Thomas Thors om erstatningskrav: 'Vi agter at betale'

Thomas Thors om erstatningskrav: 'Vi agter at betale'
Thomas Thors mener, at Bornholms Regionskommune skal imødekomme kravet om erstatning fra broren til den 28-årige kvinde, som vandt en erstatningssag mod kommunen i Østre Landsret i februar.
| ABONNENT | 4. JUN 2021 • 17:21
| ABONNENT
4. JUN 2021 • 17:21

OMSORGSSVIGT

I februar vandt en 28-årig kvinde en sag mod Bornholms Regionskommune og blev tilkendt en erstatning på 300.000 kroner.

Kommunen havde ifølge Østre Landsret svigtet sit ansvar overfor kvinden, da hun som barn blev udsat for en umenneskelig og nedværdigende behandling hos sin mor.

Nu stiller den 28-årige kvindes bror krav om en tilsvarende erstatning for samme svigt.

Ifølge borgmester Thomas Thors, imødekommer Bornholms Regionskommune kravet.

– I og med vi har udbetalt en erstatning til den 28-årig kvinde, som jo, som det blev betegnet af landsretten, har været udsat for omsorgssvigt, så er vi jo i samme situation med broren. Vi agter at betale det beløb på 300.000 kroner, som søsteren har fået, siger han.

Var forberedt på krav

Thomas Thors kan derfor ikke forestille sig, at broren også skal igennem en retssag som sin søster.

Beslutningen skal tages politisk i kommunalbestyrelsen den 24. juni, men borgmesteren tror, hans kolleger har samme holdning til spørgsmålet.

– Vi har jo set grundigt på hele sagskomplekset på et tidligere tidspunkt, og det, jeg siger her, er selvfølgelig at foruddiskontere beslutningen, men jeg er helt sikker på, at kommunalbestyrelsen er enig, siger han.

Hvorfor tænker du, at det er det, I skal gøre, og hvorfor tænker du, at kommunalbestyrelsen er enig?

– Landsretten udtalte, at den 28-årige kvinde havde været udsat for omsorgsvigt i sådan en grad, at hun skulle have udbetalt en erstatning. I den forbindelse har vi forberedt os selv på, at de andre søskende kunne komme i tilsvarende situation og få udbetalt en erstatning. Det er jo på alle måder en ulykkelig sag. Når man læser sagen igennem, må man jo sige, det er forfærdeligt, at børn har været udsat for sådanne forhold, siger Thomas Thors.

Når I nu havde forberedt jer selv på det, hvorfor har de søskende så ikke bare fået udbetalt den erstatning? Hvorfor skal de selv henvende sig gennem en advokat?

– Det er simpelthen procedure. Vi har jo ikke lagt skjul på, at den 28-årige kvinde har lidt, og det har ligget implicit, at en eller flere af søskende har været udsat for samme omsorgssvigt., så vi har afventet, at der kom en henvendelse, for det lå jo i kortene. Initiativet har ikke været kommunens, men børnenes advokat, siger Thomas Thors.

Det er ikke en kultur

Marc Malmbak Stounberg var advokat for den 28-årige kvinde, der måtte igennem en retssag for at få erstatning, og nu også hendes bror.

I arbejdet med sagen har Marc Malmbak Stounberg fået en fornemmelse af, at sagsbehandlingen dengang var så mangelfuld, at der kan være lignende sager fra samme periode.

Den bekymring deler Thomas Thors dog ikke umiddelbart.

– Det er jo hans vurdering, men det som oprindeligt var vores udgangspunkt, det var jo, at de kritisable forhold, som børnene havde været udsat for, ikke var fuldt bekendt i forvaltningen. Derfor er det snare et udtryk for mangel på kendskab, end det er et udtryk for en kultur, siger han.

Men tror du, der kan være andre sager fra samme periode, som er blevet behandlet på samme måde?

– Det har jeg ikke fået nogle oplysninger om. Jeg håber, det er her en enestående ulykkelig sag.

Hvad gør I for at det ikke gentager sig? At der ikke om 15 år kommer en sag af samme karakter?

– Det er mange år siden, og vi er i en situation, hvor jeg ikke har mindste tvivl om, at vores forvaltning håndterer de her sager med stor professionalisme, siger han.

Hvis du stod overfor den 28-årige kvinde og hendes bror, hvad ville du så sige til dem?

– Jeg ville udtrykke min medfølelse med dem over den forfærdelige barndom, de har haft, og vise forståelse for, at de nu søger en eller anden form for erstatning, siger han.