Soldalen flytter cirkusfestivalen: 'Så ligger den heller ikke oveni de mange andre events'

Soldalen flytter cirkusfestivalen: 'Så ligger den heller ikke oveni de mange andre events'
Cirkusfestivallen i Soldalen har indtil nu været en del af Kulturugens program i September, men fremover bliver den holdt i juni i stedet. Det fortæller Aslak Gärtner, der driver Soldalen og arrangerer cirkusfestivallen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 27. JAN 2021 • 19:03
| ABONNENT
27. JAN 2021 • 19:03

FESTIVAL

Soldalen i Olsker danner ramme om cirkusfestivalen, der plejer at at blive afholdt under kulturfestivalen i september. Men fra i år bliver det anderledes. Aslak Gärtner, der driver Soldalen og arrangerer festivalen, fortæller nemlig, at festivallen fremover skal foregå i juni.

– Vi har faktisk gerne villet flytte festivalen til foråret, siden vi startede, men vi har ikke haft tid til at få alt det praktiske på plads til at kunne gøre det før i år. Vi vil gerne rykke festivallen udenfor hovedsæsonen, så bornholmerne kan komme og se det. De har ofte selv travlt i høj- og eftersæsonen. Vi vil også gerne undgå, at alle events ligger samme tid på året, og så af lavpraktiske årsager vil vi gerne undgå at lave festival samtidig med mostsæsonen. Når vi kører mosteriet, arbejder vi fra tidlig morgen til sen aften, og det hænger ikke særligt godt sammen med også at skulle arrangere og afholde en festival, siger Aslak Gärtner.

Husk os til foråret

Han glæder sig til fordelene ved at rykke festivalen, men kan også se nogle udfordringer i at skifte fra en årstid til en anden.

– Jeg tror, den største udfordring bliver at få folk til at opfatte og huske, at festivalen foregår i juni. Hvis det er i folks erindring, at cirkusfestivalen ligger i september, så tror jeg, der er mange, der kommer til at lede efter os til efteråret. Det skal vi have kommunikeret ud. Nu har vi jo ikke længere kulturugen i ryggen til det her event, så vi må selv i gang med at promovere og have den del højere på vores dagsorden, siger Aslak Gärtner.

Når først det har sat sig fast i folks bevidsthed, at cirkusfestivalen fremover er i juni måned, så er han fuld af fortrøstning.

– Det skal nok blive rigtig godt. Så ligger det heller ikke oveni de mange andre arrangementer og events, der er på Bornholm i sensommeren. Men vejrmæssigt er det nok lige så nervepirrende at holde det i foråret som i efteråret, og det bliver også spændende at se, hvordan skoven ser ud til den tid, siger Aslak Gärtner.


Aslak Gärtner er selv uddannet cirkusartist og arrangerer hvert år cirkusfestivalen i Soldalen. Han fortæller, at der er meget få jobs til cirkusartister i norden, og derfor vil han med cirkusfestivalen bidrage til, at der er arbejde til de nordiske cirkusartister. Foto: Jacob Jepsen

Besøg fra udlandet

Udover at cirkusfestivalen skifter sæson, så kommer selve indholdet til at minde om tidligere år, fortæller Aslak Gärtner.

– Festivallen bliver, som den plejer. Vi har en masse forestillinger med cirkusartister primært fra norden. Vi har ikke underskrevet kontrakter endnu, men det, vi har liggende på bordet, er forestillinger med et finsk kompagni, en tysk klovn, der også har været her før, og så håber vi på, vi kan få et belgisk kompagni, siger han.

Det belgiske kompagni rejser rundt med noget, som Aslak Gärtner, der selv er uddannet cirkusartist, meget gerne vil trække til Soldalen.

– De laver forskellige forestillinger både udendørs og indendørs. De har et stort cirkustelt, som vi drømmer om at få her til Bornholm. De har en forestilling, der handler om demokrati, og om hvordan vores styreformer i den vestlige del af verden ikke altid fungerer godt, siger han.

Støtter de nordiske artister

Foruden de udenlandske kompagnier håber Aslak Gärtner også på at få en helt ny forestilling af danske Vice Versa Cirkus til Soldalen i juni 2021.

