Skoler åbner onsdag med nye anbefalinger - ikke krav

Skoler åbner onsdag med nye anbefalinger - ikke krav
Skoleleder på Åvangsskolen Thomas Mogensen glæder sig til at byde eleverne tilbage til et fuldt undervisningsskema fra på onsdag, hvor alle landets skoler åbner igen efter nedlukningen fra den 15. december 2021. Foto: Berit Hvassum
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT | 3. JAN 2022 • 17:01
Berit Hvassum
Journalist
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT
3. JAN 2022 • 17:01

Forældre kan trygt sende deres børn i skole onsdag, meddeler Trine Schloss Pedersen, skolechef i Bornholms Regionskommune.

Undervisningsministeriet har netop udsendt nye retningslinjer for elever og medarbejdere på danske skoler forud for genåbningen den 5. januar, og til forskel fra hidtidige genåbninger er der nu tale om anbefalinger – ikke krav.

Denne gang opfordres alle elever fra og med 1. klasse samt medarbejdere til at lade sig teste to gange ugentligt fra den 5. januar.

De nuværende anbefalinger om screeningstest og test ved smitte i skoler udvides i forbindelse med genåbningen: Alle elever fra og med 1. klasse og medarbejdere opfordres til at lade sig screeningsteste to gange ugentligt, dvs. også elever og ansatte, der er vaccinerede eller tidligere smittede.

Alle medarbejdere i dagtilbud m.v. – herunder også vaccinerede og tidligere smittede – omfattes fra den 5. januar 2022 også af opfordringen til at lade sig screeningsteste to gange ugentlig.

Anbefalingen om test ved smitte i skolen udvides, så alle elever – både vaccinerede og ikke-vaccinerede – testes hurtigst muligt og på både fjerde- og sjettedagen, hvis de har været i kontakt med en smittet.

Elever kan fortsat være i skole, imens de testes, men ved positivt testsvar bør eleven straks gå i isolation.

Opfordringen til test gælder dog ikke i børnehaveklasser. 

Ingen rigide regler

Der vil være fuld undervisning fra onsdag, og skolechefen forventer ikke store forandringer for hverken børn eller lærere.

– Undervisningen skal i videst muligt omfang foregå i stamklasserne, og børnene skal blive sammen i frikvartererne, siger Trine Schloss Pedersen. 

– Jeg vil gerne understrege, at vi ikke er rigide i forhold til de nye retningslinjer. Der skal være sociale og pædagogiske hensyn, siger skolechefen og tilføjer:

– Det skal ikke hedde sig, at man ikke må lege med sin bedste ven. Skolen er sat i verden for at skabe fællesskaber. 

Legitim bekymring

Bekymringen for smitte i en periode med et højt smittetryk på Bornholm og i hele landet, kommer ikke kun fra forældre. Skolechefen har fået henvendelser fra forskellige faggrupper, som arbejder i skole- og undervisningsmiljøet.

– Der er legitime grunde til bekymring. Man må være i god dialog med sin leder og kollegaer. Og respektere, at der er mange måde at håndtere smittetrykket på, siger hun. 

– Vi må forholde os til det rent faktuelle. Vi må også have tillid til, at alle skoler følger de retningslinjer, som udskrives fra centralt hold, siger hun.

Trine Schloss Pedersen opfordrer forældre, som skal aflevere og hente deres børn ved skoler og SFO’er, til at gøre det udendørs.

Mere fokus på test

Skolelederen på Åvangsskolen i Rønne, Thomas Mogensen, glæder sig til at komme i gang med et normalt undervisningsskema for eleverne. 

– Nu er der endnu mere fokus på test, men vi havde et supergodt samarbejde med forældrene sidste gang, så jeg er ret fortrøstningsfuld, siger Thomas Mogensen.

De nye anbefalinger om ugentlige test kan ifølge Trine Schloss Pedersen nu være nemmere at imødekomme. 

– Forældre kan fremover hente selvtestkit på skolerne. De er ment som et supplement, og inden for et døgn vil der være information på Aula, (kommunikation mellem personale, børn og forældre i folkeskoler, SFO'er og dagtilbud, red), fortæller skolechef Trine Schloss Pedersen.