Uenighed om træfældning: 'Nærmest vandalisme' – 'det drejer sig kun om 30 træer'

Uenighed om træfældning: 'Nærmest vandalisme' – 'det drejer sig kun om 30 træer'
Der er i denne uge fældet 30 egetræer i en gammel privatejet bondeskov i Rutsker. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RUTSKER | ABONNENT | 21. JAN 2022 • 17:00
NYHED | RUTSKER | ABONNENT
21. JAN 2022 • 17:00

Anna Sofie Poulsen fra DN Bornholm står fast på kritik af skovning trods vrede fra skovejerens side.


Formanden for Danmarks Naturfredningsforening Bornholm var hurtigt ude af starthullerne, da hun tidligere på ugen blev opmærksom på, at der var heftig aktivitet i en mindre bondeskov i Rutsker.

– Det er jo nærmest vandalisme, sagde Anna Sofie Poulsen onsdag til TV2 Bornholm, og naturfredningsformanden gav også udtryk for stor bekymring, da hun talte med Tidende samme dag. Senere er det kommet frem, at der kun var tale om 30 træer, og at det i øvrigt er fuldt lovligt at fælde træer på privat grund.

– Det er også rigtigt, siger Anna Sofie Poulsen til Tidende.

– Men der er altså tale om flere hundrede år gamle egetræer, som ikke er beskyttet af fredning, men hvor man har en gentleman agreement om, at man går udenom naturværdien og fælder skånsomt.

Bekymret for bondeskovene

Det er ikke lykkedes for Tidende at få kontakt til ejeren af den pågældende skov, som kan ses fra Rosendalevej. Men en anden bornholmsk skovejer, som ikke vil nævnes med navn, ringer fredag eftermiddag til Tidende og gør opmærksom på, at han føler sig en smule provokeret af naturfredningsforeningsformandens fremfærd.

– Jeg synes ikke, det er fair, at hun farer så voldsomt frem. Dels har det altid været almindeligt, at skovejerne fældede de bedste træer og brugte dem som brænde og brædder, dels er der kun tale om 30 træer i dette tilfælde, så det er jo ikke flankhugning, vi taler om, siger skovejeren, der mener, at Anna Sofie Poulsen skylder skovejeren i Rutsker en undskyldning.

– Hun tog jo fejl. Hendes kritik var lidt ved siden af skiven, siger han.

Anna Sofie Poulsen står imidlertid fast.

– Jeg er bekymret for bondeskovene på Bornholm, fordi de bliver mindre og mindre, og det er skove af meget høj naturværdi. Men jeg har snakket med ejeren, og vi fik en god snak om, hvorfor vi mener, som vi gør, siger Anna Sofie Poulsen til Tidende.

Ros til skovejeren

Under samtalen kom det frem, at skovejeren i Rutsker har beplantet syv hektar egetræer, og det synes han, han har fået for lidt ros for.

– Så det fik han ros for, siger Anna Sofie Poulsen.

Den anonyme skovejer bekræfter, at der fældes meget i de bornholmske bondeskove i øjeblikket, fordi flispriserne er steget.

– Men det er altså ikke tilfældet her, siger han.

Steffen Jørgensen, skovfoged i skovningsvirksomheden Skovdyrkerne, har til TV2 Bornholm oplyst, at der i det konkrete tilfælde er tale om 30 træer, som skal bruges til fremstilling af møbler.

Steffen Jørgensen, der har bistået ejeren i Rutsker med fældningen, fortæller endvidere, at man har taget højde for bæredygtig skovdrift under skovningen, herunder biologiske og produktionsmæssige værdier.