Svanekegården genåbnede med stor udstilling af berømt, folkelig kunstner

Svanekegården genåbnede med stor udstilling af berømt, folkelig kunstner
Svanekegaarden genåbnede onsdag eftermiddag i strålende sol. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 13. MAJ 2021 • 10:03
| ABONNENT
13. MAJ 2021 • 10:03

KUNST OG KULTUR

Efter fem måneder med nedlukning byder Svanekegaarden atter kunstelskere og andet godtfolk indenfor.

Det er også en tydeligt begejstret Mie Hjort, der er kulturcentrets administrator, som viser Tidendes udsendte rundt.

– Endelig kan vi slå dørene op og så endda med så fantatisk en udstilling med Henry Heerup, siger hun.

Det drejer sig om 33 billeder og fem skulpturer af granit og limsten, som er udlånt af Heerup Museet i Rødovre. Udstillingen viser en stor del af de forskellige måder Heerup arbejdede på med oliemalerier, linoleumssnit, litografier, illustrationer og farvekridt/oliekridt blyant samt skulpturer.

Henry Heerup (1907-1993) var en Nørrebrodreng, uddannet fra Det Kongelige Kunstakademis Billedskole i 1932, og han er netop kendt for sine ikoniske malerier og litografier med cyklende nisser og elskende par. Kunsteren forblev en ener på den danske kunstscene, samtidig med at han gennem hele sit kunsteriske virke ofte dyrkede den arbejderklasse, han var vokset op med.


Foto: Jens-Erik Larsen

Henry Heerup havde en forkærlighed for at arbejde under åben himmel, og hans kombination af naturglæde og folkelighed blev et særkende. Det er netop også dette træk, Mie Hjort ser, når hun betragter Svanekegaardens nye udstilling.

– Det er en fantastisk udstilling. Det, jeg godt kan lide ved Heerup, er, at han tog en beslutning. Altså han var bedste venner med Asger Jorn og var tæt på hele gruppen omkring ham. Alligevel valgte han bredden, han valgte det folkelige. Så hans billeder er noget, alle kan relatere til. Og så er der en forunderlige humor og varme i hans billeder, siger hun.

Kommende arrangementer

Heerup-udstillingen varer indtil 1. august, og åbingen onsdag eftermiddag er Svanekegaardens første arrangement siden 9. december.

Med den lyder startskuddet for kulturcenterets sæson, der siden 2015 normalt løber året rundt.

Af andre ting på programmet nævner Mie Hjort en koncert med Humørekspressen bestående af musikerne Klumben, Pharfar, Chapper og Peber. Til sommer giver firkløveren to koncerter i Svanekegaardens have, og den ene er allerede halvt udsolgt.

Er det det, du glæder dig mest til i sæsonen?

– Altså både og. For jeg glæder mig til hele sæsonen. Jeg glæder mig også til vores cello-masterclass til august, som faktisk allerede er udsolgt med folk fra Cypern og Finland.


Foto: Jens-Erik Larsen

Kurset - eller masterclass'en som det også kaldes - varer en uge, og det er tredje gang Svanekegaarden inviterer musikere fra hele verden til at komme til én uges intensiv undervisning med cellist Toke Møldrup og andre kyndige undervisere.

Derudover ser Mie Hjort frem til Bornholms Censurerede Udstilling. En genganger, med 30 år bag sig, som går ud på, at kunstnere hver især indsender op til seks værker, som skal bedømmes af en censorgruppe, der udvælger hvilke af værkerne, der skal udstilles.

– Så hvis du vinder bliver du udstillet, forklarer administratoren.

I år prøver Svanekegaarden sig med noget nyt i forbindelse med den censurerede udstilling, hvor folk kan indsende værker digitalt.

– Det gør også, at folk kan deltage andre steder fra. Det er lidt af et sats at sige, at hvis jeg sidder i Aarhus og skal sende et værk til Bornholm, som måske ikke bliver optaget. Det er lidt surt. Så er det nemmere, hvis man tager fem billeder af det fra forskellige vinkler, laver en beskrivelse og sender det ind og får det bedømt. Og så først sende det over, hvis det bliver optaget.


Foto: Jens-Erik Larsen

Optimistisk

Hvordan har det været for Svanekegaarden med corona og nedlukning?

– Rædselsfuldt. Ligesom alle andre. Altså vi har været heldige at få hjælpepakker, så vi er ikke kommet ud med det store underskud. Vi er kommet igennem, men det er da surt, at vi kun må være 45 til koncerter.

Men Mie Hjort er optimistisk på sæsonen. Især når hun tænker tilbage på, hvor godt det alligevel gik sidste år.

– Vi spillede vores første koncert 12. juni sidste år, og så havde vi fuld knald på hele sommeren, og det lykkedes faktisk på den der relativt korte sæson at holde nogle skidegode arrangementer.

– Det gav super mange glade mennesker. Og det er et eller andet sted, derfor vi lever. For at lave glade mennesker.