Uddannelse oplever faldende interesse

Uddannelse oplever faldende interesse
David Winther er en af to studievejledere på HF-enkeltag på Campus Bornholm. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 15. NOV 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
15. NOV 2022 • 15:30

På Campus Bornholm er der mulighed for at læse en HF-enkeltfag, som giver mulighed for at skræddersy sin uddannelse i forhold til fag og tid, man bruger på den. Men antallet af ansøgere på uddannelsen er faldende, og det ærgrer studievejleder David Winther.

 

STX, HHX, HTX, EUD, HF. Der er mange mulige bogstavssammensætninger, når man snakker ungdomsuddannelser.

Men hvis man ikke lige kan se sig selv på en strømlinet og tilrettelagt uddannelse, så er der også en anden mulighed: HF-enkeltfag, der på mange måder ligner og giver adgang til de samme ting som en toårig HF.

Men nøgleordet er fleksibilitet, og der er mulighed for at skræddersy uddannelsen i forhold til fag og den tid, du bruger på at færdiggøre den.

– Der er en fleksibilitet og man kan gøre andre ting samtidig. Man kan selv bestemme over, hvor lang tid den skal vare. Det er nogle af de fordele, der er.

Det forklarer David Winther, der er en af to studievejledere på HF-enkeltfag på Campus Bornholm.

Ingen fast klasse

Som elev på HF-enkeltfag går man ikke i en fast klasse. Man følger i stedet hold, og eleverne på de hold afhænger meget af, hvad de andre vælger og hvilke hold, der ender med at blive oprettet.

Der er en række obligatoriske fag som dansk, engelsk, matematik og historie, og herudover er der forskellige valgfag.

– Der vil være overlap i de forskellige hold, man følger. Nogle kursister er i nogle klasser, men man har ikke en stamklasse, fortæller David Winther og tilføjer, at de fleste obligatoriske fag vil man som regel tage med andre HF-enkeltfagselever. Ved valgfagene er der større chance for at blive blandet med studerende fra STX, HHX og den toårige HF.

Selvom Campus Bornholm bestræber sig på at få oprettet alle hold hvert år, så er det ikke altid muligt. For det kommer meget an på, hvor mange elever der vælger HF-enkeltfag, for 'man kan ikke starte et hold med to elever'.

– Vi har i år for eksempel ikke oprettet samfundsfag C. Vi har heller ikke oprettet dansk A. Det har vi aldrig prøvet før. Normalt opretter vi det altid.

Men det betyder ikke, at man ikke kan tage de fag. For hvis det hold, man ønsker, ikke bliver oprettet fysisk, så vil der være mulighed for at tage det online med sparring fra de lærere, der var afsat til at undervise holdet.

Blandet målgruppe

Fleksibiliteten gør HF-enkeltfag attraktiv for forskellige målgrupper, og det er også meget blandet, hvem der melder sig.

– Vi kan både have elever, der ikke føler sig godt tilpas i en stor klasse med en masse 17-18-årige og en masse fnidder, og folk der har psykiske vanskeligheder eller andet. Hvis du har et job og godt kunne tænke dig at tage en HF-enkeltfag over en længere periode for på sigt at skifte karriere, kan du også det. Vi har både folk, der er 17-18 år og folk i 40'erne, siger David Winther.

Hvem vil du anbefale HF-enkeltfag til?

– Hvis man synes, det er svært at komme ind og starte med alle de mennesker, der er på et gymnasium, hvor der også er mange ting at forholde sig til generelt. Vi er gode til at tage hånd om den type elever, siger David Winther og fortsætter:

– Og også både til folk, der vil skifte karriere, og folk, som måske har rendt rundt som ufaglærte og har en 9. eller 10. klasse, men måske godt vil have noget mere.

Han tilføjer, at hvis man er bekymret for at få det til at hænge sammen økonomisk, så er der forskellige muligheder. Man kan vælge at bruge lidt længere tid på uddannelsen, så der er mulighed for at arbejde ved siden af, og så kan man få det, der hedder SVU, som er "voksen-SU", hvor man godt må og kan arbejde samtidig og følge fag.

Og fordi man kan tilrettelægge den, som man vil, er det også forskelligt, hvor længe folk bruger på den, men David Winther vurderer alligevel, at det er realistisk at afsætte tre år til en hel HF-enkeltfag.

Fagpakker

Og når man siger 'en hel HF-enkeltfag', så er det, fordi man kan kombinere den med at gå direkte over på en videregående uddannelse.

– Vi har nogle fagpakker, hvor man gennem et kort, etårigt forløb kan gå direkte videre til en videregående uddannelse. Vi har pædagogpakken og socialrådgiverpakken, så man kan nøjes med at have fire fag. Og når de er klaret, så kan man starte dernede. Det er smart, hvis man gerne vil skifte karriere. Det er der en del, der gerne vil. Det er en ret hurtig vej til at kunne komme videre, siger David Winther og tilføjer, at pædagog- og socialrågiverpakkerne giver mulighed for at blive på Campus Bornholm, da det er to af de videregående uddannelser, der tilbydes.

Nedadgående kurve

På nuværende tidspunkt er der 28 elever på HF-enkeltfag på Campus Bornholm, og det er det laveste antal, de har oplevet.

De seneste par år har man i hele landet oplevet et fald i antal studerende, der vælger HF-enkeltfag. Og det hænger ifølge David Winther sammen med den lave arbejdsløshed, vi har i øjeblikket.

– Dem, vi normalt ville kunne få ind, de har kunnet få ufaglært job, så de kunne komme ud som sæsonarbejdere eller andet. De ville normalt, hvis de var arbejdsløse, måske hoppe ind og tage en uddannelse i stedet.

Og det ærgrer ham, at det går den vej.

– Mange HF-enkeltfag rundt om vælger man at sløjfe, fordi der ikke er økonomi i det. Og det rammer en masse elever, især de lidt mere sårbare. Dem har vi en hel del af nu, som passer bedre ind på en enkeltfag, hvor de ikke skal stresse så meget igennem.

Det er David Winthers opfattelse, at eleverne på HF-enkeltfag som regel er glade for uddannelsen.

– De har som regel en motivation i at lære fagene, og der er ikke så meget pjat, men ret meget fokus. Klasserne er som regel altid små, og man har et tæt samarbejde med læreren gør, at de er rigtig glade. Jeg synes, det er lutter gode historier.

Og så har David Winther et par afsluttende ord:

– Man er ikke tabt på jorden, fordi man er fyldt 25 år og ikke har en uddannelse. Der er stadig masser af muligheder. Der er den her mulighed, hvis man for eksempel vil lave brancheskift. Det er en vigtig detalje.