Udmattelseskrigen begynder: 'Vi skal holde fast i de ting, vi har forhandlet hjem gennem årene'

Udmattelseskrigen begynder: 'Vi skal holde fast i de ting, vi har forhandlet hjem gennem årene'
Omkring 50 mennesker var lørdag mødt op til fagbevægelses demonstration mod Siemsens Gaard. Foto: Jens-Erik Larsen
ARBEJDSMARKED | SVANEKE | ABONNENT | 21. JUN 2021 • 09:57
ARBEJDSMARKED | SVANEKE | ABONNENT
21. JUN 2021 • 09:57

FAGLIG KONFLIKT

De røde faner vejer stille i vinden på havnen i Svaneke, hvor 3F har indkaldt til demonstration for Siemsens Gaard. Byens gamle hotel og restaurant vil nemlig ikke tegne overenskomst med fagforeningen.

På årets hidtil varmeste dag har omkring 50 mennesker fra arbejderbevægelsen trodset den bagende sol. Én af dem er Henrik Kofoed Hansen, formand for BUPL Bornholm.

– Vi skal holde fast i de ting, vi har forhandlet hjem gennem årene, og det skal vi blive ved med at kæmpe for. For det er ikke en selvfølge, at de bliver ved med at være der.

Den Danske Model

Sidste uge havde Bornholms Tidende grundige interviews med ansatte på Siemsens Gaard, som understregede, at de finder løn- og arbejdsforholdene gode, og at de ikke er interesserede i at være medlem af 3F. Til det svarer Henrik Kofoed Hansen, at konflikten også handler om det brede perspektiv.

– Det er vigtigt at sikre ordentlige forhold for dem, der arbejder der. Ikke kun for dem, der er der nu, men også for medarbejderne i årene, der kommer.

For 3F og den øvrige fagbevægelse handler konflikten også om et forsvar for den Danske Model. Noget 3F’s lokalformand Jonna Nielsen understreger i sin tale foran Siemsens Gaard:

– Den Danske Model har igennem 122 år sikret, at vores arbejdsmarked ikke var præget af kaos, eller som jeg kalder det Wild West-tilstande. Tendensen i hotel- og restaurationsbranchen er for nogens vedkommende blevet en branche, hvor man ser pengestærke, griske restauratører, som kommer og skummer fløden.

Formanden hentyder blandt andet til den nye ejer af Siemsens Gaard August Lund, som hun kommer nærmere ind på senere i sin tale, hvor hun kritiserer de udtalelser mod 3F og fagbevægelsen, ejeren har givet i et interview med Bornholms Tidende.

– Udtalelser som ”Vi skal ikke have nogen dialog med 3F, de skal ikke sætte foden indenfor et sted, som jeg har med at gøre. Jeg vil ikke have noget med dem at gøre. De udøver samfundsskadelig aktivitet”.


Rasmus Jentzsch og Anne Munch var blandt de demonstrerende. Foto: Jens-Erik Larsen

Troen på arbejderbevægelsen

Citaterne fra August Lund skaber en kortvarig, spredt mumlen. Dem, der ikke har læst interviewet i Tidende, er tydeligt forarget. Anne Munch på 34 år er én af dem, der er chokeret over at høre citaterne fra erhvervsmanden. Det fortæller hun efter talen.

– Jeg er overrasket over, at de er så klare i spyttet. Hold da op.

Hun er mødt op sammen med sin mand Rasmus Jentzsch på 37 år. Begge fortæller, at de er her for at støtte op om, at alle arbejdspladser skal have overenskomster og fair arbejdsforhold.

– Jeg synes, det er vigtigt, at vi bakker op, men det er der mange, der ikke gør mere, siger Rasmus Jentzsch.

Især unge bakker ikke op om Den Danske Model, mener Rasmus Jentzsch, og derfor synes han, at demonstrationen og konflikten er vigtig, fordi han håber, den kan være med til at åbne de unges øjne for, at ordnede arbejdsforhold og det gode liv, mange nyder i Danmark, ikke er kommet af sig selv.

