Rune Holm har et bud: Derfor falder befolkningstallet

Rune Holm har et bud: Derfor falder befolkningstallet
– Man flytter ikke et nyt sted hen, hvis man ikke har et sted at bo. Så det glæder mig meget, at der er gang i så mange ting på øen, siger Rune Holm. Arkivfoto: Allan Rieck
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 7. JAN 2022 • 10:28
Jakob Nørmark
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
7. JAN 2022 • 10:28

Det begrænsede udbud af boliger på Bornholm får potentielle tilflyttere til at vente med at søge mod Bornholm, fortæller tilflytterkonsulent Rune Holm. Han glæder sig over, at der de kommende år skal opføres flere huse og lejligheder.


Regionskommunens foreløbige tal viser, at indbyggertallet på Bornholm gik tilbage med 39 personer i løbet af 2021. Denne beskedne tilbagegang har tilflytterkonsulent Rune Holm også bemærket. Han følger med i befolkningsstatistikkernes bevægelser måned for måned og vurderer, at virkeligheden på job- og boligmarkedet sandsynligvis har haft en betydning for udviklingen.

– Der er ikke et kæmpestort boligudbud lige nu, og hvis man ikke kan købe noget selv eller finde en lejebolig, kan man heller ikke flytte, siger Rune Holm fra Business Center Bornholms tilflytterservice.

Når karrieremulighederne er gode, kan man tillade at væbne sig med tålmodighed, hvis ikke et nyt job på Bornholm kan kombineres med den rigtige bolig.

– Stort set alle har jo kunnet få et job, næsten ligegyldigt hvor de gerne vil. Hvis man ikke kan få den drømmebolig, som man gerne vil have, får det nogen til at trække tiden lidt ud. Så siger de, "vi bor jo meget godt, lad os udskyde det lidt". Sådan nogle ting har jeg kunnet mærke, forklarer Rune Holm.

Nu er det altså solgt

Flere gange har han potentielle tilflyttere i telefonen, som sagde, "vi skulle have været ovre og kigge på hus i morgen, men nu er det altså blevet solgt".

– Man flytter ikke et nyt sted hen, hvis man ikke har et sted at bo. Så det glæder mig meget, at der er gang i så mange ting på øen, siger Rune Holm, der går 2022 optimistisk i møde af flere grunde.

Han nævner boligprojekterne på Østre Skole og det gamle gymnasium i Rønne samt de planlagte nybyggerier i Rønne Syd, to steder i Svaneke og på havnen i Tejn som bevis på, at udbuddet af boliger på Bornholm er på vej op.

– Så det er nogle ting, som vil løse sig selv i de næste års løb.

Desuden kender Rune Holm og hans kolleger i Tilflytterservice til forholdsvis mange kommende tilflyttere.

– Det er nogen, som har meddelt os, at de har taget beslutningen, og at de starter i job 1. februar eller 1. april. Så registrerer vi dem som tilflyttere i 2022. Allerede nu er vi oppe på en femtedel af hele sidste års tal over tilflyttere, som vi har hjulpet.

– Så der er stadig en kæmpestor interesse for Bornholm. Siden jeg startede i mandags, har jeg været i kontakt med 14 helt nye familier, som vi nu skal arbejde på kan få deres drømme opfyldt om at flytte til Bornholm, sagde Rune Holm onsdag eftermidag.

Danmarks Statistiks officielle befolkningstal, herunder også mere detaljerede tal over antallet af tilflyttere og fraflyttere, vil blive offentliggjort i februar.

Mange sæsonarbejdere

3. januar stod der ifølge kommunen 39.567 mennesker i folkeregistret. Et halvt år tidligere var det officielle indbyggertal oppe på 39.739, viser Danmarks Statistiks tal. At antallet af bornholmere 1. juli nåede det højeste niveau i fem år, blev bemærket af tilflytterkonsulenten.

– Vi har haft rigtig mange korttidsflytninger i år, som hen over sommermånederne har stået som et plus i statistikkerne og fået os til at tænke "yes, det går den rigtige vej". I år har her boet mange argentinere i fire-fem måneder. Det har talt med i statistikken, selv om de ikke har været rigtige tilflyttere, siger Rune Holm.

Han minder samtidig om, at befolkningsudviklingen afhænger af flere andre komponenter end tilflyttere og fraflyttere. Når der fødes syv færre børn på hospitalet end forrige år – som det var tilfældet i 2021 – og dødeligheden i samfundet generelt er lidt højere, påvirkes det samlede befolkningstal.

Coronasituationen kan også have haft en indvirkning på tilbagegangen i de seneste måneder, siger Rune Holm, der har lagt mærke til en sammenhæng mellem nye restriktioner og interessen fra potentielle tilflyttere.

– Når der bliver nedlukninger, går det lidt langsommere med henvendelserne og flytningerne, siger han og opsummerer:

– Det er mange små ting, der gør det. Vores pressede boligmarked gør det ikke nemmere.