indflydelse på Bornholm. I kønsidentitetsgruppen snakkes der for eksempel om, hvad forventes af drenge, og hvad der forventes af piger, fortæller Nana Strand.

De unges stemmer i fokus

Demo er startet af Folkemødeforeningen og Tuborg-fonden med henblik på at hjælpe bornholmske unge med at udvikle deres kompetencer, så de drømme og idéer de har, kan føres ud i livet.

– Vi mener, at det kan være med til at skabe et Bornholm, hvor de unges stemmer bliver hørt. Der sker ikke så meget for unge på Bornholm, og det kunne være rigtig fedt, at deres initiativer førte til flere aktiviteter for unge, siger Fiona Ross.

Der er fokus på, at det er de unge, der skal finde på og realisere events.

– Vi skaber et sted, hvor de unge får plads til at udvikle kreative tiltag, og vi forsøger at støtte dem hen ad vejen. Workshoppen for ungdomsradioen skal også kun hjælpe de unge til at udvikle deres egne idéer, og vi supplerer med noget faglighed og kontakter. I DEMO forsøger vi at bruge vores netværk til at hjælpe de unge, så deres drømme kan realiseres, siger Fiona Ross.

Folkemødet holdes fra 17. til 19. juni 2021.