RVV søger kommunen om tilladelse til nyt varmeværk

RVV søger kommunen om tilladelse til nyt varmeværk
Foto fra projektforslaget.
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 26. NOV 2021 • 11:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
26. NOV 2021 • 11:30

Kommunalbestyrelsen skal næste år tage stilling til et nyt varmeværk, der kører på elektriske varmepumper og udnytter spildvarme fra hospitalet. Projektet er mindre end det polariserende forslag, som politikerne afviste blankt for to år siden.


Rønne Vand og Varme (RVV) sendte torsdag et projektforslag til regionskommunen om byggeriet af et nyt varmeværk, der skal køre på elektriske varmepumper og udnytte spildvarmen fra hospitalets køleanlæg.

Der er tale om et mindre værk med en kapacitet på 5 MW, der ikke vil erstatte RVV’s afhængighed af varmeleverancer fra Beof og Bofa.

For to år siden afviste kommunalbestyrelsen en mere kontroversiel ansøgning fra RVV om byggeriet af et større varmeværk, der ville have trukket tæppet væk under økonomien hos de to kommunalt ejede forsyningsselskaber.

Det nye projekt bør ifølge RVV’s direktør, Erik Steen Andersen, ikke møde samme modstand.

– Vi håber, at kommunen ser med velvillighed på det. Der er spildvarme involveret og grøn energi i stedet for sort energi på olie, så det kan man næsten ikke sige nej til, siger han til Tidende.

Han oplyser, at den nye rørledning fra hospitalet til spildvarme vil betyde, at RVV ikke behøver at købe helt samme varmemængde fra de to kommunale selskaber, som RVV har været i konflikt med de seneste år på grund af stigende priser. Spildvarmen er beregnet til at give ca. 5.800 MWh om året. Sammenlagt bruger RVV ca. 160.000 MWh om året.

På RVV’s eget reservelast-værk på Ved Lunden er fjernvarmeselskabet i stand til selv at producere varme nok til hele byen med olie i nødstilfælde, og det vil fortsat være tilfældet, efter at der bliver installeret elektriske luft til vand-varmepumper.

“Den eksisterende reservelastcentral på olie bevares for at kunne dække ekstreme situationer med meget store varmebehov samt manglende leverancer fra Beof. Der vil ikke være tale om nogen kapacitetsudvidelse, da den eksisterende reservelastcentrals effekt af tekniske grunde vil blive begrænset med en tilsvarende effekt på 5 MW. Eksisterende oliekedler vil kunne begrænses til en bestemt effekt”, står der i projektforslaget.

Værket skal opføres på Rønne Varmes grund, Ved Lunden 5, hvor det nuværende reservelastværk ligger.

“Det nuværende reservelastværk er opført i 1996 og står overfor nogle nødvendige investeringer for at kunne overholde de miljømæssige krav. Desuden bør anvendelse af olie udfases for at kunne leve op til Energistrategien for Bornholm, og endelig sætter det nye klimaudspil fra regeringen fokus på udfasning af såkaldt sort CO2 fra bl.a. kul, olie og gas”, skriver RVV i projektforslaget.

“Når Beof har revision af deres produktionsudstyr og Bofa enten er ophørt med at levere varme eller i tilfælde af nedbrud, vil der være nogle uger, hvor RVV så kan producere varmen på varmepumper i stedet for den betydelig dyrere olie og dermed anvendelse af fossilt brændsel”.

Den samlede pris for værket inklusiv rørledningen til spildvarme fra hospitalet anslås til 32,8 millioner kroner. Når RVV bruger oliefyring som reference og en årlig produktion med varmepumper på 11.000 MWh er projektet samfundsøkonomisk rentabelt.

“Beregningerne viser, at projektforslaget har en positiv selskabsøkonomisk nuværdi på ca. 124 mio. kr. beregnet over den 20‐årige periode ved de 11.000 producerede MWh. Den positive nuværdi betyder, at projektforslaget er økonomisk meget robust”, står der i det indsendte materiale.

RVV håber, at det nye værk kan stå færdig i januar 2023. Det vil kræve en godkendelse af kommunalbestyrelsen i februar 2022, viser tidsplanen i projektforslaget.