Stor milliongevinst på CO2-kvoter giver billigere fjernvarme – men vækker forundring hos RVV

Stor milliongevinst på CO2-kvoter giver billigere fjernvarme – men vækker forundring hos RVV
Den 11. november 2021 var der møde mellem de to forsyningsselskaber, BEOF og RVV, i Bornholms Regionskommune med borgmester Thomas Thors og kommunaldirketør Johannes Nilsson. Her ses RVV's direktør, Erik Steen Andersen, og formand Ingolf Lind-Holm på vej til mødet. Arkivfoto: Berit Hvassum

NYHED | ABONNENT | 26. JAN 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. JAN 2022 • 15:30

Indtil et forsoningsmøde i november vidste Rønne Vand og Varmes ledelse ikke, at Bornholms El-Produktion gennem flere år har opbevaret CO2-kvoter for varmeselskabet. Kvoterne er nu solgt, og indtægten på 17 millioner kroner skal overføres varmekunderne i Rønne.

 

Da de stridende forsyningsselskaber RVV og Beof samledes til et møde hos borgmester Thomas Thors i november, overleverede Bornholms Energi og Forsynings (Beof) administrerende direktør Claus M. Andersen en dejlig besked til Rønne Vand og Varmes repræsentanter: Beofs datterselskab Bornholms El-Produktion har i flere år opbevaret CO2-kvoter for RVV, og efter en kursstigning er værdien nået op omkring 17 millioner kroner.

Beskeden vakte dog ikke kun glæde hos modtagerne, for det kom bag på RVV-formand Ingolf Lind Holm og direktør Erik Steen Andersen, at Bornholms El-Produktion opbevarede så store værdier for RVV.

– Vi havde ingen anelse om, at vi havde for 17 millioner kroner CO2-kvoter liggende i kassen hos Bornholms El-Produktion, siger Erik Steen Andersen til Tidende.

– Vi er glade for nu at få overført kvoterne, så vi har kunnet sælge dem, men det rejser en del spørgsmål, som vi pt. prøver at få svar på, tilføjer Erik Steen Andersen.

17 millioner kroner er et anseligt beløb, da RVV i alt køber varme for cirka 65 millioner kroner om året hos Beof og Bofa, og det er besluttet, at pengene snart vil resultere i billigere fjernvarme.

– De skal tilbage til kunderne. Vi er i øjeblikket ved at finde ud af, om de skal betales tilbage over et, to eller tre år, siger Erik Steen Andersen.

Aldrig hørt om mundtlig aftale

Aktiviteterne på kraftvarmeværket i Rønne hører under Bornholms El-Produktion, og værket laver både strøm og varme. Kvotesystemet har eksisteret siden 00’erne. Energivirksomheder med kraftvarmeværker modtager gratis kvoter, og nogle af dem er øremærket til varmesiden. Kvoter, som er kommet til overs, kan handles på en børs.

– Disse kvoter skal man gøre op hvert år. Hvis man har brug for flere kvoter, skal man købe dem på børsen. Og har man brugt færre kvoter, kan man sælge dem på børsen og dermed få nogle penge fri, forklarer Erik Steen Andersen.

– Det er sådan, at de kvoter, som er henført varmesiden på et kraftvarmeværk, skal tilgå varmesidens regnskab. Og det har de tilsyneladende ikke gjort, siger Erik Steen Andersen til Tidende.

Han fortæller, at RVV efter hans opfattelse som et hvile-i-sig-selv-selskab burde have afregnet værdien af kvoterne hvert år.

Bornholms El-Produktion henviser til en mundtlig aftale om, at de skulle holde kvoterne for RVV. Jeg har snart været her i 18 år, og jeg kender ikke den aftale

Erik Steen Andersen, direktør, RVV

– Det er aldrig sket, men det burde det. Bornholms El-Produktion henviser til en mundtlig aftale om, at de skulle holde kvoterne for RVV. Jeg har snart været her i 18 år, og jeg kender ikke den aftale. Jeg har også spurgt både nuværende og tidligere medarbejdere med samme resultat, siger Erik Steen Andersen, som ønsker at komme til bunds i sagen.

– Vi vil gerne se de årlige beregninger og opgørelser, ligesom vi fremover gerne vil orienteres om kvotetildelinger og forbrug, så vi har mulighed for at tage højde for det i varmeprisen, siger han.

