Sportsfiskere går med i samarbejde om at redde østersøtorsken

Sportsfiskere går med i samarbejde om at redde østersøtorsken
Østersøtorsken har det skidt. Det vil et nyt tværbaltisk projekt gerne ændre på. Fra Danmar deltager Danmarks Sportsfiskerforbund. Arkivfoto: Berit Hvassum
FISKERI | ØSTERSØEN | ABONNENT | 8. JUL 2021 • 16:24
Henrik Nielsen
Journalist
FISKERI | ØSTERSØEN | ABONNENT
8. JUL 2021 • 16:24

Den svenske interesseorganisation Fiskesekretariatet har lanceret projektet "Return of the Cod", der har som mål at få genskabt en sund bestand af østersøtorsk. Danmarks Sportsfiskerforbund har taget imod en invitation til at være med i projektet, der løber til udgangen af 2022.

Det fremgår af forbundets hjemmeside.

Danmarks Sportsfiskerforbund roser Fiskesekretariatet for at have taget initiativ til projektet.

– Det har efterhånden længe stået klart, at østersøtorsken har det svært, og at der er behov for en målrettet indsats for at få den på fode igen. Det ser vi frem til at bidrage aktivt til, og et tværbaltisk samarbejde giver mulighed for at lægge et koordineret politisk pres på tværs af østersølandene og i EU-regi, siger biolog Kaare Manniche Ebert i Danmarks Sportsfiskerforbund til forbundets hjemmeside.

I alt otte østersølande er med i projektet.

De bedste værktøjer

Som den vigtigste rovfisk i Østersøen spiller torsken en vigtig rolle i det marine økosystem, men både den østlige og vestlige stamme af østersøtorsk er i tilbagegang. Særligt skidt ser det ud for den østlige bestand, der er i en kritisk tilstand.

I den indledende fase af "Return og the Cod" vil der blive udarbejdet to rapporter, der skal indsamle og evaluere den tilgængelige viden om østersøtorskens tilstand. På den baggrund vil deltagerne finde de bedste værktøjer og løsninger til at hjælpe torskebestanden tilbage.

– Der findes allerede store mængder data og viden, som der er behov for at få indsamlet og bearbejdet. Det gælder blandt andet bestandenes udvikling, havmiljøets tilstand, udvikling i fiskeriet hen over tid og en række andre parametre, der relaterer sig til østersøtorskens status i dag, siger Kaare Manniche Ebert til hjemmesiden.

Store forhåbninger

En koordineret indsats på tværs af østersølandene er nødvendig, da forvaltningen af fiskeriet i Østersøen er underlagt en kompleks struktur og styres gennem både nationale, baltiske og europæiske regler.

– Kæmper vi hver for sig, får vi svært ved at få gennemslagskraft og opnå resultater. Vi har derfor store forhåbninger til "Return of the Cod"-projektet, hvor vi på tværs af otte østersølande koordinerer indsatsen, siger Kaare Manniche Ebert til Danmarks Sportsfiskerforbunds hjemmeside og tilføjer, at der er behov for, at myndigheder og politikere i alle landene og EU påtager sig det nødvendige ansvar og ikke peger fingre ad hinanden.