Så du røgen over Østersøen?

Så du røgen over Østersøen?
DMI kalder det sørøg – her er det Østersøens relativt varme vand, der damper i mødet med den kolde luft ud for Arnager. Foto: Tommy Kaas
NYHED | ABONNENT | 21. NOV 2022 • 15:30
Tommy Kaas
Digital chef
NYHED | ABONNENT
21. NOV 2022 • 15:30

Østersøen fik endnu en gang en finger med i spillet, da vejret ændrede sig markant på Bornholm.


Det var et markant vejrskifte, der ramte Bornholm – og resten af landet – i sidste uge. Det siger vagtchef hos Danmarks Meteorologiske Institut, Frank Nielsen, til Tidende.

Kigger man i de tilgængelige vejrdata, blev der i forrige weekend målt 13,2 grader på Bornholm. Denne søndag blev der så registret temperaturer helt ned til minus 5,6 grader.

– Usædvanligt, siger Frank Nielsen.

– Men jeg vil ikke sige, at det er noget, vi ikke har set før.

Temperaturen faldt gradvist i sidste uge, og det kulminerede altså med et gedigent snevejr lørdag. Og vejrtypen kommer i kølvandet på en periode, hvor oktober og begyndelsen af november har været usædvanligt varme, siger Frank Nielsen.

– I sidste uge begyndte der at trække kold luft op over Skandinavien, og da den kolde luft befandt sig i både de høje og de lave luftlag, gik det, som det gik, siger Frank Nielsen.

– Når de store strømningsmønstre ændrer sig på den måde, så sker der markante ændringer i vores vejr, konstaterer vagtchefen.

Det gav blandt andet store mængder sne til Bornholm. I USA taler man om en lake effect – altså, at det varme vand i staternes store søer har indvirkning på den kolde luft, der trækker ind over. Det kan give store forskelle på den ene og den anden søbred.

– Man kan jo se på Østersøen på samme måde, og ligesom Østersøen om sommeren kan have en stor effekt på et tordenvejr, der trækker ind over det varme vand, så kan det også have en stor effekt på et snevejr, siger Frank Nielsen.

Visse steder kunne man i weekenden se Østersøen dampe, da det relativt varme vand mødte den kolde luft.

Fra varme til kulde

Det kan være lidt mærkeligt som meteorolog den ene weekend at tale med journalister om usædvanlig varme for en uge senere at tale om store snemængder og minusgrader, konstaterer Frank Nielsen.

– Det har været et voldsomt vejrskifte, men nu er det også snart slut, siger han.

For de kommende dage byder på endnu et markant skifte i vejret, og i løbet af et par dage nærmer vi os seks-otte plusgrader. Og det vil ikke overraskende få sneen til at forsvinde hurtigt.

– Børnene kan måske have glæde af sneen tirsdag – de steder, hvor der ligger meget af den, siger Frank Nielsen.

– Men når vi det næste halvandet døgn igen henter varm luft fra Atlanterhavet, og den styrende strømning igen byder på varme vinde, så vil temperaturen altså stige kraftigt.