– Mange lever på laurbærbladende. De lever på deres forældre, bedsteforældre og oldeforældres arbejde fra dengang, hvor man mere gik ind i arbejdsforholdene og lagde grundstenene for det velfærdssamfund, vi har i dag, siger Rasmus Jentzsch.

Hvordan synes du, man kan få unge mennesker til at forstå det?

– Ved at gøre dem opmærksom på det og fortælle dem om deres rettigheder, og hvilke regler arbejdsgiverne skal holde sig indenfor, så som Anne (hans kone, red.) sagde, at der ikke bliver drevet rovdrift på dem, som der en stor tendens til.

Han tilføjer, at udfordringen her er, at få de unge til at forstå vigtigheden af arbejdersolidaritet.

– Mentaliteten er blevet anderledes, end den var før i tiden. I dag er mange mere typen "Passer du dig selv, så passer jeg mig selv" og "Du skal ikke blande dig i mit".

Rasmus Jentzsch er også tillidsmand på PL Beton, og han har fået arbejderbevægelsen ind med modermælken:

– Det er en rød familie, jeg kommer fra. Bragende rød faktisk. Så jeg har altid været til 1. maj møder inde i fælledparken og alt sådan noget.

For Anne Munch blev interessen for fagbevægelsen først for alvor vækket på sin arbejdsplads Cirkel K i Rønne, hvor hun arbejder på sjette år.

– Vi er under en fagforening og et sikkerhedsnet, hvor det er rart at vide, der ikke kan blive kørt rovdrift på en, og man har nogle rettigheder.

Udmattelseskrigen begynder

Demonstrationen varer fra klokken 10 til klokken 14, og efter talerne indtager de demonstrerende bænkene rundt om på den lille havn. De drikker godt med kildevand og holder energien oppe med sandwich. Imens spiller arbejdermusikken fra den medbragte højtaler, og det klassiske repertoire bliver kørt igennem. Fra ”Når jeg ser et rødt flag smælde” til ”Internationalen".

Lokalformand Jonna Nielsen går rundt og snakker med de forskellige. Hun er smilende og klar til kampen mod Siemsens Gaard.

– Det er i dag kampen rigtig går i gang. Det er i dag, vi står hernede, og vi har været spændt på og se, om vi fik noget opbakning, og det kan vi se, at det har vi fået. Og det er vi rigtig glade for, siger Jonna Nielsen til Bornholms Tidende.

Hvad håber du medarbejderne på Siemsens Gaard tænker, når de kigger ud af vinduerne og ser jer?

– Jeg håber, at de synes, det er okay, at vi gerne vil støtte dem i deres arbejdsforhold.

Sammen med FH har 3F Bornholm planer om i hvert fald to andre demonstrationer mod Siemsens Gaard henover sommeren. De er sat til 3. og 17 juli.

Hvor lang tid vil I blive ved?

– Det vil tiden vise. Forhåbentligt kommer det til at gøre lidt ondt på dem, fordi de selv skal til at arbejde lidt mere, efter sympatikonflikterne trådte i kraft i torsdag, og den 26. juni kommer byggebranchen også med, og Siemsens Gaard er jo i gang med en større renovering.

Lokalformanden er derfor sikker på, at sympatikonflikterne nok skal få sin effekt og tvinge Siemsens Gaard til at indgå en overenskomst. Noget lokalformanden for BUPL Bornholm Henrik Kofoed Hansen også er overbevist om.

– Alle bliver trætte på et eller andet tidspunkt, og det kan da godt være, han (August Lund, red.) har masser af penge, men så synes vi da bare, han skulle til at tegne en overenskomst, og hvis han stadig synes, de har brug for noget mere, kan han bare ligge mere oven i. Det skal de være velkommen til. Det gør vi andre jo også med lokalaftaler.

