Staten får ansøgning om penge til cykelsti på Torneværksvej

Staten får ansøgning om penge til cykelsti på Torneværksvej
Leif Olsen vil gerne kunne holde Bornholm fri for de trafikalt sorte pletter. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 13. APR 2021 • 08:16
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
13. APR 2021 • 08:16

TRAFIK

Der blev til kommunens store fortrydelse ingen statslige penge til planen om at etablere en cykelsti på en strækning af Andersen Nexø Vej i Nexø. Men nu forsøger kommunen igen. Denne gang gælder det Torneværksvej i Rønne.

Vejdirektoratet uddelte tidligere i år penge til cykelstier langs statsveje, og nu kan der søges om midler fra en pulje til kommunale cykelprojekter. Og her vil kommunen gerne være med, har natur- og miljøudvalget besluttet. Det gælder et cykelstiprojekt på Torneværksvej i Rønne fra rundkørslen ved Nordre Ringvej/Østre Ringvej til Rønne Stadion Nord. Det er et projekt, som er beskrevet i kommunens trafiksikkerhedsplan.

Der er flere idrætsanlæg på strækningen, og desuden ligger både Campus Bornholm og Åvangsskolen i nærheden.

Meget trafikeret

Ansøgningen skal sendes af sted i maj, og udvalgsformand Leif Olsen (SF) håber på svar inden sommerferien, sådan at tilsagn og afslag kan være afklaret inden de kommunale budgetforhandlinger i efteråret 2021.

– Der er ingen tvivl om, at der mangler en cykelsti på Torneværksvej. Især efter, at Campus er kommet, er det blevet en meget trafikeret vej, og der kommer mange cyklister. Den stod på vores liste i forvejen sammen med mange andre steder. Så hvis vi kan få staten til at betale halvdelen, når vi nu ikke fik Nexø med, så virker det som en oplagt mulighed, siger Leif Olsen.

Der forudsættes en kommunal medfinansiering på 50 procent af anlægsudgiften. Den er i 2019-priser beregnet til 3,5 millioner kroner, hvilket vil sige, at kommunen selv skal betale cirka 1,75 millioner kroner.


Det er på strækningen fra rundkørslen ved ringvejen og til Rønne Stadion Nord, at man vil etablere en cykelsti til cirka 3,5 millioner kroner. Leif Olsen mener, at det kan lade sig gøre at bevare de meget benyttede parkeringspladser langs vejen. Foto: Jacob Jepsen

Bred opbakning

Der var i udvalget bred politisk opbakning til, at der skal sendes en ansøgning:

– Vi får hvert år trafiksikkerhedsplanen i høring, og så prioriterer vi projekterne blandt andet efter, om der er skoler. Her er der nogle projekter, som hele tiden bliver skudt ud, blandt andre Torneværksvej. Nu ansøger vi, for hvis vi kan få medfinansiering ser det anderledes ud. Ellers kan der gå mange år, før vi har penge til det, siger Else Merete Knoop (V).

– Med ringvejen er der kommet mere og tungere trafik, så cyklisterne skal beskyttes bedre, siger hun om projektet.

Leif Olsen lægger vægt på, at Torneværksvej på strækningen er bred nok til, at man kan lave en cykelsti uden de store problemer, som man ser andre steder i byerne, hvor det kan være svært at få plads. Han mener også, at det kan klares uden at skulle fjerne nogle af de meget benyttede parkeringspladser langs med vejen.

Ingen sorte pletter

Udvalgsformanden siger, at der er registreret mindre uheld og tæt på-episoder på strækningen:

– Vi vil gerne fortsætte med ikke at have "sorte pletter" på Bornholm, og derfor har vi i de senere år også brugt temmelig mange penge på tiltag omkring vores skoler og institutioner, siger Leif Olsen.