Travlhed på havnen i weekenden – skibet var ladet med møllevinger

Travlhed på havnen i weekenden – skibet var ladet med møllevinger
Det kræver to kraner at løfte de 35 ton tunge vinger af fragtskibet. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 6. DEC 2020 • 16:57
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
6. DEC 2020 • 16:57
HAVN

For mange er weekend lig med fridage og afslapning, men sådan var det ikke på Rønne Havn i denne weekend. Lørdag eftermiddag ankom fragtskibet Rotra Mare med vinger til de vindmøller ved Kriegers Flak, som skal udskibes fra Rønne Havn. Derfor var der søndag aktivitet på havnen, hvor personale på pladsen var i gang med at losse skibet.


De 35 ton tunge vinger ligger på den del af havnearealet, der ligger nærmest stranden på Galøkken, mens tårnelementerne ligger i den modsatte ende.

I weekenden begyndte folkene på havnen også at samle en kran, som skal bruges til at flytte vindmølledele og samle tårnelementer. Når kranen er færdigsamlet vil den i fuld længe være 108 meter høj. Det svarer til lidt mere end tre af Skt. Nicolai Kirkes 34 meter høje kirketårn ovenpå hinanden. Rønne Havn forventer, at den bliver færdigsamlet mandag eller tirsdag.


Faktisk er kranen så høj, at den i fuld længde kan drille flytrafikken. Derfor kræver det en aftale med luftfartsmyndighederne, når der er brug for at få den op i de fulde 108 meter.

– Det er korrekt, at der skal gives tilladelse hertil af luftfartsmyndighederne, hvilket vi selvfølgelig har været i dialog med luftfartsmyndighederne om, for at sikre at vi har de tilladelser, der er nødvendige for at kunne blive installationshavn, fortæller Vicki R. Johansen, som er kommunikations- og marketingsansvarlig ved Rønne Havn A/S.

Hun fortæller også, at Siemens Gamesa som det næste skal samle tårnene, der beståraf en top, en midte og en bund.


Rønne Havn forventer, at de første sæt møller forlader Bornholm i slutningen af januar eller begyndelsen af februar. Det sker på et såkaldt jack-up-skib, der kan medbringe fire samlede tårne, fire maskinhuse og fire sæt vinger ad.