Thors: Energiø kan nok påbegyndes om 4-5 år

Thors: Energiø kan nok påbegyndes om 4-5 år
Borgmester Thomas Thors (S) mener, at energiøen med havvindmøller ud for Bornholm vil blive påbegyndt etableret indenfor 4-5 år. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 5. DEC 2021 • 13:50
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
5. DEC 2021 • 13:50

Borgmester Thomas Thors (S) mener, at energiøens fremtrædende rolle i finansloven cementerer, at den bliver til noget

Den meget omtalte energiø med havvindmøller ud for Bornholm kan komme tidligere end hidtil planlagt. Det står klart efter, at regeringen, Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre, Alternativet og Kristendemokraterne på Christiansborg lørdag blev enige om en delaftale om finansloven for 2022. 

Borgmester Thomas Thors (S) mener, at finanslovsaftalen gør det tindrende klart, at de storstilede energiø-planer nu bliver en realitet – endda måske før end ventet.

– For mig at se er der ingen som helst tvivl om, at det her bliver til noget, hvilket finanslovsaftalen cementerer. Regeringen og Folketinget har sat sig som mål, at 70 procent af Danmarks CO2-udslip skal reduceres inden 2030, og man ser det som nødvendigt, at energiøen ud for Bornholm bliver en realitet.

– Det synes nu at være en realistisk mulighed, at etableringen af parkerne kommer i gang - vil jeg skønne - indenfor de næste 4-5 år, siger Thomas Thors.

Skal producere mere strøm end forventet

Desuden bliver der lagt op til, at energiøen nu skal producere mere strøm end hidtil forventet. Tanken var oprindeligt, at den skulle producere to gigawatt strøm, men nu tyder det på, at der skal produceres tre gigawatt.

– Det spørgsmål bliver mere klart nu. Det har rumlet i et stykke tid, at det bliver tre gigawatt. Men nu tyder meget på, at det faktisk bliver sådan, og at man vil fremskynde etableringen af transformatorstationen på Bornholm og fremskynde etableringen af vindmøllefelterne, siger Thomas Thors.

Thors: Bornholm er klar

Borgmesteren har tidligere som formand for Rønne Havn været med til at satse på, at havnen skulle være udskibningshavn for vindmøller. En strategi, som nu ser ud til at bære frugter af de helt store. Men én ting er, hvad Rønne Havn kan levere. Noget andet er, om det bornholmske samfund er klar til at nyde godt af, at det med energiøens etablering kan få al den energi, det kan bruge.

Thomas Thors vurderer dog, at Bornholm vil være klar til at håndtere energiøens komme.

– Jeg mener helt bestemt, at det bornholmske samfund er indstillet og klar til at gå ind i det her. Vores lokale erhvervsliv skal selvfølgelig kunne gribe chancen. Det skal holde sig til og opbygge den ekspertise, der skal til for at blive en del af det forsyningssystem, der også skal være.

– Fordi en ting er at installere vindmøller. Noget andet er at have en vedvarende aftale med vindmølleproducenter om at bidrage til vedligeholdelsen af dem. Det her giver store muligheder for Bornholm, siger Thomas Thors.

33 hektar stor transformatorstation

Roserne kommer dog med torne. Jo flere gigawatt, vindmøllerne på havet producerer, desto større en transformatorstation skal der bygges her på Bornholm.

– Der er mange mange fordele. Men også ulemper. De er, at vi skal have etableret nogle meget omfangsrige anlæg. Bliver der produceret tre gigawatt, taler vi om, at der skal være en transformatorstation, der fylder 33 hektar. Det er noget, der kommer til at fylde i det bornholmske landskab.

– Der vil desuden være områder med højspændingsmaster, siger Thomas Thors, som dog beroliger med, at han har set arkitekt-forsalg til, hvordan de kæmpestore anlæg kan passes ind i det ubeboede landskab.