Schow vil ændre kommunal kultur: 'Samspillet er næsten ikkeeksisterende i øjeblikket'

Schow vil ændre kommunal kultur: 'Samspillet er næsten ikkeeksisterende i øjeblikket'
Omgivet af andre Venstre-kandidater præsenterede Søren Schow onsdag formiddag partiets valgprogram, hvor erhvervslivets vilkår, hurtigere sagsbehandling og en mere tilgængelig kommune er blandt de centrale punkter. Foto: Jakob Nørmark
KOMMUNALVALG/ERHVERV | BORNHOLM | ABONNENT | 20. OKT 2021 • 19:30
Jakob Nørmark
Journalist
KOMMUNALVALG/ERHVERV | BORNHOLM | ABONNENT
20. OKT 2021 • 19:30

Venstre lancerede onsdag partiets valgprogram. Øverst på dagsordenen var byggesagsbehandlingen og kommunens kommunikation med virksomheder og medarbejdere, som Søren Schow har identificeret som den vigtigste opgave at få løst tidligt i det nye år.

Hvad er det præcist, der er galt med behandlingen af byggesager i dag? Kan du diagnosticere årsagen til problemet?

– Nej, det kan jeg ikke, for jeg sidder ikke tæt nok på. Jeg sidder i økonomiudvalget, men hvis man skal ind og have styr på det, er man nødt til at være borgmester, siger Søren Schow

– På møderne i udvalget fortæller lederne, at sagsmængden er stigende. Vi har tilført ekstra midler, men når vi kommer ud og snakker med virksomhederne og borgerne, får vi at vide, at der ikke er styr på det, og at det tager for lang tid. Så gør vi det åbenbart ikke på den rette måde, når vi ikke hjælper folk med at komme i mål med de ting, de vil have lavet.

Venstre mener, at der er inspiration at hente i andre landsdele. Ikast-Brande Kommune har ligget som nummer ét på Dansk Industris liste over erhvervsklimaet i landets kommuner i adskillige år. På 2021-listen er Bornholms Regionskommune dumpet ned på sidstepladsen (nummer 93). Søren Schow har været med i en delegation, der besøgte den midtjyske kommune for at få inspiration til forbedringer.

– Vi spurgte, hvordan de kører deres sagsbehandling. De hurtige sager bliver lagt i en stak for sig, og er sagerne komplicerede eller store, inviterer man folk til en kop og kaffe eller kommer ud til dem for at høre om, hvad man vil lave. Så ved dem, der skal lave projekterne, hvilken vej de skal gå for at få en mere smidig sagsbehandling. Det er dét samspil, som vi synes, mangler. Samspillet er – hvis jeg skal være grov – næsten ikkeeksisterende i øjeblikket, siger Søren Schow.

Vil nedsætte udvalg

For at skubbe forandringerne i byggesagsbehandlingen i gang vil Venstre nedsætte et hurtigt arbejdende paragraf 17 stk. 4-udvalg, der vil få deltagelse af politikere, kommunale medarbejdere og private repræsentanter fra erhvervslivet. Udvalget skal være med til at identificere de løsninger, der allerede efter godt tre måneder kan give pote, forklarer Søren Schow.

Du har nævnt, at der er brug for en kulturændring. Hvad mener du med det?

– Vi hører fra ansøgerne, at vores medarbejdere har en tendens til at have en holdning til, om en ændring vil være smuk, og om det vil være en fornuftig ændring eller ej. Ansøgerne spørger, om de kan få tilladelse til det – ikke om kommunens holdning. Man vil bare have kommunen til at svare på, om man må lave den ændring, siger Søren Schow.

Han vurderer, at travlheden blandt medarbejderne i Plan og Byg skyldes de mange større anlægsprojekter og udviklingsplaner, som kommunalbestyrelsen selv har sat i gang.

– Når vi har så længe ventetider på sagsbehandlingen og ikke kan finde ud af at tage telefonen, må det være, fordi vi bruger tiden på noget andet. Vi må konstatere, at vi har nok i os selv. Vi kan se, at mange af de projekter, der beskæftiger vores medarbejdere, er vores egne projekter. I Nexø er det strandparken, i Rønne er det Dams Gård og spørgsmålet om at flytte biblioteket. Det er vores byggerier på Snorrebakken og renoveringsopgaver på vores kommunale bygninger. Det er byggerier af børnehaver. Vi kan næsten beskæftige os selv, men det må aldrig være på bekostning af alle andre, som har lyst til at få en opgave lavet, bedyrer Søren Schow.

'Winni nåede aldrig i mål'

Han mener, at kommunen de sidste fem-seks år har ”haft alt for travlt med at lave vores egne ting frem for at lave den udadrettede problemløsning.” Selv om Venstre har været med til at sætte mange af skibene i søen, tillader Søren Schow at kritisere kaptajnerne.

– Det, som vi ville have ført valgkamp på mod Winni Grosbøll, var, at hun aldrig nåede i mål med alle de ting, hun satte i gang. Hun smuttede, og der kom en ny borgmester, og jeg har ventet på, at han skulle sige, ”helt ærligt, vi har gang i alt for mange projekter, vi har ikke råd til det, vi er nødt til at skære noget væk”. Men det skete aldrig. Han vil hellere gå til indenrigsministeren og bede om flere penge. Vi er nødt til at erkende, at vi ikke kan sætte alle de projekter i gang.

Det er velkendt, at Venstre ønsker at sælge Dams Gård og droppe det projekt. Hvad vil I ellers standse?

– Vi er nødt til at gennemgå vores portefølje og kigge på, hvad vi med relativt stor sandsynlighed kan gennemføre. Vi har ikke råd til at arbejde mere med flytningen af biblioteket i Rønne. Det behøver vi ikke, hvis vi ikke kan nå i mål. Hvis man godt vil have en strandpark i Nexø, skal man arbejde med det, når man er klar. Det er åbenbart man ikke endnu, for de (Beof, red.) mangler penge til at gøre noget ved kloakudløbene.

Er det tanken, at der skal ansættes flere byggesagsbehandlere og tilføjes flere ressourcer?

– Jeg tænker, at det i store træk må kunne lade sig gøre inden for det budget, der ligger, for der er allerede tilført mange penge. Vi skal sikre, at der arbejdes mere effektivt og strømlinet, og at opgaverne løses hurtigere. Der er ikke noget, der bliver billigere ved at trække det i langdrag. Ved at løse opgaverne hurtigere må det også blive billigere og kræve færre ressourcer.

I skriver, at der inden for 100 dage skal komme styr på byggesagsbehandlingen. Hvordan kan I afgøre, om målet bliver opfyldt?

– Det er, når borgerne kan sige, at der er tydelig og mærkbar forbedring i opgaveløsningen.

Skal det forstås sådan, at byggesagsbehandlingen vil blive din førsteprioritet i dine første måneder som borgmester, hvis du skulle blive udvalgt til posten?

– Ja, det skal det.