Stilhed på havnen: De sidste havvindmøller er lastet

Stilhed på havnen: De sidste havvindmøller er lastet
Kriegers Flaks 72 møller kan yde 604 megawatt. Det kan dække strømforbruget i 600.000 husstande, eller omtrent hele København, forklarer Bent Rasmussen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 31. MAJ 2021 • 16:58
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
31. MAJ 2021 • 16:58

ENERGI

– Vi har været velsignet med rigtig fint vejr, siger Claus Voller, der er site manager hos Siemens Gamesa. Han har de seneste fire måneder været øverstledende på sitet, hvor havvindmøllerne til Kriegers Flak er blevet lastet og udskibet på jackup-skibet Vole Au Vent.

I morgen kan han langt om længe sætte flueben ud for samtlige 72 havvindmøller. Tirsdag morgen omkring klokken 7.00 sejler installationskibet nemlig ud for aller sidste gang med de resterende fire møller.

– Det er en stor glæde at være nået hertil, men også en skam, at vi ikke har 40 ekstra møller, der skal udskibes, siger han og hentyder til, at hele processen fra første til sidste mølle er forløbet nærmest gnidningsfrit.

– Når det hele går, som det skal, er det en fornøjelse at være på arbejde, og det hele er virkelig gået godt. Vi har været rigtig glade for samarbejdet med Muelhan, BMS, Rønne Havn og de øvrige bornholmske virksomheder på havnen, der har været en stor hjælp for os. Der har været en god pragmatisk tilgang til tingene, som har fået det hele til at glide, siger Claus Voller.

Slutspurten tog fart

Da Tidende i midten af maj talte med projektleder fra Siemens Gamesa, Bent Rasmussen, kunne han fortælle, at man allerede var to uger foran den oprindelige tidsplan. Ifølge ham var den nye dato for sidste udskibning den 10. juni, men endnu engang har teamet bag altså været ti dage hurtigere end forventet.

– Vi har indhentet meget tid på det gode vejr. Derudover er vores team kun blevet hurtigere til at laste skibet, forklarer Claus Voller om den hurtige slutspurt.

Han regner med, at de sidste fire havvindmøller er installeret den 5. juni og i drift den 6. juni. Det er omkring 19 dage tidligere end den første tidsplan, man lavede ved projektets start tilbage i januar.

Arbejdsløs en måned før tid

Selvom Claus Voller sagtens kunne have udskibet 40 møller ekstra, er Siemens Gamesa glade for at nå i mål 19 dage før tid, da det i sig selv koster omkring 85.000 kroner i timen for skibet og mandskab.

Nogle som nok også bliver lykkelige for, at projektet er færdigt, er naboerne til sydhavnen. De har tidligere klaget over larmen fra installationsskibet, men nu kan de se frem til, at der bliver ro på havnen igen.

Den hurtige slutspurt medfører dog nogle konsekvenser for en række medarbejdere. Under projektet har Siemens Gamesa haft tre bornholmere ansat, som nu står arbejdsløse en måned før tid.

– Det har desværre været gamet fra start, at vi muligvis ikke kunne beskæftige medarbejderne lige så længe, som tidsplanen lovede. Ingen er herre over vejret. Nu har vi så været heldige den seneste tid, men det kunne lige så vel have forsinket projektet, siger Claus Voller.