Chefen havde også en første skoledag-oplevelse: Jeg har altid drømt om at blive skoleleder

Chefen havde også en første skoledag-oplevelse: Jeg har altid drømt om at blive skoleleder
– Jeg tror, der er mange, der føler et naturligt ejerskab til skolen, siger Thomas Garfort. Privatfoto
| ABONNENT | 1. MAR 2021 • 16:42
| ABONNENT
1. MAR 2021 • 16:42

SKOLE

De 200 elever på Svaneke Friskole var ikke de eneste, der havde en første skoledags-oplevelse mandag den 1. marts.

 

Jeg kommer ikke
for at lave om på
noget som helst

 

Thomas Garfort delte både genåbningsoplevelsen og allesammen sammen igen-følelsen med eleverne på den gamle skole i Svaneke.

Oveni det havde den 51-årige lærer fra Rønne også første arbejdsdags-oplevelsen, for mandag var dagen, hvor Thomas Garfort tiltrådte sit nye job som skoleleder på Svaneke Friskole.

Og han er glad. Både for genåbningen og for sit nye job.

– Jeg har altid haft en drøm om at blive skoleleder. Siden jeg kom til Bornholm, har jeg arbejdet mig ind i skolemiljøet og derigennem stiftet bekendtskab med Svaneke Friskole, som dels er en friskole, men også en lokal skole. Byens skole. Den har en høj værdi i lokalsamfundet, siger Thomas Garfort.

Susanne Engset og Ole Hald har været konstituerede skoleledere frem til Thomas Garforts tiltrædelse, og de har sørget for, at alt er klar til den nye skoleleder. På opslagstavlen hænger en spritny klasseoversigt med samtlige klasser på skolen og de 35 ansatte.

– Den har personalet sat op, så jeg kan få et overblik, siger Garfort og smiler.

Uro på friskolen

Den nye skoleleder tiltræder efter en årrække med interne uroligheder på skolen. Fire ud af skolebestyrelsens fem medlemmer valgte at gå samtidig med Garforts forgænger, Lasse Dalén Andersen.

Thomas Garfort lægger vægt på, at han ikke er kommet for at reformere, men for at drive skole.

– Jeg kommer ikke for at lave om på noget som helst, jeg kommer for at mærke, hvor skolen er og finde ud af, hvad vi kan sammen, siger han.

Den nye skoleleder på Svaneke Friskole sidder som skolebestyrelsesformand på sine egne børns skole i Rønne. Han er ikke skræmt af udsigten til en stærk forældregruppe.

– Jeg tror, der er mange, der føler et naturligt ejerskab til skolen, og det er rigtig godt. Men man kan ikke have eneret på ejerskabet, man deler det med andre. Det er skolens og børnenes interesse, der skal fylde, siger han.

Skolen er ikke en kampplads

Samtidig anerkender den nytiltrådte leder, at Svaneke Friskole i kraft af sin position som byens eneste skole altid vil være genstand for stor interesse i lokalsamfundet.

– Det er naturligt. Og vi skal lave skole sammen. Forældrene og skolens medarbejdere og så selvfølgelig alle børnene. Vi skal vide, hvorfor vi er her, og vi skal have hinandens ryg. Men det er ikke en kampplads, hvor nogen skal bestemme, hvor skolen skal gå hen. Vi er åbne for idéer, sparring og tanker. Men det bliver i skolens tempo.

 

Blå Bog

Thomas Garfort er uddannet kok på Hotel Plaza i København i 1989 og lærer fra Blågård Seminarium 2008. Han har været skolelærer og teamkoordinator på adskillige skoler, senest Åvangsskolen i Rønne.

Thomas Garfort er formand for Søndermarksskolens skolebestyrelse og hovedbestyrelsesmedlem i foreningen Skole og Forældre.

Far til Alberte på 21 år, Eskil på 10 år og Aksel på ni år.

Løber og kører på mountainbike overalt på øen.