Renovering vil koste 42 millioner kroner: 'Det giver ikke mening at rive det ned'

Renovering vil koste 42 millioner kroner: 'Det giver ikke mening at rive det ned'
Det vil koste 42 millioner kroner (eksklusive moms) at sætte Plejehjemmet Toftegården i stand, lyder en vurdering fra Ejendomsservice. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 6. MAJ 2021 • 08:54
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
6. MAJ 2021 • 08:54

ÆLDRE

– Vi talte i udvalget meget om, at vi i øjeblikket har fokus på, at vi skal have flere boliger på Bornholm, og så giver det ikke mening at rive nogle boliger ned. Det ville være at gå den gale vej i det totale regnskab.

Det siger Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), formand for social- og sundhedsudvalget, om udvalgets anbefaling af at bevare og renovere plejehjemmet Toftegården i Hasle.

Regningen for en istandsættelse løber ifølge en vurdering fra kommunens Ejendomsservice op i 42 millioner kroner eksklusive moms. Der er 36 boliger på Toftegården.

Det er ikke helt billigt

– Det er ikke helt billigt, når der er et vedligeholdelsesefterslæb, og det er der fra de senere år, hvor man ikke har vedligeholdt så meget, da der alligevel skulle bygges et nyt plejecenter, og Toftegården stod til at skulle rives ned, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

– Det er ret indgribende det, der skal til for at fremtidssikre det hus. Hvis kommunalbestyrelsen ikke vil beholde Toftegården, forsvinder de boliger, og der vil kun blive tilført lidt flere, end der er i dag, når plejecentret bliver bygget. Hvis vi ser på, hvad der skal til om nogle år, er det ikke nok for at udfylde det behov, som der ser ud til at blive, konkluderer han.

– Vi synes, det kan være fornuftigt at bevare Toftegården, og så opdatere det til et plejehjem, vi er stolte af og tilfredse med. Toftegården har haft en fornuftig søgning, og det er det eneste plejehjem på Bornholm. Det er lidt billigere boliger end på plejecentre. Boligerne er ikke helt så store på Toftegården, men der har været efterspørgsel efter dem, og måske især fra de ældre, der ikke har så meget at betale med, og det passer måske også nogle, at boligen ikke er så stor, siger udvalgsformanden.

Må gerne istandsætte

Forskellen på et plejehjem og et plejecenter er, at et traditionelt plejehjem efter serviceloven betragtes som en institution, mens en plejebolig efter almenboligloven mere ligner en almindelig bolig, hvor man også skal betale indskud.

Det er ikke længere muligt at bygge nye plejehjem, og der har været tvivl om, hvor meget man må renovere på et plejehjem i den forstand, at det stadig er et plejehjem efter renoveringen – og ikke skifter status til plejecenter.

– Man har fundet frem til, at man godt kan istandsætte stedet. Det er først, når man begynder at bygge ud eller for alvor at bygge om, at det så bliver noget andet, end det er, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Vent med centret

Udvalgsformanden forestiller sig, at Toftegården bliver en slags etape 1, mens et nybyggeri venter yderligere nogle år.

– Jeg tror ikke på, at vi kan rumme det hele på en gang sammen med alt det andet, kommunalbestyrelsen vil, siger han.

Bjarne Hartung Kirkegaard forklarer, at udvalget med sin beslutning om, at der skal arbejdes videre med både plejehjem og plejecenter har ønsket ikke at udelukke noget.

– Nu har vi grundlaget for, at kommunalbestyrelsen kan tage en diskussion og foretage et valg, siger han.