Festlig moddemonstration

Mens de demonstrerende sidder og steger i solen, koger personalet inde på Siemsens Gaard i køkkenet. De knokler, for direktør og køkkenchef Mathias Sejer Sørensen har i dagens anledning inviteret 60 venner og bekendte på treretters menu.

– Vi skal have en fest, fordi negativitet er noget, der kan bringe mig ned. Så vi vender den til noget positivt og laver en fest ud af det, siger han til Bornholms Tidende.

Han mener ikke, der er noget hold i konflikten, som han siger, de indtil nu ikke har mærket noget til hverken på hotellet eller i restauranten.

– Vi får stadigvæk vores fødevarer og vi kan stadigvæk afhente vores affald og få vores linned afhentet og leveret. Så konfliktet er for os ligegyldig, og jeg er ikke på nogen måder bekymret.

Hvis det fortsætter henover sommeren, hvad gør du så?

– Det tager vi til den tid, men vi vil ikke bukke under for deres mafiametoder.

Mens Mathias Sejer Sørensen styrer slagets gang i køkkenet, er restaurantchef Tino Hansen ved at forberede sangria og musik til de inviterede gæster, som er lige på trapperne.

– Vi skal spille "High way to hell", siger han og tilføjer:

– Men ikke for højt. Vi vil ikke overdøve dem (demonstranterne, red.), men bare møde dem med humor.

Er I ikke bange for, hvilket signal det sender, at fagbevægelsen er troppet op på jeres dørtrin med røde faner og beskylder jer for at underminere Den Danske Model?

– Nej, det tror jeg faktisk ikke. De fleste kan se, at det der, er symbolpolitik, hvor deres tilstedeværelse i dag handler om, at de vil vise at de stadig findes.

– Altså der er en samfundsfunktion i det, jeg synes bare, at de er det forkerte sted, at de skal rette deres fokus og kræfter et sted hen, hvor folk virkelig har brug for det.

– Hvis vi havde noget af personalet, der havde et problem med arbejdsforholdene her, så synes jeg, det er fedt med en fagforening, men der er ikke nogen her, der ikke har det godt, siger Tino Hansen.

De unge

Ansatte på Siemsens Gaard har til Bornholms Tidende fortalt, at på de gode og fine steder i restaurationsbranchen, hvor de arbejder, er der masser af jobs, og hvis de føler sig dårligt behandlet, går de et andet sted hen.

Til det siger tillidsmanden fra PL Beton Rasmus Jentzsch:

– For øjeblikket kan jeg da godt forstå, de ikke er bange for at miste deres job, når restauranterne råber og skriger efter flere medarbejdere. Så i morgen er der ikke noget at være bekymret for. Men de skal jo også tænke videre frem. Hvad med næste sæson og næste sæson igen? Når tingene er tilbage til det normale, og jobbene ikke hænger på træerne længere? Så bliver det netop sådan, at arbejdsgiverne kan gøre, hvad de vil igen, hvis man ikke bremser dem.

Anne Munch indskyder, at de ansattes afvisning af overenskomsten og 3F nok også kommer sig af, at hun tror, mange af dem er unge.

– Men når man bliver ældre, bliver man ofte også mere bevidst om sine arbejdsforhold, siger hun.

Men hvad nu hvis de ikke gør. Frygter I så for den danske model?

– Nej, det gør jeg ikke, svarer Anne Munch og fortsætter:

– Jeg synes, den står stærk, men selvfølgelig skal de unge mennesker komme på banen.

Klokken 13 er en del af bordene i gårdhaven optaget af gæster klædt i festligt sommertøj. Nede på havnen er der kun to dusin demonstranter tilbage. Èn slukker for musikken, mens to teenagepiger kommer gående med en ældre dame i hælene. Èn af pigerne stopper brat op:

– Skal vi ikke gå hen og kigge på det dér?