Sirenerne hyler klokken 12

Sirenerne hyler klokken 12
Onsdag bliver sirenerne testet. I år er der gjort en særlig indsats for at oplyse ukrainske flygtninge om, at de ikke behøver blive skræmt. Arkivfoto
4. MAJ 2022 • 06:00
Niels Ebdrup
Journalist

Den første onsdag i maj klokken 12.00 tester myndighederne varslingssirenerne. I år vil mange på Bornholm altså kunne høre en sirene hyle i dag. Det oplyser Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse.

– Det er vigtigt, at information om testen når bredt ud, så vi ikke skaber unødig bekymring. Samtidig er det vigtigt, at man som borger er klar over, hvordan man skal forholde sig, hvis man hører sirenerne ved en reel varsling, og det er testen en anledning til at oplyse om, siger kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen.

Info på ukrainsk

Beredskabsstyrelsen har sørget for, at der foreligger informationsmateriale om sirene-testen på en række fremmedsprog. I år er informationsmaterialet også blevet oversat til ukrainsk og russisk.

– Vi har hvert år fokus på information til de grupper, som kan blive bekymrede, når vi tester sirenerne. I år har vi i sagens natur ekstra fokus på ukrainere i Danmark, som kan have nylige erfaringer med lyden af sirener i en helt anden kontekst, siger Lars Aabjerg Pedersen.

Ved større ulykker eller katastrofer kan myndighederne advare borgerne på flere måder. Normalt sker det via pressen samt eksempelvis myndighedernes profiler på sociale medier. Når det er særligt alvorlig, kan sirenerne tages i brug.

 


Sirenen

Ved sirene-testen 4. maj er der ikke fare på færde, når sirenerne lyder. Hvis du hører varslingssirenerne på andre tidspunkter, er det vigtigt at tage det alvorligt. Du skal:

– Gå inden døre.

– Søge information hos DR eller TV2.

Sirenerne afvarsler igen, når faren er ovre. Du skal ikke ringe 1-1-2, når du hører sirener – hverken 4. maj eller på andre dage. Du skal kun ringe 1-1-2, hvis du er i akut fare og har brug for hjælp fra politi, brandvæsen eller ambulance.

Kilde: Beredskabsstyrelsen