Se statistikken: Så mange kom til skade i trafikken

Se statistikken: Så mange kom til skade i trafikken
Modelfoto
| ABONNENT | 1. JAN 2021 • 21:52
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
1. JAN 2021 • 21:52
TRAFIK

I 2019 kom 21 personer til skade og en enkelt person blev dræbt i trafikken på Bornholm, og det er nogenlunde det samme niveau, som det har været tidligere år.

Det kan man læse i Vejdirektoratets seneste status for trafikulykker i Danmark, der udkom for nylig. Den er baseret på politiets indberetning af færdselsuheld.

En ting er dog særligt bemærkelsesværdigt, når man nærstuderer rapportens tal for Bornholm:

I 2019 kom ingen unge til skade eller blev dræbt i trafikken. Dermed adskiller de bornholmske unge sig fra deres jævnaldrende i resten af Danmark. I resten af landet udgør de nemlig en uforholdsmæssig stor andel af de dræbte og tilskadekomne ved trafikulykker i forhold til, hvor stor en andel af den samlede befolkning, de repræsenterer.

Flest ulykker i personbil

De fleste af trafikulykkerne i 2019 på Bornholm involverede bilister i personbil.

Ud af de i alt 22 personer, som var involveret i en trafikulykke, kørte halvdelen i en personbil. Det er en markant større andel end i resten af Danmark, hvor personbilerne kun var involveret i 41 procent af trafikulykkerne. At det forholder sig således skyldes sandsynligvis, at Bornholm har en forholdsvis lille andel af den samlede mængde godstransport i lastbil, og at der ikke er nogen transit-trafik med lastbiler.

Selvom den bornholmske trafik fylder meget lidt i de nationale ulykkesstatistikker, så selv små forandringer kan give store udsving, så er det også værd at bemærke, at ingen på Bornholm forulykkede på motorcykel, knallert 45 eller i en varevarevogn i 2019.

De 11 andre trafikanter, som forulykkede i trafikken på Bornholm i 2019, var syv cyklister, to fodgængere, en person på knallert-30 og en person i en lastbil.


Mindre andel af spritulykker

I 2019 var der i alt 81 trafikulykker på Bornholm, og ved 16 af disse var der skade på personer.

Ikke overraskende skete langt de fleste af uheldene i landzone, og ligesom i resten af landet udgør trafikulykker i et vejkryds langt den største andel af ulykkerne.

To af uheldene med personskade var spiritusulykker. Det er en mindre end året før og under halvdelen af 2017.

Det er også en lavere andel end resten af Danmark, men er også så små tal, at selv et enkelt uheld kan give store udsving i statistikken.

Et andet område, hvor Bornholm adskiller sig fra resten af landet, er fordelingen mellem mænd og kvinder blandt de tilskadekomne. Hvor mænd på landsplan tegner sig for 60 procent af tilskadekomsterne, så er det på Bornholm kun 50 procent, og det betyder relativt set, at kvinderne på Bornholm kommer til skade i trafikken 20 procent oftere end deres kønsfæller i resten af landet.