Aslak Gärtner har generelt meget fokus på de danske og nordiske cirkuskompagnier i forbindelse med festivallen.

– Vi plejer at have så mange nordiske og danske forestillinger som muligt. Jeg er selv uddannet cirkusartist, og jeg ved, hvor mange cirkusjob, der er i norden i forhold til det øvrige Europa. Det er ikke mange. Der er så mange gode og nye uddannede cirkusartister, og de løber ofte ind i at mangle arbejde, siger han.

Selvom han og hans hustru Melanie Hagedorn er uddannede cirkusartister, håber Aslak Gärtner ikke, at de selv kommer til at skulle lave forestillinger under cirkusfestivalen i år.

– Vi vil egentlig gerne lave festival uden at skulle lave forestilling også, for det er to meget forskellige hatte, man skal have på så. Vi har før måtte hoppe til, fordi der var afbud eller bare et hul i programmet, men at være cirkusartist og festivalarrangør er altså to meget forskellige jobs at skulle udføre samtidig. Og så er det lavpraktiske spørgsmål i, hvornår man skulle få tid til at varme op, siger Aslak Gärtner.

Søger tilskud til 2021

Cirkus i Soldalen har ansøgt kommunens musik- og teaterråd om et tilskud på 20.000 kroner og en underskudgaranti på 15.000 kroner til festivallen.

Ifølge ansøgningen til musik- og teaterrådet er det samlede budget for cirkusfestivalen 287.286 kroner, som primært skal dække udgifter til kunsterhonorar, transport, kost og logi og koordination.

Cirkus i Soldalen budgetterer med en egenfinansiering på 42.486 kroner, 37.500 kroner i billetindtægter, 42.300 i salg af forfriskninger og 165.000 i fondsmidler.

Aslak Gärtner afventer stadig afgørelse på ansøgningen til musik- og teaterrådet og er samtidig i gang med at søge en række fonde.

– Vi skal søge mange fonde, og vi er lidt bagud, fordi vi har haft lidt usikkerhed i forhold til corona. Til gengæld er der også mange fonde, der godt vil finde penge til at støtte kulturelle events i de her tider, fortæller Aslak Gärtner.

Corona spænder ben for meget, men Aslak Gärtner tør nu godt regne med, at det bliver muligt at afholde festivalen som planlagt den 5. og 6. juni.

– Vi håber selvfølgelig, det kan lade sig gøre. Sidste gang havde vi også en plan for, hvis der kun må komme 50 mennesker. Så strækker vi det ud og laver flere forestillinger. Det er muligt at gøre, men det er ikke særligt sjovt, og det er trættende. Men vi er gearet til det, hvis det bliver nødvendigt, siger han.

Cirkus er undervurderet

Planen er, at der kommer til at være mindst tre forskellige scener i skoven. Derudover kommer der til at være et mindre kunsthåndværkermarked og livemusik om aftenen.

Ved siden af forestillingerne er der også guidede skovvandringer i skoven omkring Soldalen.

– Vi vil gerne bringe folk tættere på naturen, og vi tror, det vil forstærke oplevelserne fra forestillingerne. Så kan man også sige, at hvis man ikke kan lide forestllingen, så kan man måske lide skovvandringen. Eller omvendt. Coronamæssigt giver det jo også mulighed for, at man kan opleve noget og samtidig holde god afstand til hinanden, siger Aslak Gärtner.

Han glæder sig til at afholde endnu en cirkusfestival og håber, at flere får øjnene op for, hvad cirkus også kan være.

– Cirkus er ret undervurdet. Det er et fantastisk medie at arbejde med, fordi der er meget færre regler til, hvad de skal handle om, og hvordan det skal afvikles. Det overrasker mig stadig, hvad cirkus kan. Det er meget ekspressivt og uden ord. Det fascinerer mig, at det ikke falder på ens ordforråd. Det er forståeligt for voksne og for børn, den kreative klasse og den ikke-kreative klasse, siger han.

I sommermånederne optræder Aslak Gärtner selv med sit onsdagscirkus i Soldalen, men derudover er hans primære beskæftigelse at drive mosteriet Mostballaden og Soldalen, som han overtog fra sine forældre i 2019.