Tandlægerne har travlt: 'For to år siden fik jeg virkelig øjnene op for, at der var noget ravruskende galt'

Tandlægerne har travlt: 'For to år siden fik jeg virkelig øjnene op for, at der var noget ravruskende galt'
Der er mangel på tanglæger og behandlere på Bornholm. Foto: Jacob Jepsen
Torsdag 25. marts 2021 • 08:12
Julia Aka Wille
Journalist
Torsdag 25. marts 2021 • 08:12
Af:
Jakob Nørmark
Torsdag 25. marts 2021 • 08:12

TANDLÆGEMANGEL

Tandlæge Camilla Ulrich fandt plads til tilflytteren Betina Bregnfelt, da hun forrige mandag ringede rundt til tandlæge efter tandlæge for at få behandling for en slem tandpine efter en weekend i smerter.

– Jeg havde ti akutpatienter den mandag, fortæller Camilla Ulrich.

Hun forklarer, at en betændelse, som Betina Bregnfelt led af, er meget alvorlig og skal tilses af en tandlæge.

– Det kan faktisk udvikle sig til at være en livstruende tilstand, hvis du har en inficeret tand og du ikke får den behandlet. Du kan i værste fald få en blodforgiftning og dø af det. Derfor er det ikke på nogen måde hensigtsmæssigt.

Hos Tandlægen.dk på Christians Plads i Rønne kommer der i gennemsnit mellem 10 og 15 akutte patienter om dagen, anslår Camilla Ulrich. En del af patienterne hører til tandlægeklinikken, mens andre ikke har nogen fast tandlæge på Bornholm, og selv om der er indregnet tid i planlægningen til akutte behandlinger, lægger de mange henvendelser pres på tandlægernes kalender.

– Jeg er begyndt at putte meget tid på efter åbningstid for netop at kunne tilgodese de meget komplekse behandlinger, som folk gerne vil have lavet. Når de først beslutter sig for, at der skal gøres noget ved tænderne, er vi nødt til at gøre sådan. For vi har tre måneders ventetid, forklarer Camilla Ulrich.

Hver dag

Betina Bregnfelts fortælling er langtfra usædvanlig, fortæller Dorte Westergaard, en af de andre tandlæger på klinikken.

– Vi har folk, der ringer hertil hver dag – tilflyttere, turister, bornholmere, der ikke har en fast tandlæge. Jeg har i hvert fald én gang om ugen en patient, der ikke har været til tandlæge i ti år. Så er der altså et kæmpeproblem, og det hedder: "Jeg har ikke sovet hele natten, jeg har ondt og har ringet rundt til en masse klinikker. Kan I ikke hjælpe mig?" Mange gange siger vi ja, men vi er jo fuldstændig udslidte, siger Dorte Westergaard.

– Der er bare nogen hele tiden. Nogle gange får vi slet ikke frokost. Vi har ingen pauser, siger Camilla Ulrich.

Ved du, hvordan det forholder sig med ventetiden andre steder på Bornholm?

– Nej, men det virker, som om det forholder sig på samme måde, når de siger nej til at tage akutpatienter ind.

Hvad kan forklare, at der er så mange tilflyttere, der ikke kan få en fast tandlæge?

– Årsagen er, at der simpelthen er for mange patienter i forhold til antallet af behandlere. Vi har en stor ældrebyrde herovre, og det er klart, at de har et mere komplekst behandlingsbehov. Det er selvfølgelig med til at gøre det mere udfordrende for os, at sæsonen bliver udvidet. Vi har nogle gange en turisttsunami, der skyller ind over os.

Hvor længe har problemet stået på?

– Det er eskaleret inden for de seneste tre-fire år. For to år siden fik jeg virkelig øjnene op for, at der var noget ravruskende galt. Når folk ringede, sagde de, at vi måske ikke var nummer ét, de ringede til, men at vi var nummer syv eller otte. I mandags havde vi ti akutpatienter oven i de behandlinger, vi havde planlagt.

Ved du, hvor mange bornholmere der mangler tandlæge?

– Det har vi faktisk ikke overblik over, men det kunne være interessant at vide. Jeg ved, at der i nogle Facebook-grupper florerer historier om, hvor svært det er at få en tandlæge, siger Camilla Ulrich.

– Lige nu føler vi meget, at vi står og laver brandslukning. Vi kan ikke tilbyde folk, der vil have lavet en stor behandling, at de kan komme igen i næste uge. Det er dybt, dybt frustrerende. For det er bare brandslukning, siger Camilla Ulrich.



FÅ ABONNEMENT