Sensommerfest i socialpsykiatrien: 'Dejligt at være sammen igen'

Sensommerfest i socialpsykiatrien: 'Dejligt at være sammen igen'
Plantagens husband Vild Tirsdag sørgede for musiske indslag under sensommerfesten. Reiner Larsen og Anja Hansen var med på scenen og sang numrene Happy Ending og All My Love for de fremmødte. Foto: Jens-Erik Larsen
SOCIALPSYKIATRI | SVANEKE | ABONNENT | 3. SEP 2021 • 05:30
SOCIALPSYKIATRI | SVANEKE | ABONNENT
3. SEP 2021 • 05:30

Torsdag formiddag var der kølige drinks, kulørte lamper og livemusik på Plantagen i Svaneke.

Her havde Socialpsykiatrien Område Øst nemlig inviteret alle borgere, der er tilknyttet området samt aktivitets- og beskæftigelsestilbuddene på Lindehuset og Plantagen til en sensommerfest.

Dresscoden var sommerhat, men udover det var der ingen krav til gæsterne andet end, at de skulle komme og hygge sig i det tidsrum, de havde lyst til.

Formålet med festen var nemlig at forkæle dem efter en lang og til tider ensom periode med coronarestriktioner og -nedlukning, fortæller Nikolaj Jeppesen, der er konstitueret leder af Socialpsykiatriens Område Øst.

– Det er decideret tiltrængt, at vi kan mødes igen. Vi har været meget for os selv i de forskellige enheder, og især borgerne har været ramt af, at mange tilbud har været lukket ned. Udgangspunktet for festen i dag har derfor været, at borgerne skulle have et treat. De skal forkæles med underholdning, mad og samvær, siger han.

Plantagen

Plantagens kerneopgave er at tilbyde udsatte borgere en mulighed for tilknytning til arbejdsmarkedet.

Her fremstiller de produkter, som de selv sælger. Det er blandt andet økologisk frugt og grønt og hjemmelavede specialiteter som eksempelvis marmelader, eddike og honning. Der er også et snedkerværksteder, som producerer møbler, kasser og emballage.

Plantagen er placeret en lille kilometer uden for Svaneke.

Der er 35-40 medarbejdere, der er ansat i enten fleks- eller skånejob, eller er her i praktik, som EGU-elever, i aktivering eller som frivillige.

Kilde: brk.dk

Et rummeligt sted

Festen er finansieret af penge fra kommunalbestyrelsens pulje til sommeraktiviteter på Voksenhandicapområdet, og et festudvalg bestående af ansatte og borgere i Socialpsykiatrien Område Øst har stået for planlægningen af dagen.

En af dem er Christian Engberg. Efter et to årigt sygdomsforløb kom han på Plantagen for i første omgang at skulle være der i 14 dage for at afklare, hvad hans muligheder for et arbejdsliv var.

Det er nu syv år siden, og Christian har været ansat i et flexjob som tømrer på Plantagen lige siden.

Her føler han sig nemlig rummet.

– Hvis jeg kunne have valgt at arbejde et sted som det her fra starten af et arbejdsliv, så havde jeg gjort det. Når man som mig ikke kan have et almindeligt arbejde, så er det her sted fantastisk. For er der én ting, vi har her, så er det rummelighed, siger han og uddyber:

– Vi har mange forskellige diagnoser og udfordringer her, men alle kan være her. Det skyldes nok, at mange af os selv været har der, hvor borgerne er, og det gør, at vi ved, hvordan det er at være syg, siger han.

Sammen med andre igen

Til festen var der også borgere fra Lindehuset i Svaneke, som er et aktivitets- og samværstilbud.

Blandt dem Anja Hansen, der også har savnet fælles aktiviteter under corona.

– Jeg har bare glædet mig til samværet i dag. Vi har været meget for os selv, og man har følt sig lidt ensom. Så det er rigtig dejligt, at man nu kan leve et forholdsvist normalt liv igen og komme ud og snakke med mennesker igen, siger hun.

Sammen med Reiner Larsen, der også er tilknyttet Lindehuset, var Anja Hansen i dagens anledning på scenen og sang sammen med bandet Vild Tirsdag, der stod for de musiske indslag til sensommerfesten.


Nikolaj Jeppesen er konstitueret leder af Socialpsykiatriens Område Øst, som holdt sensommerfest for de penge, kommunalbestyrelsen havde givet til sommeraktiviteter for borgerne tilknyttet Plantagen og Lindehuset. Foto: Jens-Erik Larsen