Trods afslag til lignende projekt: Trætopprojekt tror fortsat på grønt lys

Trods afslag til lignende projekt: Trætopprojekt tror fortsat på grønt lys
Firmaet Løvtag ApS driver desuden tre trætophytter på Als Odde ved Mariager Fjord i Nordjylland, hvoraf den ene ses her på billedet. Hytterne på Bornholm vil både i udseende og byggestruktur læne sig meget op af hytterne i Nordjylland, oplyser Nanna Balsby. Pressefoto: Søren Larsen
| ABONNENT | 14. MAJ 2021 • 11:25
Marie Hofman
Journalist
| ABONNENT
14. MAJ 2021 • 11:25

NATURTURISME

Rutsker

Trætopprojektet Løvtag i Rutsker tror fortsat på, at trætophytter på Bornholm kan blive en realitet.

Sådan lyder meldingen fra Løvtag ApS ovenpå, at et lignende projekt om trætophytter 'Varras' i Rø fik afslag fra Bornholms Regionskommune i sidste måned.

De to projekter har ellers kørt sideløbende og trods et nej i Rø, ser man dog i Løvtag fortsat, at trætopprojektet på Krashavevej i Rutsker har gang på jord.

– Vi tror fortsat på, at projektet kan lade sig gøre. Vi er i en god dialog med kommunen og oplever dem som meget lyttende og åbne over for vores planer. Samtidig ligger vores projekt på et allerede rekreativ område med højlyngsstien, golfbanen, ferielejligheder på Birkely og private ferieudlejninger – dermed vil trætophytterne heller ikke give de store ændringer i landskabet, siger Nanna Balsby, der sammen med tre partnere driver firmaet Løvtag, der også er folkene bag tre trætophytter ved Mariager Fjord i Nordjylland.

Delvist fredet område

Afslaget til projektet i Rø blev især begrundet med, at man gik imod naturhensyn i området, og her blev projektet allerede bremset inden planlægningsfasen.

Dermed er man nu også nået et skridt videre i processen hos Løvtag, der fik økonomi-, erhvervs- og planudvalgets tilladelse til at igangsætte planlægningen tilbage i januar. Arealet, der er tale om, er de 27 hektarer natur- og skovareal, der hører med til ejendommen Birkelund i Rutsker, som Nanna Balsby købte tilbage i starten af året.

Området rummer blandt andet søen Tværmyr, naturbeskyttede skovarealer og kystnærzone. Der er derfor også tale om et delvist fredet område, hvorfor det heller ikke var et enigt udvalg, der gav grønt lys til, at planlægningen kunne begynde. Her modsatte blandt andet udvalgsmedlem Leif Olsen (SF) sig projektet med den begrundelse, at projektet gik imod områdets formål, der ikke er tiltænkt ferieboliger og går i strid med den naturpolitik, man lige nu er ved at udvikle i kommunen.


Det er i dette område på Krashavevej i Rutsker Højlyng – nord for Rutsker Plantage, at Løvtag ApS har planer om at etablere trætophytter. Foto: BRK

Hilser naturpolitik velkommen

I Løvtags optik ser man dog, at et trætopprojekt ligger fint i forlængelse af det aktuelle arbejde med en naturpolitik.

– Vores projekt er drevet af et stort ønske om at passe godt på naturen og vores skove. Vi kan se, hvordan vores hytter i Nordjylland netop får vores gæster til at sætte endnu større pris på skoven, og vi kan se, at dyrelivet i området ikke er påvirket af hytterne, siger Nanna Balsby og understreger, at Løvtags projekt handler om at bevare og respektere naturen.

– Vi har haft meget tanke for at give plads til naturen og ikke udfordre de restriktioner og fredninger, der allerede er. Dem tager vi også til os, fordi vi har ikke noget produkt, hvis vi ikke også har natur omkring os. Så det er en vigtig balance for os at se, hvordan vi skabe en naturrig oplevelse for vores gæster og samtidig respektere de restriktioner, der er i planloven, siger Nanna Balsby og understreger samtidig, at projektet vil bygge udenfor de fredede områder.

– Ud af de 27 hektarer, vil jeg vurdere, at det er godt syv hektarer, vi vil kunne bygge på, siger Nanna Balsby, der netop har indsendt syv bud på lokationer til hytterne til kommunen.

Tråde tilbage til 2019

Projektet om trætophytter trækker tråde tilbage til 2019, hvor Tobias Woxholt, manden bag trætopprojektet 'Varras' i Rø, samarbejdede med Løvtag ApS om at etablere hytterne ved Birkely i Rutsker. I starten af året gik partnerne dog hver til sit grundet forskellige visioner.

Tobias Woxholt udså sig dermed en ny lokation i Rø, der nu fik et nej i sidste måned. At Nanna Balsby fortsat er optimistisk, skyldes dog, at grunden i Rutsker oprindelig er udpeget af kommunen selv som et muligt bud på trætophytter. Derudover mener hun dog ikke, at hun kan udtale sig om forskellene på de to projekter.

– Vi har haft en løbende dialog med Tobias, og han havde mange gode tanker, men jeg kender ikke hans projekt i detaljer, siger Nanna Balsby, der oplyser at Løvtags projekt på Bornholm er meget lig firmaets trætophytter i Nordjylland. Her stod den første hytte klar i juni 2019, og siden har Løvtag oplevet stor interesse for hytterne.

– Sidste år havde vi åbent for bookinger fra 1. marts og til 31. oktober, og foruden en enkelt coronaaflysning, havde vi fuldt booket, fortæller Nanna Balsby. Det er dermed også gode takter for en turisme, der kan være med til at forlænge sæsonen på Bornholm.

– Folk booker også hytterne i de grå og kedelige dage i oktober, og det kan jo bidrage til at udvide sæsonen. Så vi tror fortsat, at det her giver mening – også politisk, siger Nanna Balsby.

Økonomi-, erhvervs- og planudvalget oplyser, at man lige nu er i gang med at udarbejde forslag til lokalplan og kommuneplantillæg, som vil blive præsenteret i 3. kvartal af 2021. Går projektet igennem, forventes hytterne at stå klar i juli 2022.


Indretningen af trætophytterne vil være meget lignende den, man ser i trætophytterne ved Mariager Fjord her på billedet. Pressefoto: Søren Larsen

Trætophytter Løvtag ApS

Trætophytterne som Løvtag Aps planlægger at opføre i skoven på Krashavevej, forventes at blive på 28 kvadratmeter og være placeret på stolper mellem fem og syv meter over terræn.

De er tegnet af en af ejerne af Løvtag Aps, arkitekt Sigurd Larsen, som har tegnestue i Berlin.

Trætophytterne bygges ud fra samme metode som i Nordjylland, hvor hytterne ikke bæres af træerne, men står på søjler, der bores ned i jorden. Hytterne vil, ligesom i Nordjylland have træk og slip toilet, bruser og el.

De skal bygges i svanemærket termotræ og med brug af skruer, som er fremstillet af genbrugsstål.

Prisen for en overnatning i 2022 bliver mellem 1.950 og 3.450 kroner per nat.