Forsøg: Spildevand skal testes for coronavirus

Forsøg: Spildevand skal testes for coronavirus
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| 25. FEB 2021 • 16:36

25. FEB 2021 • 16:36

MILJØ

Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget besluttet at iværksætte forsøg med spildevandsovervågning af covid. Det sker i samarbejde med Danva – Dansk Vand- og Spildevandsforening – brancheorganisation for drikkevands- og spildevandsselskaber i Danmark. 

Danva skal sammen med Statens Serums Institut igangsætte et overvågningsprogram på danske renseanlæg, der i første omgang skal foldes ud som forsøg på Bornholm.

– Vi er klar til at gå i gang og vi har forberedt os rigtig godt, siger Ole Dissing, afdelingschef i Bornholms Energi og Forsyning.

Projektet er imidlertid i sin tidlige fase og Ole Dissing ved endnu ikke hvornår spildevandsovervågningen igangsættes.

– Vi har ikke fået grønt lys fra ministeriet, og vi ved heller ikke præcis hvordan det skal foregå. Vi ved meget mere i næste uge, hvor vi nedsætter en arbejdsgruppe sammen med Statens Serum Institut, siger Ole Dissing.

Corona kan måles i spildevand flere dage inden symptomer bryder ud hos den smittede. Ved at teste spildevand kan man lokalisere smitte inden for et lokalområde. 

– Det foregår på den måde at man tager en test og dyrker den. Den kan tages ved rensninganlægget eller man kan gå tættere på en by, gade eller efterskole og på den måde få et billede af et bestemt område, siger Karsten Bjørno, kommunikationschef i Danva. 

Erfaringer fra Danvas medlemmer viser faktisk, at det er muligt at måle forekomsten af RNA (viras svar på DNA, red.) fra covid-19 i kloakken helt ned til ejendomsniveau. Da covid-19 kan måles i spildevandet inden den smittede får symptomer, kan spildevandstests give opsporingsarbejdet et forspring på et par dage. 

Test af spildevand vil på den måde kunne være et supplement til de daglige 100.000 humantests og dermed være et vigtigt redskab i vurderingen af effekter af den gradvise genåbning, siger Carl-Emil Larsen, direktør i Danva.