Har fulgt reglerne

På Beofs hovedkontor ved kraftværket på Skansevej forklarer administrerende direktør Claus M. Andersen, at varmeproducerende selskaber historisk har fået tildelt kvoter på baggrund af forbruget af brændselstyper. Efter blok 6 i 2017 blev bygget om til træflis – hvilket øvrigt var katalysatoren bag den langvarige strid mellem de to forsyningsselskaber – blev der kvoter til overs, fordi varmen nu produceres på bæredygtig biomasse frem for en blanding af kul, olie og træflis.

– Produktionen af el og varme blev tildelt en del kvoter, fordi kraftværket historisk brugte en del olie og kul. Den lykkelige omstændighed er, at da vi ombyggede fra olie og kul til flis, blev der frigivet nogle kvoter, og de kvoter har en værdi. Det er som at have et værdipapir, siger Claus M. Andersen.

Så det er nogle kvoter, som I har haft hele tiden, men tidligere var nødt til at bruge?

– Ikke ”I”, indskyder kommunikationschef Klaus Vesløv, der også sidder omkring bordet.

– Rønne Varme har haft dem. Det er dét, der er hele humlen her, forklarer Klaus Vesløv.

Men er det ikke Bornholms El-Produktion, der får kvoterne?

– Nej, det er Rønne Varme, der får kvoterne.

Hvorfor har det så noget med jer at gøre?

– Det har det heller ikke. Vi har bare opbevaret dem. Forestil dig, at de har ligget i et depot nede hos os. Sådan er reglerne på området, siger Klaus Vesløv.

Ærgrer sig over skepsis

Det vækker en vis forundring, at RVV kan være blevet så overrasket over oplysningerne om kvoterne.

– Når de har haft brug for at brænde fossile brændsler på deres reservelastanlæg, har de henvendt sig til os og trukket lidt på depotet. Derfor tænker vi ikke, at det kommer som en overraskelse, at kvoterne eksisterer, siger Claus M. Andersen.

Men er det rigtigt, at I overbringer et brev med besked om, hvor stort et beløb det drejer sig om på jeres møde i november?

– Ja.

Er det din opfattelse, at de blev overraskede?

– Det kan jeg simpelthen ikke udtale mig om, for der sad mange pokeransigter rundt omkring bordet den dag. Men jeg synes, deres reaktion antyder, at det er de blevet, siger Claus M. Andersen.

Han mener, det er en skam, at beskeden om kvoternes værdi er blevet modtaget med skepsis hos RVV.

– Jeg synes, det er ærgerligt, at det straks bliver mistænkeliggjort, ved at de retter henvendelse til Forsyningstilsynet og søger aktindsigt. Det må bunde i en opfattelse af, at vi holder noget skjult, og det er ingenlunde tilfældet. I øvrigt er det Rønne Vand og Varmes ansvar at holde styr på kvoterne – vi har et ansvar for at opbevare dem, siger Claus M. Andersen.

Kvotepris er steget

Han understreger, at Beof ingen økonomisk interesse har i at opbevare kvoterne, og at det for RVV i øvrigt har været en god forretning at lade kvoterne stå, fordi kursen er steget.

– Hvis man havde realiseret værdien løbende, havde det været et helt andet tal, siger Beofs direktør.

– Tror de, at prisen stiger yderligere fremover, kan de vælge at holde fast i kvoterne og sælge dem senere. Summa summarum er, at den beslutning er Rønne Vand og Varmes.

RVV har solgt kvoterne og indløst cirka 17 millioner kroner, oplyser Erik Steen Andersen, og varmeselskabet er for tiden i dialog med energimyndighederne om, hvordan pengene kan føres tilbage til kunderne. 


RVV køber varme for 65 millioner om året

Rønne Vand og Varme ejer og driver ledningsnettet, men producerer i normaldrift ikke selv varme. Hovedparten af varmen køber RVV hos Beof-selskabet Bornholms El-Produktion, der bruger træflis som brændsel på kraftvarmeværket på havnen. I år forventer RVV at købe varme for cirka 47 millioner kroner hos Bornholms El-Produktion.

En mindre andel af varmen modtager RVV fra Bofas affaldsforbrænding. Bofa sælger i år varme for cirka 18 millioner kroner.

Ved at sælge CO2-kvoter til en værdi af 17 millioner kroner kan RVV tilbageføre et beløb til kunderne, der omtrent svarer til et kvart årsforbrug.

17 millioner kroner vil i gennemsnit resultere i 3.400 kroner per kunde, da cirka 5000 målere er koblet til fjernvarmenettet.

Fakta: Rønne Vand og Varme