Stor fejring bag brugsen: 'En kilde til inspiration for andre'

Stor fejring bag brugsen: 'En kilde til inspiration for andre'
Snesevis var mødt op til indvielsen af det nye samlingssted bag Dagli' Brugsen i Pedersker. I sin tale redegjorde Jacob Trøst for projektets forløb og takkede de mange, som har bidraget med økonomisk støtte, idéer eller frivillig arbejdstid. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | PEDERSKER | ABONNENT | 26. JUN 2022 • 18:00
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | PEDERSKER | ABONNENT
26. JUN 2022 • 18:00

Jacob Trøst fremhævede det unikke samarbejde mellem lokalsamfundet, kommunen og brugsforeningen, da han lørdag indviede Pederskers nye samlingssted bag Dagli' Brugsen

 

Lørdag var en af de dage, som de i Pedersker gerne vil have flere af. Den halve landsby sidder samlet langs bordene under pavillonerne, som i dagens anledning er sat op midt på den plads, der de seneste par år har ændret karakter fra en undselig baggård til nu at være et samlingssted for hele byen.

Omdrejningspunktet for indvielsen er en åben træbygning. Under halvtaget og bag det røde bånd, som borgmesteren skal klippe over, står bakker med chips og champagneglas klar. De, som ikke kan vente på dagens ceremonielle højdepunktet, kan købe den lokale vingårds hvidvin og mousserende jordbærvin i "det BAR dejligt" , der har indrettet sig en lade i den modsatte ende af pladsen.

Listen over deltagere, der har gjort det nye samlingssted muligt, er alenlang. Jacob Trøst benytter sin tale til at takke alle bidragsyderne.

– Den allerstørste tak ved jeg dog, at vi skylder jer lokale for at lægge værktøj og tid til projektet. Mig bekendt er der ikke lavet tilsvarende samarbejder mellem en brugsforening, lokalsamfund og kommune. Mon ikke det kan blive en kilde til inspiration andre steder, siger Jacob Trøst.

Sproget og kulturen

Projektet startede faktisk et helt andet sted – som et eksperiment, der havde som mål at genanvende mere husholdningsaffald i et cirkulært system. Dagli' Brugsen spillede en central rolle i genbrugsforsøget, der sidenhen er knopskudt i flere retninger med blandt andet nye stiforbindelser og plancher, hvor man kan lære om det bornholmske sprog og fortællingerne om De Underjordiske.

En central figur i den kulturhistoriske del af projektet er sprogforsker Alex Speed Kjeldsen. Hans indsats for det bornholmske er synlig inde i brugsen, hvor der hænger unikke bornholmske skilte – som denne ved hygiejneprodukterne: "Seva å tajnbossta – sevan jâ kjøfte i Pærsker, dæjn hojller læjnne, å jâ vaskar mai livæl me'na vær øgga".

Projektet har til dels handlet om at styrke den lille brugsforening, og uddeler Sten Forsberg er begejstret for de mange nye muligheder, som den lokale indsats har ført med sig.

– Jeg håber virkelig, at både de lokale og turister finder et sted at være. Man kan godt bruge en halv dag på at gå rundt i Pedersker og se på alle tingene, siger han og tilføjer, at gæsterne naturligvis gerne må kigge forbi brugsen som kunder under deres ophold.

Bornholmerdage

Et af brugsforeningens bidrag har været at stille pladsen bag butikken til rådighed. Det første skridt var at vælte nogle grimme rækværk og mure, og nu fremstår klar pladsen indbydende og åben. Den nye overdækkede træbygning skal blandt andet bruges til Bornholmerdage, der finder sted hver dag tirsdag i sommerferien, og tiltrækker turister på jagt efter lokale specialiter til Pedersker.

I anledning af åbningsfesten var der ophængt før og nu-fotografier, der dokumenterer forskønnelsen bag Dagli' Brugsen. Foto: Jakob Nørmark

Pladsen vil også blive brugt flittigt af byens borgere, hvis de har idéerne til at stable noget på benene, fortæller Kaj Jørgensen, formand for Pedersker Lokalforening.

– Hvis man kan finde nogen, som vil spille musik, kan de bruge multiscenen. Og vi har planer om på sommeraftener at vise film og bruge bygningen derovre som lærred, siger Kaj Jørgensen og peger på hallen, hvor baren forsyner de fremmødte med drikkevarer.

Side om side med Jacob Trøst klipper han den røde snor over. Efter alle har fået et glas, præsenterer Alex Speed Kjeldsen de digitale QR-kode-dialektplancher og de andre nye tiltag, inden flokken går en tur til Lynggårdsskoven på den sti, der som led i byudviklingsprojektet er anlagt fra samlingsstedet bag Brugsen til skoven. I august etableres desuden en sti til Rispebjerg – så det mangfoldige arbejde med at udvikle Pedersker er, trods weekendens fejring, ikke helt overstået i denne omgang.

 

"Et bæredygtigt samlingssted"

Byudvikingsprojektet i Pedersker har løbet siden 2019 og haft en bæredygtig, erhvervsmæssig og kulturel profil.

Der har blandt andet været fokus på...:

– at udvikle og teste systemer til cirkulær genanvendelse af husholdningsaffald,

– at indrette et bæredygtigt samlingssted i en del af Brugsens have til ophold, leg og events for lokale og besøgende,

– at kombinere indkøb af dagligvarer, med oplevelser og formidling af den lokale kulturhistorie i og omkring Brugsen,

– at lave forsøg med genbrug og genanvendelse i „GenBrugsen",

– at udvikle et bæredygtigt lokalt Brugsbrand, bl.a. ved at udvikle et koncept hvor det bornholmske sprog og de underjordiske indgår,

– at skabe bedre forbindelse til Lynggårdsskoven og opføre shelters ved bålhytten til skoleklasser, cykelturister, spejdere m.fl.,

– at anlægge en stiforbindelse mellem samlingsstedet og Rispebjerg for at give mulighed for bedre adgang til at opleve lokal natur og kultur

– at styrke lokalsamfundets profil udadtil i overensstemmelse med visionen.

Kilde: Bornholms Regionskommune

 

Jacob Trøst og Pedersker Lokalforenings formand, Kaj Jørgensen, klippede sammen det råde bånd over. Foto: Jakob Nørmark

 

Sådan ser den nye træbygning ud, der skal bruges til Bornholmerdage på pladsen bag brugsen. På bagvæggen hænger skilte med information om Pederskers historie, og andre steder finder man plancher med fokus på det bornholmske sprog og De Underjordiske. Foto: Jakob Nørmark