Rønne Havn venter på endnu en klagesag

Rønne Havn venter på endnu en klagesag
– Vi har brug for arealet de kommende år, så derfor er vi selvfølgelig glade for, at kommunen har fået medhold i sin afgørelse, siger Rønne Havns direktør Thomas Bendtsen om udfaldet af klagesagen om fortidsmindebeskyttelsen ved Kanondalen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 7. JAN 2021 • 17:51
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
7. JAN 2021 • 17:51
HAVN

– Vi har brug for arealet de kommende år, så derfor er vi selvfølgelig glade for, at kommunen har fået medhold i sin afgørelse, siger Rønne Havns direktør Thomas Bendtsen om udfaldet af klagesagen om fortidsmindebeskyttelsen ved Kanondalen, som tillader havneudvidelse tæt på fortidsminde.

Afgørelsen i Miljø- og Fødevareklagenævnet betyder dog ikke, at maskinerne begynder at køre grus og skærver ind på den tidligere lossepladsgrund, for endnu en klagesag rejst af Kanondalens Støtteforening mangler at blive behandlet. Det er Planankenævnet, der skal afgøre, om kommunens nye lokalplan for det tidligere rekreative område er i overensstemmelse med reglerne. Klagesagen hos Planankenævnet har i modsætning til fortidsmindebeskyttelsen ikke opsættende virkning.

– Så vi kunne i princippet godt gå i gang, men det er nogle store investeringer, der skal laves, så derfor vil vi godt have, at processerne er kørt til vejs ende, og at ankerne er gennemarbejdet, siger Thomas Bendtsen.

Han fortæller, at Planankenævnet for nylig har meddelt, at sagsbehandlingen kan vare op til et halvt år.

– Der kan ligge op til seks måneders ventetid, men vi håber selvfølgelig på en hurtigere afgørelse, så vi kan komme i gang med konverteringen.

Hvor lang tid vil det tage, fra I får grønt lys, til havneområdet står færdigt?

– Jeg vil tro, at selve arbejdet med at få transformeret arealet vil tage seks måneders tid. Vi har nogle udbudsprocesser, der også skal overholdes ved arbejdet.

Udvidelsen vil føje en oplagsplads på knap fem hektar til havnen. Der må ikke opføres permanente bygninger på området, som skal bruges til at lægge vindmølleelementer til side.

På grund af tidshorisonten vil arealet ikke blive anvendt af Siemens Gamesa til det igangværende Kriegers Flak-projekt. Rønne Havn forventer, at det danske projekt blot vil være startskuddet til de kommende årtiers havvindmølleudbygning i Østersøen.

– Vi oplever en kæmpe efterspørgsel på det, vi kan levere. For os gælder det om at holde os attraktive i markedet i forhold til det vindboom, der kommer. Vi positionerer os til det marked, som vi kan se, i så god tid som muligt, siger Thomas Bendtsen.

Det er planen, at Rønne Havn skal købe arealet af Bornholms Regionskommune, når klagesagerne er afgjort, fortæller havnedirektøren. Forrige år var det på tale at lave en byttehandel, hvor kommunen som modydelse ville modtage et areal ved Nørrekås Lystbådehavn, men denne model med et såkaldt mageskifte er skrinlagt.

– Men vi holder fra havnens side stadig fast i, at vi godt kan se, at man kan udvikle nogle bynære, rekreative ting dér – også som en buffer mellem by og industri, siger Thomas Bendtsen.